Trwa ładowanie...
d2mjs3q
d2mjs3q

Świąteczne panierowane polędwiczki wieprzowe

Przepis

Polędwiczki wieprzowe można przyrządzić na wiele sposobów. Na bożonarodzeniowy obiad przygotowuję z nich soczyste kotlety z dodatkiem masła i aromatycznych przypraw.

5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Świąteczne panierowane polędwiczki wieprzowe
123
Składniki
  • 1 kg polędwiczek wieprzowych
  • 3 łyżki posiekanej dymki
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 4 łyżki masła
  • sól morska KAMIS
  • pieprz czarny KAMIS
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego KAMIS
  • szczypta szafranu KAMIS
Przepis

Polędwicę pokroić na kilka cienkich plastrów. Każdy kawałek włożyć pomiędzy folię i rozbić. Kotlety wymieszać z dymką, czosnkiem i 1/2 łyżeczki kuminu. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na minimum 3 godziny.

Mąkę wymieszać z 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego i szczyptą szafranu. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć papierem. Pomiędzy dwa plastry polędwicy włożyć pół łyżeczki masła. Panierować w mące, rozbełtanych jajkach, a następnie w bułce tartej. Kotlety smażyć na złoty kolor z obu stron.

Przepis dodał użytkownik aslow

Świąteczne panierowane polędwiczki wieprzowe
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2mjs3q
d2mjs3q
d2mjs3q
d2mjs3q
Więcej tematów
d2mjs3q