Szpinak w roli głównej: z truskawkami i pieczarkami w miodzie

Wielu kojarzy się z niesmaczną papką, która niechętnie jadali w dzieciństwie. Mowa oczywiście o szpinaku. To zielone warzywo nie tylko jest bardzo zdrowe, ale można przygotować z niego wiele smacznych dań.
Szpinak jest bogaty w magnez i fosfor. Jest też niezastąpionym źródłem witamin – zwłaszcza A, E, C oraz K. Zawiera duże ilości błonnika, soli mineralnych, żelaza, fosforu, potasu i kwasu foliowego.

Wielu osobom kojarzy się z niesmaczną papką, którą niechętnie jadali w dzieciństwie. Mowa oczywiście o szpinaku. To zielone warzywo nie tylko jest bardzo zdrowe, ale można przygotować z niego wiele smacznych dań. Szpinak jest bogaty w magnez i fosfor. Jest też niezastąpionym źródłem witamin - zwłaszcza A, E, C oraz K. Zawiera też duże ilości błonnika, soli mineralnych, żelaza oraz kwasu foliowego.

Szpinak ma również doskonałe właściwości regulujące trawienie. Pomaga osobom cierpiącym na uporczywe zaparcia i wzdęcia. Co ważniejsze, ma też działanie przeciwnowotworowe. Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu. Ryboflawina, która znajduje się w tym warzywie zapobiega napadom migreny, a magnez obniża ciśnienie krwi. Dużą zaletą szpinaku jest jego niska kaloryczność - 100 g świeżego szpinaku to zaledwie 20 kcal.

Andrzej Polan przygotował potrawy ze szpinakiem w roli głównej. W jego menu pojawił się przepis na soczysty indyk ze szpinakiem i szalotkami, chrupiąca tarta serowa ze szpinakiem i truskawkami, pieczarki w miodzie ze szpinakiem w kajzerkach oraz purée ziemniaczane ze szpinakiem z jogurtem pomidorowym i jajkiem sadzonym. Kucharz wyjaśnił jakimi przyprawami i dodatkami może być on aromatyzowany.

Chrupiąca tarta serowa ze szpinakiem i truskawkami

Składniki na ciasto:
400 g mąki
200 g masła
jajko
3 szt. żółtek
sól

Składniki na farsz:

400 g szpinaku baby
100 g sera bundz
100 g sera feta
400 g sera ricotta
200 g sera parmezan
5 szt. jajek
2 łyżki ziarna słonecznika
2 łyżki ziarna słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
sól, pieprz
1 kg truskawek
2 łyżki miodu
świeża bazylia
skórka z cytryny

Przygotowanie:
Szpinak blanszujemy i drobno siekamy. Łączymy z serami, jajkami i skórką z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni na około 25 minut. Ziarna podrumienimy na patelni z dodatkiem szczypty soli. Podpieczone wysypujemy na tartę. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy miód, bazylię posiekaną, czarny pieprz i sok z cytryny. Mieszamy i wykładamy na tartę.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja