Szpinak w roli głównej: z truskawkami i pieczarkami w miodzie

Wielu kojarzy się z niesmaczną papką, która niechętnie jadali w dzieciństwie. Mowa oczywiście o szpinaku. To zielone warzywo nie tylko jest bardzo zdrowe, ale można przygotować z niego wiele smacznych dań.
Szpinak jest bogaty w magnez i fosfor. Jest też niezastąpionym źródłem witamin – zwłaszcza A, E, C oraz K. Zawiera duże ilości błonnika, soli mineralnych, żelaza, fosforu, potasu i kwasu foliowego.

Wielu osobom kojarzy się z niesmaczną papką, którą niechętnie jadali w dzieciństwie. Mowa oczywiście o szpinaku. To zielone warzywo nie tylko jest bardzo zdrowe, ale można przygotować z niego wiele smacznych dań. Szpinak jest bogaty w magnez i fosfor. Jest też niezastąpionym źródłem witamin - zwłaszcza A, E, C oraz K. Zawiera też duże ilości błonnika, soli mineralnych, żelaza oraz kwasu foliowego.

Szpinak ma również doskonałe właściwości regulujące trawienie. Pomaga osobom cierpiącym na uporczywe zaparcia i wzdęcia. Co ważniejsze, ma też działanie przeciwnowotworowe. Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu. Ryboflawina, która znajduje się w tym warzywie zapobiega napadom migreny, a magnez obniża ciśnienie krwi. Dużą zaletą szpinaku jest jego niska kaloryczność - 100 g świeżego szpinaku to zaledwie 20 kcal.

Andrzej Polan przygotował potrawy ze szpinakiem w roli głównej. W jego menu pojawił się przepis na soczysty indyk ze szpinakiem i szalotkami, chrupiąca tarta serowa ze szpinakiem i truskawkami, pieczarki w miodzie ze szpinakiem w kajzerkach oraz purée ziemniaczane ze szpinakiem z jogurtem pomidorowym i jajkiem sadzonym. Kucharz wyjaśnił jakimi przyprawami i dodatkami może być on aromatyzowany.

Chrupiąca tarta serowa ze szpinakiem i truskawkami

Składniki na ciasto:
400 g mąki
200 g masła
jajko
3 szt. żółtek
sól

Składniki na farsz:

400 g szpinaku baby
100 g sera bundz
100 g sera feta
400 g sera ricotta
200 g sera parmezan
5 szt. jajek
2 łyżki ziarna słonecznika
2 łyżki ziarna słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
sól, pieprz
1 kg truskawek
2 łyżki miodu
świeża bazylia
skórka z cytryny

Przygotowanie:
Szpinak blanszujemy i drobno siekamy. Łączymy z serami, jajkami i skórką z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni na około 25 minut. Ziarna podrumienimy na patelni z dodatkiem szczypty soli. Podpieczone wysypujemy na tartę. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy miód, bazylię posiekaną, czarny pieprz i sok z cytryny. Mieszamy i wykładamy na tartę.

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane