Trwa ładowanie...
d39w3z3
02-12-2022 09:17

Szpinak zapiekany pod beszamelem z jajkiem w koszulce

Przepis

Jajko w koszulce świetnie smakuje posypane tylko solą i pieprzem, ale jest także znakomitą bazą do trochę bardziej skomplikowanych potraw. Chociażby kultowych jajek po benedyktyńsku – idealnej propozycji na wykwintne śniadanie. Na grzankę z chleba czy bułki nakładamy plasterek podsmażonej szynki lub bekonu, na to wykładamy ostrożne jajko poszetowe i całość polewamy sosem holenderskim.

d39w3z3
4.7
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

Sos beszamelowy:

  • 1 łyżka smalcu lub masła klarowanego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml tłustego mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól do smaku.

Jajka po benedyktyńsku:

  • 120 g mrożonego szpinaku
  • 100 ml śmietany 30 procentowej płynnej
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 plasterki boczku
  • 100 ml octu
  • 2 jajka
  • grzanki
Przepis
  • Szpinak rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody. Następnie robimy sos beszamelowy. W rondelku rozgrzewamy tłuszcz i szklimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i podgrzewamy przez chwilę. Oprószamy mąką i dokładnie mieszamy.
  • Wlewamy małym strumieniem mleko, cały czas mieszając. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i gotujemy na małym ogniu ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Doprawiamy solą do smaku.
  • Do beszamelu dodajemy szpinak, śmietanę i parmezan. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do kokilek. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i zapiekamy ok. 12 minut.
  • Na patelni smażymy boczek na chrupko i robimy jajka po benedyktyńsku.
  • W dużym garnku podgrzewamy wodę. Powinna być gorąca, ale nie powinna się gotować. Jajko wbijamy do miseczki i wlewamy 50 ml octu. W garnku mieszamy wodę tak, aby pośrodku zrobił się wir.
  • Zdecydowanym ruchem wlewamy jajko z octem w sam środek wiru. Gotujemy ok. 2 minuty. Białko powinno być ścięte, a żółtko płynne. Jajko wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na talerz. W ten sam sposób przyrządzamy drugie jajko.
  • Jajka wykładamy na wyjęte z piekarnika kokilki, dodajemy boczek, posypujemy grzankami i podajemy od razu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Szpinak zapiekany pod beszamelem z jajkiem w koszulce
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
d39w3z3
d39w3z3
d39w3z3
Więcej tematów
d39w3z3

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj