Szarlotka sypana z migdałami
Szarlotka sypana, określana też jako "ciasto dla leniwych", ponieważ nie trzeba się za mocno napracować, aby ją upiec. Wystarczy jedynie obrać i zetrzeć jabłek. Potem mieszamy wszystkie sypkie składniki i gotowe! Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki kaszy manny
- 1 i 1/2 szklanki cukru + 3 łyżki do jabłek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg obranych i startych jabłek
- sok z 1 cytryny
- szczypta cynamonu
- 1/2 kostki zimnego masła
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
- Wszystkie składniki sypkie mieszamy w misce. Tortownicę 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno).
- Jabłka mieszamy ze szczyptą cynamonu, sokiem z cytryny i cukrem.
- Masę z sypkich produktów dzielimy na 3 części. Jedną z części wysypujemy na dno równomiernie rozprowadzamy, wykładamy połowę jabłek. Posypujemy drugą warstwą sypkich produktów, wykładamy jabłka i ostatnia warstwa sypka.
- Zimne masło ścieramy na tarce z dużymi oczkami na wierzch ciasta. Dodatkowo posypujemy migdałami.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
- Wyjmujemy, studzimy. Kroimy najlepiej nożem z piłką, wierzch ciasta jest kruchy i chrupiący.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze