Świąteczna sałatka – ile może stać w lodówce? Sprawdź, jak należy ją przechowywać

Wielkanoc za pasem, a w myślach klasyczna, świąteczna sałatka jarzynowa. Choć nikt się jej nie oprze, to rzadko ją robimy. Pewnie dlatego, gdy już się bierzemy za jej przygotowanie, nie jest to mała porcja. Co z nią zrobić, gdy zostanie po świętach? Ile może leżeć i jak ją prawidłowo przechowywać? Sprawdźmy.

Sałatka jarzynowa musi być zjedzona w przeciągu 2-3 dniSałatka jarzynowa musi być zjedzona w przeciągu 2-3 dni
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Sałatka jarzynowa – jak długo i w jaki sposób ją przechowywać?

Sałatka jarzynowa, choć pyszna, to ma bardzo krótki okres przydatności do spożycia. Od razu po przygotowaniu powinna znaleźć się w lodówce, a tam może spędzić maksymalnie 2-3 dni. Po upływie tego czasu może być źródłem zatrucia pokarmowego, ale też po prostu nie będzie już smaczna.

Jeśli chcemy podać sałatkę na świąteczny stół, należy pamiętać, by były to małe porcje – takie do zjedzenia na raz, aby w razie potrzeby móc uzupełnić braki. Jeśli postawimy na stole dużą porcję sałatki, to resztek nie należy chować do lodówki, chyba że stały na stole nie dłużej niż godzinę lub dwie.

Jak przechowywać sałatkę w lodówce? Najlepiej w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku – idealnie do tego nadaje się np. słoik. Umieszczamy go na środkowej półce – nigdy na samej górze, również na drzwiach lodówki temperatura nie będzie na tyle optymalna, by zapewnić sałatce świeżość przez kilka dni.

Skąd się wzięła sałatka jarzynowa?

Sałatka jarzynowa – jak przedłużyć trwałość sałatki

W sałatce jarzynowej zwłaszcza cebula, groszek i jajko są składnikami, które skracają jej okres przydatności do spożycia. Jajko po ugotowaniu bardzo szybko podlega procesom psucia, podobnie jak cebula i groszek, które w krótkim czasie zaczną wydzielać intensywny, nieprzyjemny zapach.

By przedłużyć trwałość sałatki jarzynowej, można dodać te składniki na krótko przed podaniem jej na stół, a pokrojoną resztę warzyw, bez soli, pieprzu i majonezu przechowywać w pojemniku w lodówce. W ten sposób sałatka zyska dodatkowo 1-2 dni, a my – pewność, że jej smak będzie taki, jak zaraz po przygotowaniu.

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał