Szpinak zapiekany pod beszamelem z jajkiem w koszulce

Jajko w koszulce świetnie smakuje posypane tylko solą i pieprzem, ale jest także znakomitą bazą do trochę bardziej skomplikowanych potraw. Chociażby kultowych jajek po benedyktyńsku – idealnej propozycji na wykwintne śniadanie. Na grzankę z chleba czy bułki nakładamy plasterek podsmażonej szynki lub bekonu, na to wykładamy ostrożne jajko poszetowe i całość polewamy sosem holenderskim.

Jajka po bededyktyńskuJajka po bededyktyńsku
oprac. Katarzyna Gileta

Sos beszamelowy:

  • 1 łyżka smalcu lub masła klarowanego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml tłustego mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól do smaku.

Jajka po benedyktyńsku:

  • 120 g mrożonego szpinaku
  • 100 ml śmietany 30 procentowej płynnej
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 plasterki boczku
  • 100 ml octu
  • 2 jajka
  • grzanki

Przepis

  • Szpinak rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody. Następnie robimy sos beszamelowy. W rondelku rozgrzewamy tłuszcz i szklimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i podgrzewamy przez chwilę. Oprószamy mąką i dokładnie mieszamy.
  • Wlewamy małym strumieniem mleko, cały czas mieszając. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i gotujemy na małym ogniu ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Doprawiamy solą do smaku.
  • Do beszamelu dodajemy szpinak, śmietanę i parmezan. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do kokilek. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i zapiekamy ok. 12 minut.
  • Na patelni smażymy boczek na chrupko i robimy jajka po benedyktyńsku.
  • W dużym garnku podgrzewamy wodę. Powinna być gorąca, ale nie powinna się gotować. Jajko wbijamy do miseczki i wlewamy 50 ml octu. W garnku mieszamy wodę tak, aby pośrodku zrobił się wir.
  • Zdecydowanym ruchem wlewamy jajko z octem w sam środek wiru. Gotujemy ok. 2 minuty. Białko powinno być ścięte, a żółtko płynne. Jajko wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na talerz. W ten sam sposób przyrządzamy drugie jajko.
  • Jajka wykładamy na wyjęte z piekarnika kokilki, dodajemy boczek, posypujemy grzankami i podajemy od razu.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru