Suikertaart. Belgijski specjał dla wyjątkowych łasuchów
Ten flamandzki deser to specjał Belgów, którzy lubią bardzo słodkie wypieki z wyczuwalnym cukrem. Tarta na cieście drożdżowym z nadzieniem z masy jajeczno-śmietanowej, obficie doprawionej cukrem może być ciekawą podróżą kulinarną do krainy frytek, ale też z pewnością zapadnie w pamięć tym, którzy kochają desery.
Czas przygotowania: |
Ciasto:
- 300 g mąki
- 1 jajko
- 200 g masła
- 30 g cukru
- 100 ml mleka
- 1 szczypta soli
- 10 g świeżych drożdży
Nadzienie do tarty:
- 300 g brązowego cukru muscovado
- 300 ml gęstej słodkiej śmietany
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- Podgrzać mleko i dodać do niego drożdże, szczyptę soli oraz jajko. Wymieszać dokładnie i odstawić na 10-15 minut.
- Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn drożdżowy, cukier oraz roztopione i lekko przestudzone masło.
- Wyrobić dokładnie na gładkie ciasto i nakryć miskę ściereczką. Odstawić na 2 godziny.
- Po upływie tego czasu podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na okrąg o grubości około 5 mm. Przełożyć do okrągłej formy na tartę (aż po jej brzegi), wysmarowanej cienko masłem.
- Ciasto nakłuć widelcem, obciążyć dodatkowo suchą fasolą i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 10 minut.
- W międzyczasie przygotować nadzienie do tarty. W rondlu rozgrzać połowę śmietanki i dodać do niej cukier.
- Mieszać do rozpuszczenia cukru. Drugą połowę śmietany rozmieszać z pozostałym jajkiem i wymieszać wszystko razem, na koniec wsypując mąkę.
- Z piekarnika wyjąć podpieczony spód, a gdy lekko przestygnie, wylać na niego masę jajeczno-śmietanową.
- Całość zapiekać jeszcze przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni, pod koniec posypując tartę grubym cukrem (tzw. perlistym).
- Tartę podaje się lekko ciepłą, choć na zimno też jest smaczna.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze