Świąteczna sałatka – ile może stać w lodówce? Sprawdź, jak należy ją przechowywać

Wielkanoc za pasem, a w myślach klasyczna, świąteczna sałatka jarzynowa. Choć nikt się jej nie oprze, to rzadko ją robimy. Pewnie dlatego, gdy już się bierzemy za jej przygotowanie, nie jest to mała porcja. Co z nią zrobić, gdy zostanie po świętach? Ile może leżeć i jak ją prawidłowo przechowywać? Sprawdźmy.

Sałatka jarzynowa musi być zjedzona w przeciągu 2-3 dniSałatka jarzynowa musi być zjedzona w przeciągu 2-3 dni
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Sałatka jarzynowa – jak długo i w jaki sposób ją przechowywać?

Sałatka jarzynowa, choć pyszna, to ma bardzo krótki okres przydatności do spożycia. Od razu po przygotowaniu powinna znaleźć się w lodówce, a tam może spędzić maksymalnie 2-3 dni. Po upływie tego czasu może być źródłem zatrucia pokarmowego, ale też po prostu nie będzie już smaczna.

Jeśli chcemy podać sałatkę na świąteczny stół, należy pamiętać, by były to małe porcje – takie do zjedzenia na raz, aby w razie potrzeby móc uzupełnić braki. Jeśli postawimy na stole dużą porcję sałatki, to resztek nie należy chować do lodówki, chyba że stały na stole nie dłużej niż godzinę lub dwie.

Jak przechowywać sałatkę w lodówce? Najlepiej w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku – idealnie do tego nadaje się np. słoik. Umieszczamy go na środkowej półce – nigdy na samej górze, również na drzwiach lodówki temperatura nie będzie na tyle optymalna, by zapewnić sałatce świeżość przez kilka dni.

Skąd się wzięła sałatka jarzynowa?

Sałatka jarzynowa – jak przedłużyć trwałość sałatki

W sałatce jarzynowej zwłaszcza cebula, groszek i jajko są składnikami, które skracają jej okres przydatności do spożycia. Jajko po ugotowaniu bardzo szybko podlega procesom psucia, podobnie jak cebula i groszek, które w krótkim czasie zaczną wydzielać intensywny, nieprzyjemny zapach.

By przedłużyć trwałość sałatki jarzynowej, można dodać te składniki na krótko przed podaniem jej na stół, a pokrojoną resztę warzyw, bez soli, pieprzu i majonezu przechowywać w pojemniku w lodówce. W ten sposób sałatka zyska dodatkowo 1-2 dni, a my – pewność, że jej smak będzie taki, jak zaraz po przygotowaniu.

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne