Suikertaart. Belgijski specjał dla wyjątkowych łasuchów

Ten flamandzki deser to specjał Belgów, którzy lubią bardzo słodkie wypieki z wyczuwalnym cukrem. Tarta na cieście drożdżowym z nadzieniem z masy jajeczno-śmietanowej, obficie doprawionej cukrem może być ciekawą podróżą kulinarną do krainy frytek, ale też z pewnością zapadnie w pamięć tym, którzy kochają desery.

SuikertaartSuikertaart
oprac. Karolina Rozmus

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 200 g masła
  • 30 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 1 szczypta soli
  • 10 g świeżych drożdży

Nadzienie do tarty:

  • 300 g brązowego cukru muscovado
  • 300 ml gęstej słodkiej śmietany
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko

Przepis

  • Podgrzać mleko i dodać do niego drożdże, szczyptę soli oraz jajko. Wymieszać dokładnie i odstawić na 10-15 minut.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn drożdżowy, cukier oraz roztopione i lekko przestudzone masło.
  • Wyrobić dokładnie na gładkie ciasto i nakryć miskę ściereczką. Odstawić na 2 godziny.
  • Po upływie tego czasu podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na okrąg o grubości około 5 mm. Przełożyć do okrągłej formy na tartę (aż po jej brzegi), wysmarowanej cienko masłem.
  • Ciasto nakłuć widelcem, obciążyć dodatkowo suchą fasolą i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 10 minut.
  • W międzyczasie przygotować nadzienie do tarty. W rondlu rozgrzać połowę śmietanki i dodać do niej cukier.
  • Mieszać do rozpuszczenia cukru. Drugą połowę śmietany rozmieszać z pozostałym jajkiem i wymieszać wszystko razem, na koniec wsypując mąkę.
  • Z piekarnika wyjąć podpieczony spód, a gdy lekko przestygnie, wylać na niego masę jajeczno-śmietanową.
  • Całość zapiekać jeszcze przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni, pod koniec posypując tartę grubym cukrem (tzw. perlistym).
  • Tartę podaje się lekko ciepłą, choć na zimno też jest smaczna.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇