Suikertaart. Belgijski specjał dla wyjątkowych łasuchów

Ten flamandzki deser to specjał Belgów, którzy lubią bardzo słodkie wypieki z wyczuwalnym cukrem. Tarta na cieście drożdżowym z nadzieniem z masy jajeczno-śmietanowej, obficie doprawionej cukrem może być ciekawą podróżą kulinarną do krainy frytek, ale też z pewnością zapadnie w pamięć tym, którzy kochają desery.

SuikertaartSuikertaart
oprac. Karolina Rozmus

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 200 g masła
  • 30 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 1 szczypta soli
  • 10 g świeżych drożdży

Nadzienie do tarty:

  • 300 g brązowego cukru muscovado
  • 300 ml gęstej słodkiej śmietany
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko

Przepis

  • Podgrzać mleko i dodać do niego drożdże, szczyptę soli oraz jajko. Wymieszać dokładnie i odstawić na 10-15 minut.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn drożdżowy, cukier oraz roztopione i lekko przestudzone masło.
  • Wyrobić dokładnie na gładkie ciasto i nakryć miskę ściereczką. Odstawić na 2 godziny.
  • Po upływie tego czasu podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na okrąg o grubości około 5 mm. Przełożyć do okrągłej formy na tartę (aż po jej brzegi), wysmarowanej cienko masłem.
  • Ciasto nakłuć widelcem, obciążyć dodatkowo suchą fasolą i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 10 minut.
  • W międzyczasie przygotować nadzienie do tarty. W rondlu rozgrzać połowę śmietanki i dodać do niej cukier.
  • Mieszać do rozpuszczenia cukru. Drugą połowę śmietany rozmieszać z pozostałym jajkiem i wymieszać wszystko razem, na koniec wsypując mąkę.
  • Z piekarnika wyjąć podpieczony spód, a gdy lekko przestygnie, wylać na niego masę jajeczno-śmietanową.
  • Całość zapiekać jeszcze przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni, pod koniec posypując tartę grubym cukrem (tzw. perlistym).
  • Tartę podaje się lekko ciepłą, choć na zimno też jest smaczna.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru