Studenci wymyślili sposób na lepsze ziemniaki. Opracowali formułę

Przygotowanie idealnych pieczonych ziemniaków nie jest prostym zadaniem. Na pomoc ruszyła grupa studentów z Uniwersytetu w Essex w Wielkiej Brytanii, którzy opracowali specjalny, kuchenny algorytm

Choć zużywają tyle samo ziemniaków, ich powierzchnia jest znacznie większa
Źródło zdjęć: © 123RF
Agata Porażka

Choć przeliczanie wszystkiego może wydawać się czasochłonne, efekt będzie tego wart. Kluczem do lepszego smaku jest zmaksymalizowanie powierzchni ziemniaków. Aby to osiągnąć, trzeba je ciąć dokładnie pod kątem 30 stopni. Dzięki temu można zwiększyć powierzchnię ziemniaków nawet o 65 proc., co później przełoży się na lepszy smak potrawy.

Studenci opowiedzieli o tym na antenie programu ITV News. - Zdecydowaliśmy się na formułę, która pozwala na pocięcie ziemniaka pod odpowiednim kątem. Następnie mnoży pocięte kawałki, dzięki czemu możemy poznać całkowitą powierzchnię ziemniaka po pocięciu - opowiadał jeden z nich.

Zamiast ciąć ziemniaki na cztery części, jak to robi większość osób, studenci najpierw tną je wzdłuż, a następnie każdą z tych części dzielą na pół pod kątem ok. 30 stopni. Choć zużywają tyle samo ziemniaków, ich powierzchnia jest znacznie większa, co przekłada się na lepszy smak potrawy.

Masz historię, którą chciałbyś się podzielić? Prześlij nam ją przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru