Świąteczne ciasto drożdżowe
Pulchne i wyrośnięte ciasto drożdżowe z bakaliami to przepyszna propozycja na świąteczny stół. Dzięki odrobinie likieru pomarańczowego, wypiek jest wyjątkowo aromatyczny.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
SKŁADNIKI NA ROZCZYN:
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych (instant)
- 20 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- 80 ml mleka, o temp. pokojowej
NA CIASTO WŁAŚCIWE:
- cały rozczyn
- 420 g mąki pszennej
- 3 jajka, średniego rozmiaru
- 80 g cukru waniliowego
- 2 łyżki likieru pomarańczowego lub ekstraktu
- 90 g suszonych owoców, np. rodzynek i żurawiny
- 2 łyżki posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 80 g masła
Wszystkie składniki przed pieczeniem powinny mieć temperaturę pokojową. Suszone owoce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę, następnie dokładnie odsączamy z wody i odkładamy na talerzyk.
Świeże drożdże kruszymy nad miseczką, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 10 minut, aż zaczną się pienić. Do miseczki wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i mieszamy, aż uzyskamy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Miseczkę nakrywamy czystą szmatką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na kwadrans, aż rozczyn zacznie się wyraźnie unosić.
Rozczyn, pełen pęcherzyków powietrza, wlewamy do misy robota kuchennego. Wbijamy jajka, wsypujemy cukier i wlewamy 1/2 mleka. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy kilka łyżek mąki, wlewamy resztę mleka, miksujemy do połączenia. Wsypujemy, co bardzo ważne, stopniowo więcej mąki i miksujemy, zwiększając obroty robota. Wrzucamy suszone owoce, skórkę pomarańczową, cytrynową i likier bądź ekstrakt. Miksujemy krótko. Następnie dodajemy masło. Miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do misy, którą nakrywamy czystą szmatką i odstawiamy do wyrastania na około godzinę, aż ciasto podwoi swą objętość.
Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę lekko podsypaną mąką i wbijamy w nie pięść.
Dużą dwulitrową formę z kominem smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto drożdżowe równomiernie rozkładamy w formie i odstawiamy formę pod przykryciem na pół godziny, tak aby ciasto mogło się napuszyć. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza.
Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 35-40 minut. Dekorujemy lukrem, rodzynkami i skórką pomarańczową.
Agnieszka Guszpit, autorka blogu Bayaderka
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze