Szpinak zapiekany pod beszamelem z jajkiem w koszulce
Jajko w koszulce świetnie smakuje posypane tylko solą i pieprzem, ale jest także znakomitą bazą do trochę bardziej skomplikowanych potraw. Chociażby kultowych jajek po benedyktyńsku – idealnej propozycji na wykwintne śniadanie. Na grzankę z chleba czy bułki nakładamy plasterek podsmażonej szynki lub bekonu, na to wykładamy ostrożne jajko poszetowe i całość polewamy sosem holenderskim.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Sos beszamelowy:
- 1 łyżka smalcu lub masła klarowanego
- 1 mała cebula
- 2 łyżki mąki
- 200 ml tłustego mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól do smaku.
- Szpinak rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody. Następnie robimy sos beszamelowy. W rondelku rozgrzewamy tłuszcz i szklimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i podgrzewamy przez chwilę. Oprószamy mąką i dokładnie mieszamy.
- Wlewamy małym strumieniem mleko, cały czas mieszając. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i gotujemy na małym ogniu ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Doprawiamy solą do smaku.
- Do beszamelu dodajemy szpinak, śmietanę i parmezan. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do kokilek. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i zapiekamy ok. 12 minut.
- Na patelni smażymy boczek na chrupko i robimy jajka po benedyktyńsku.
- W dużym garnku podgrzewamy wodę. Powinna być gorąca, ale nie powinna się gotować. Jajko wbijamy do miseczki i wlewamy 50 ml octu. W garnku mieszamy wodę tak, aby pośrodku zrobił się wir.
- Zdecydowanym ruchem wlewamy jajko z octem w sam środek wiru. Gotujemy ok. 2 minuty. Białko powinno być ścięte, a żółtko płynne. Jajko wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na talerz. W ten sam sposób przyrządzamy drugie jajko.
- Jajka wykładamy na wyjęte z piekarnika kokilki, dodajemy boczek, posypujemy grzankami i podajemy od razu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze