Szpinak w roli głównej: z truskawkami i pieczarkami w miodzie

Wielu kojarzy się z niesmaczną papką, która niechętnie jadali w dzieciństwie. Mowa oczywiście o szpinaku. To zielone warzywo nie tylko jest bardzo zdrowe, ale można przygotować z niego wiele smacznych dań.
Szpinak jest bogaty w magnez i fosfor. Jest też niezastąpionym źródłem witamin – zwłaszcza A, E, C oraz K. Zawiera duże ilości błonnika, soli mineralnych, żelaza, fosforu, potasu i kwasu foliowego.

Wielu osobom kojarzy się z niesmaczną papką, którą niechętnie jadali w dzieciństwie. Mowa oczywiście o szpinaku. To zielone warzywo nie tylko jest bardzo zdrowe, ale można przygotować z niego wiele smacznych dań. Szpinak jest bogaty w magnez i fosfor. Jest też niezastąpionym źródłem witamin - zwłaszcza A, E, C oraz K. Zawiera też duże ilości błonnika, soli mineralnych, żelaza oraz kwasu foliowego.

Szpinak ma również doskonałe właściwości regulujące trawienie. Pomaga osobom cierpiącym na uporczywe zaparcia i wzdęcia. Co ważniejsze, ma też działanie przeciwnowotworowe. Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu. Ryboflawina, która znajduje się w tym warzywie zapobiega napadom migreny, a magnez obniża ciśnienie krwi. Dużą zaletą szpinaku jest jego niska kaloryczność - 100 g świeżego szpinaku to zaledwie 20 kcal.

Andrzej Polan przygotował potrawy ze szpinakiem w roli głównej. W jego menu pojawił się przepis na soczysty indyk ze szpinakiem i szalotkami, chrupiąca tarta serowa ze szpinakiem i truskawkami, pieczarki w miodzie ze szpinakiem w kajzerkach oraz purée ziemniaczane ze szpinakiem z jogurtem pomidorowym i jajkiem sadzonym. Kucharz wyjaśnił jakimi przyprawami i dodatkami może być on aromatyzowany.

Chrupiąca tarta serowa ze szpinakiem i truskawkami

Składniki na ciasto:
400 g mąki
200 g masła
jajko
3 szt. żółtek
sól

Składniki na farsz:

400 g szpinaku baby
100 g sera bundz
100 g sera feta
400 g sera ricotta
200 g sera parmezan
5 szt. jajek
2 łyżki ziarna słonecznika
2 łyżki ziarna słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
sól, pieprz
1 kg truskawek
2 łyżki miodu
świeża bazylia
skórka z cytryny

Przygotowanie:
Szpinak blanszujemy i drobno siekamy. Łączymy z serami, jajkami i skórką z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni na około 25 minut. Ziarna podrumienimy na patelni z dodatkiem szczypty soli. Podpieczone wysypujemy na tartę. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy miód, bazylię posiekaną, czarny pieprz i sok z cytryny. Mieszamy i wykładamy na tartę.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇