Świąteczne panierowane polędwiczki wieprzowe
Polędwiczki wieprzowe można przyrządzić na wiele sposobów. Na bożonarodzeniowy obiad przygotowuję z nich soczyste kotlety z dodatkiem masła i aromatycznych przypraw.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Polędwicę pokroić na kilka cienkich plastrów. Każdy kawałek włożyć pomiędzy folię i rozbić. Kotlety wymieszać z dymką, czosnkiem i 1/2 łyżeczki kuminu. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na minimum 3 godziny.
Mąkę wymieszać z 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego i szczyptą szafranu. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć papierem. Pomiędzy dwa plastry polędwicy włożyć pół łyżeczki masła. Panierować w mące, rozbełtanych jajkach, a następnie w bułce tartej. Kotlety smażyć na złoty kolor z obu stron.
Przepis dodał użytkownik aslow
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze