Świąteczne babeczki dla dzieci

Obraz

Składniki

  • Składniki:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki nierafinowanego cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki oliwy
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady + 2 łyżki oleju do ozdobienia

Przepis

Pieczenie ciasteczek na święta to jedno ze wspomnień z dzieciństwa, tych magicznych, których się nigdy nie zapomina. Uwielbiałam to. Zawsze też piekłam ciasteczka ze swoimi dziećmi. Moi chłopcy w kuchni byli rewelacyjni, zresztą zostało im to do dziś. Córką też muszę się pochwalić, bo w kuchni radzi sobie doskonale.
Małe dzieci nie przepadają za ciasteczkami z kremem i bakaliami. Czteroletnia Weronika w dalszym ciągu preferuje ciastka "masowo puste":) Babeczki, które przedstawiam są proste i bardzo dobre dla dzieci. Można je ozdobić świątecznie (co za frajda!) i dzieci będą zachwycone. Potrzebne są tylko silikonowe foremki, które można dostać w każdym większym sklepie i do tego przepisu nie trzeba ich nawet smarować. Ten przepis jest doskonałą alternatywą dla zabieganych i zapracowanych mam. Babeczki robi się szybko, a z ozdabianiem można pofantazjować.

Przepis

Jak zrobić babeczki?
- ubij jajka z cukrem na puszystą pianę
- dodaj olej, wymieszaj'
- dodaj mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj
- napełniaj papilotki do 3/4 objętości
- zostaw 2-3 łyżki ciasta, dodaj do niego kakao, wymieszaj
- dodaj po łyżeczce ciasta do każdej foremki
- włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 20 min.
- kiedy babeczki lekko przestygną, zdejmij silikonowe foremni
- udekoruj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekolada z dodatkiem oleju
- przełóż babeczki do papierowych papilotek
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/12/swiateczne-babeczki-dla-dzieci.html

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast