Studenci wymyślili sposób na lepsze ziemniaki. Opracowali formułę
Przygotowanie idealnych pieczonych ziemniaków nie jest prostym zadaniem. Na pomoc ruszyła grupa studentów z Uniwersytetu w Essex w Wielkiej Brytanii, którzy opracowali specjalny, kuchenny algorytm
Choć przeliczanie wszystkiego może wydawać się czasochłonne, efekt będzie tego wart. Kluczem do lepszego smaku jest zmaksymalizowanie powierzchni ziemniaków. Aby to osiągnąć, trzeba je ciąć dokładnie pod kątem 30 stopni. Dzięki temu można zwiększyć powierzchnię ziemniaków nawet o 65 proc., co później przełoży się na lepszy smak potrawy.
Studenci opowiedzieli o tym na antenie programu ITV News. - Zdecydowaliśmy się na formułę, która pozwala na pocięcie ziemniaka pod odpowiednim kątem. Następnie mnoży pocięte kawałki, dzięki czemu możemy poznać całkowitą powierzchnię ziemniaka po pocięciu - opowiadał jeden z nich.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Zamiast ciąć ziemniaki na cztery części, jak to robi większość osób, studenci najpierw tną je wzdłuż, a następnie każdą z tych części dzielą na pół pod kątem ok. 30 stopni. Choć zużywają tyle samo ziemniaków, ich powierzchnia jest znacznie większa, co przekłada się na lepszy smak potrawy.
Masz historię, którą chciałbyś się podzielić? Prześlij nam ją przez dziejesie.wp.pl