Trwa ładowanie...
d1c9l2s

Szarlotka sypana z migdałami

Przepis

Szarlotka sypana, określana też jako "ciasto dla leniwych", ponieważ nie trzeba się za mocno napracować, aby ją upiec. Wystarczy jedynie obrać i zetrzeć jabłek. Potem mieszamy wszystkie sypkie składniki i gotowe! Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Szarlotka sypana z migdałami
Gotuj ze mną
Składniki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 1 i 1/2 szklanki cukru + 3 łyżki do jabłek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg obranych i startych jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
Przepis
  • Wszystkie składniki sypkie mieszamy w misce. Tortownicę 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno).
  • Jabłka mieszamy ze szczyptą cynamonu, sokiem z cytryny i cukrem.
  • Masę z sypkich produktów dzielimy na 3 części. Jedną z części wysypujemy na dno równomiernie rozprowadzamy, wykładamy połowę jabłek. Posypujemy drugą warstwą sypkich produktów, wykładamy jabłka i ostatnia warstwa sypka.
  • Zimne masło ścieramy na tarce z dużymi oczkami na wierzch ciasta. Dodatkowo posypujemy migdałami.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
  • Wyjmujemy, studzimy. Kroimy najlepiej nożem z piłką, wierzch ciasta jest kruchy i chrupiący.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Szarlotka sypana z migdałami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1c9l2s

Podziel się opinią

3
1
Share
d1c9l2s
d1c9l2s
d1c9l2s
d1c9l2s
Więcej tematów
d1c9l2s