Świętujemy dzień gofra. Sprawdzony przepis na chrupiące gofry
Idealne gofry powinny mieć chrupiącą skórkę oraz delikatne, wilgotne wnętrze. Duże znaczenie mają składniki ciasta. Użyte do przygotowania gofrów jajka czy mleko powinny mieć temperaturę pokojową. jak zrobić pyszne gofry w domu? Oto sprawdzony przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/3 kostki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- woda lub mleko
Przepis
- W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystygnięcia.
- W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier. Dodajemy 1-2 szklanki wody (zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Wodę możemy zastąpić mlekiem. Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana.
- Dodajemy zimne masło. Miksujemy.
- Dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką.
- Odstawiamy ciasto na 15 minut. Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem.
- Na gorącą i natłuszczoną gofrownicę wylewamy porcje ciasta za pomocą małej chochelki.
- Pieczemy, aż będą złociste (czas pieczenia, zależy od mocy gofrownicy).
- Gofry po upieczeniu powinny, chwilkę ostygnąć. Nie wolno ich jednak kłaść, najlepiej oprzeć o coś. Może być kratka z piekarnika lub stojak na tosty.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl