Świąteczny piernik. Pachnie tak, że trudno się oprzeć
Ten piernik jest po prostu genialny. Do jego przygotowania wystarczą proste składniki, a smakuje doskonale. Na pewno zaskoczysz swoich gości, przygotujesz go w kilka chwil, a zapach będzie unosił się po całym domu. W sam raz do świątecznej filiżanki kawy. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Forma 24 cm x 24 cm:
- 4 szk. mąki pszennej
- 2 szk. cukru
- 25 dag masła
- 2 jajka
- 2 szk. mleka
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 ½ opakowania przyprawy do piernika
- 80 g czekolady mlecznej
- 800 g śliwek suszonych
- ½ szk. śmietany 30 proc.
- Mąkę wsypuję do miski, dodaję sodę oraz kakao i dokładnie mieszam.
- Masło rozpuszczam i studzę. Śliwki suszone zalewam gorącą wodą i odstawiam na bok.
- Białka oddzielam od żółtek, ubijam mikserem razem cukrem, dodaję żółtka i przyprawę do piernika, chwilę miksuję.
- Następnie cały czas miksując dodaję stopniowo na przemian pozostałe składniki: mąkę, masło i mleko.
- Na koniec ciasto łączę z powidłami mieszając delikatnie łyżką i wylewam do formy.
- Piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180 st. C.
- Po upieczeniu układam na wierzchu pokrojone drobno, wcześniej namoczone śliwki.
- Czekolady dzielę na mniejsze kawałki, przekładam do rondelka, wlewam śmietanę i pięć minut gotuję do chwili zagotowania.
- Polewę z czekolady wylewam na śliwki suszone.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze