Świąteczne panierowane polędwiczki wieprzowe
Polędwiczki wieprzowe można przyrządzić na wiele sposobów. Na bożonarodzeniowy obiad przygotowuję z nich soczyste kotlety z dodatkiem masła i aromatycznych przypraw.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Polędwicę pokroić na kilka cienkich plastrów. Każdy kawałek włożyć pomiędzy folię i rozbić. Kotlety wymieszać z dymką, czosnkiem i 1/2 łyżeczki kuminu. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na minimum 3 godziny.
Przepis
Mąkę wymieszać z 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego i szczyptą szafranu. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć papierem. Pomiędzy dwa plastry polędwicy włożyć pół łyżeczki masła. Panierować w mące, rozbełtanych jajkach, a następnie w bułce tartej. Kotlety smażyć na złoty kolor z obu stron.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl