Studenci wymyślili sposób na lepsze ziemniaki. Opracowali formułę

Przygotowanie idealnych pieczonych ziemniaków nie jest prostym zadaniem. Na pomoc ruszyła grupa studentów z Uniwersytetu w Essex w Wielkiej Brytanii, którzy opracowali specjalny, kuchenny algorytm

Choć zużywają tyle samo ziemniaków, ich powierzchnia jest znacznie większa
Źródło zdjęć: © 123RF
Agata Porażka

Choć przeliczanie wszystkiego może wydawać się czasochłonne, efekt będzie tego wart. Kluczem do lepszego smaku jest zmaksymalizowanie powierzchni ziemniaków. Aby to osiągnąć, trzeba je ciąć dokładnie pod kątem 30 stopni. Dzięki temu można zwiększyć powierzchnię ziemniaków nawet o 65 proc., co później przełoży się na lepszy smak potrawy.

Studenci opowiedzieli o tym na antenie programu ITV News. - Zdecydowaliśmy się na formułę, która pozwala na pocięcie ziemniaka pod odpowiednim kątem. Następnie mnoży pocięte kawałki, dzięki czemu możemy poznać całkowitą powierzchnię ziemniaka po pocięciu - opowiadał jeden z nich.

Zamiast ciąć ziemniaki na cztery części, jak to robi większość osób, studenci najpierw tną je wzdłuż, a następnie każdą z tych części dzielą na pół pod kątem ok. 30 stopni. Choć zużywają tyle samo ziemniaków, ich powierzchnia jest znacznie większa, co przekłada się na lepszy smak potrawy.

Masz historię, którą chciałbyś się podzielić? Prześlij nam ją przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm