Trwa ładowanie...

Szpinak w roli głównej: z truskawkami i pieczarkami w miodzie

Wielu kojarzy się z niesmaczną papką, która niechętnie jadali w dzieciństwie. Mowa oczywiście o szpinaku. To zielone warzywo nie tylko jest bardzo zdrowe, ale można przygotować z niego wiele smacznych dań.
Szpinak jest bogaty w magnez i fosfor. Jest też niezastąpionym źródłem witamin – zwłaszcza A, E, C oraz K. Zawiera duże ilości błonnika, soli mineralnych, żelaza, fosforu, potasu i kwasu foliowego.

d3vn7ft
d3vn7ft

Wielu osobom kojarzy się z niesmaczną papką, którą niechętnie jadali w dzieciństwie. Mowa oczywiście o szpinaku. To zielone warzywo nie tylko jest bardzo zdrowe, ale można przygotować z niego wiele smacznych dań. Szpinak jest bogaty w magnez i fosfor. Jest też niezastąpionym źródłem witamin - zwłaszcza A, E, C oraz K. Zawiera też duże ilości błonnika, soli mineralnych, żelaza oraz kwasu foliowego.

Szpinak ma również doskonałe właściwości regulujące trawienie. Pomaga osobom cierpiącym na uporczywe zaparcia i wzdęcia. Co ważniejsze, ma też działanie przeciwnowotworowe. Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu. Ryboflawina, która znajduje się w tym warzywie zapobiega napadom migreny, a magnez obniża ciśnienie krwi. Dużą zaletą szpinaku jest jego niska kaloryczność - 100 g świeżego szpinaku to zaledwie 20 kcal.

Andrzej Polan przygotował potrawy ze szpinakiem w roli głównej. W jego menu pojawił się przepis na soczysty indyk ze szpinakiem i szalotkami, chrupiąca tarta serowa ze szpinakiem i truskawkami, pieczarki w miodzie ze szpinakiem w kajzerkach oraz purée ziemniaczane ze szpinakiem z jogurtem pomidorowym i jajkiem sadzonym. Kucharz wyjaśnił jakimi przyprawami i dodatkami może być on aromatyzowany.

Chrupiąca tarta serowa ze szpinakiem i truskawkami

Składniki na ciasto:
400 g mąki
200 g masła
jajko
3 szt. żółtek
sól

d3vn7ft

Składniki na farsz:

400 g szpinaku baby
100 g sera bundz
100 g sera feta
400 g sera ricotta
200 g sera parmezan
5 szt. jajek
2 łyżki ziarna słonecznika
2 łyżki ziarna słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
sól, pieprz
1 kg truskawek
2 łyżki miodu
świeża bazylia
skórka z cytryny

Przygotowanie:
Szpinak blanszujemy i drobno siekamy. Łączymy z serami, jajkami i skórką z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni na około 25 minut. Ziarna podrumienimy na patelni z dodatkiem szczypty soli. Podpieczone wysypujemy na tartę. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy miód, bazylię posiekaną, czarny pieprz i sok z cytryny. Mieszamy i wykładamy na tartę.

d3vn7ft
d3vn7ft
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3vn7ft
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj