Szpinak w roli głównej: z truskawkami i pieczarkami w miodzie

Wielu kojarzy się z niesmaczną papką, która niechętnie jadali w dzieciństwie. Mowa oczywiście o szpinaku. To zielone warzywo nie tylko jest bardzo zdrowe, ale można przygotować z niego wiele smacznych dań.
Szpinak jest bogaty w magnez i fosfor. Jest też niezastąpionym źródłem witamin – zwłaszcza A, E, C oraz K. Zawiera duże ilości błonnika, soli mineralnych, żelaza, fosforu, potasu i kwasu foliowego.

Wielu osobom kojarzy się z niesmaczną papką, którą niechętnie jadali w dzieciństwie. Mowa oczywiście o szpinaku. To zielone warzywo nie tylko jest bardzo zdrowe, ale można przygotować z niego wiele smacznych dań. Szpinak jest bogaty w magnez i fosfor. Jest też niezastąpionym źródłem witamin - zwłaszcza A, E, C oraz K. Zawiera też duże ilości błonnika, soli mineralnych, żelaza oraz kwasu foliowego.

Szpinak ma również doskonałe właściwości regulujące trawienie. Pomaga osobom cierpiącym na uporczywe zaparcia i wzdęcia. Co ważniejsze, ma też działanie przeciwnowotworowe. Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu. Ryboflawina, która znajduje się w tym warzywie zapobiega napadom migreny, a magnez obniża ciśnienie krwi. Dużą zaletą szpinaku jest jego niska kaloryczność - 100 g świeżego szpinaku to zaledwie 20 kcal.

Andrzej Polan przygotował potrawy ze szpinakiem w roli głównej. W jego menu pojawił się przepis na soczysty indyk ze szpinakiem i szalotkami, chrupiąca tarta serowa ze szpinakiem i truskawkami, pieczarki w miodzie ze szpinakiem w kajzerkach oraz purée ziemniaczane ze szpinakiem z jogurtem pomidorowym i jajkiem sadzonym. Kucharz wyjaśnił jakimi przyprawami i dodatkami może być on aromatyzowany.

Chrupiąca tarta serowa ze szpinakiem i truskawkami

Składniki na ciasto:
400 g mąki
200 g masła
jajko
3 szt. żółtek
sól

Składniki na farsz:

400 g szpinaku baby
100 g sera bundz
100 g sera feta
400 g sera ricotta
200 g sera parmezan
5 szt. jajek
2 łyżki ziarna słonecznika
2 łyżki ziarna słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
sól, pieprz
1 kg truskawek
2 łyżki miodu
świeża bazylia
skórka z cytryny

Przygotowanie:
Szpinak blanszujemy i drobno siekamy. Łączymy z serami, jajkami i skórką z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni na około 25 minut. Ziarna podrumienimy na patelni z dodatkiem szczypty soli. Podpieczone wysypujemy na tartę. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy miód, bazylię posiekaną, czarny pieprz i sok z cytryny. Mieszamy i wykładamy na tartę.

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇