WP

Studenci wymyślili sposób na lepsze ziemniaki. Opracowali formułę

Przygotowanie idealnych pieczonych ziemniaków nie jest prostym zadaniem. Na pomoc ruszyła grupa studentów z Uniwersytetu w Essex w Wielkiej Brytanii, którzy opracowali specjalny, kuchenny algorytm
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Choć zużywają tyle samo ziemniaków, ich powierzchnia jest znacznie większa
Choć zużywają tyle samo ziemniaków, ich powierzchnia jest znacznie większa (123RF)
WP

Choć przeliczanie wszystkiego może wydawać się czasochłonne, efekt będzie tego wart. Kluczem do lepszego smaku jest zmaksymalizowanie powierzchni ziemniaków. Aby to osiągnąć, trzeba je ciąć dokładnie pod kątem 30 stopni. Dzięki temu można zwiększyć powierzchnię ziemniaków nawet o 65 proc., co później przełoży się na lepszy smak potrawy.

Studenci opowiedzieli o tym na antenie programu ITV News. - Zdecydowaliśmy się na formułę, która pozwala na pocięcie ziemniaka pod odpowiednim kątem. Następnie mnoży pocięte kawałki, dzięki czemu możemy poznać całkowitą powierzchnię ziemniaka po pocięciu - opowiadał jeden z nich.

WP

Zamiast ciąć ziemniaki na cztery części, jak to robi większość osób, studenci najpierw tną je wzdłuż, a następnie każdą z tych części dzielą na pół pod kątem ok. 30 stopni. Choć zużywają tyle samo ziemniaków, ich powierzchnia jest znacznie większa, co przekłada się na lepszy smak potrawy.

Masz historię, którą chciałbyś się podzielić? Prześlij nam ją przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP