Trwa ładowanie...
d3q7jau
18-03-2021 14:42

Suikertaart. Belgijski specjał dla wyjątkowych łasuchów

Przepis

Ten flamandzki deser to specjał Belgów, którzy lubią bardzo słodkie wypieki z wyczuwalnym cukrem. Tarta na cieście drożdżowym z nadzieniem z masy jajeczno-śmietanowej, obficie doprawionej cukrem może być ciekawą podróżą kulinarną do krainy frytek, ale też z pewnością zapadnie w pamięć tym, którzy kochają desery.

d3q7jau
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 200 g masła
  • 30 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 1 szczypta soli
  • 10 g świeżych drożdży

Nadzienie do tarty:

  • 300 g brązowego cukru muscovado
  • 300 ml gęstej słodkiej śmietany
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
Przepis
  • Podgrzać mleko i dodać do niego drożdże, szczyptę soli oraz jajko. Wymieszać dokładnie i odstawić na 10-15 minut.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn drożdżowy, cukier oraz roztopione i lekko przestudzone masło.
  • Wyrobić dokładnie na gładkie ciasto i nakryć miskę ściereczką. Odstawić na 2 godziny.
  • Po upływie tego czasu podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na okrąg o grubości około 5 mm. Przełożyć do okrągłej formy na tartę (aż po jej brzegi), wysmarowanej cienko masłem.
  • Ciasto nakłuć widelcem, obciążyć dodatkowo suchą fasolą i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 10 minut.
  • W międzyczasie przygotować nadzienie do tarty. W rondlu rozgrzać połowę śmietanki i dodać do niej cukier.
  • Mieszać do rozpuszczenia cukru. Drugą połowę śmietany rozmieszać z pozostałym jajkiem i wymieszać wszystko razem, na koniec wsypując mąkę.
  • Z piekarnika wyjąć podpieczony spód, a gdy lekko przestygnie, wylać na niego masę jajeczno-śmietanową.
  • Całość zapiekać jeszcze przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni, pod koniec posypując tartę grubym cukrem (tzw. perlistym).
  • Tartę podaje się lekko ciepłą, choć na zimno też jest smaczna.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Suikertaart. Belgijski specjał dla wyjątkowych łasuchów
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3q7jau
d3q7jau
d3q7jau
d3q7jau
Więcej tematów
d3q7jau

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj