Trwa ładowanie...

Stir fry z kurczakiem i kukurydzą

Stir fry to nie danie, to metoda polegająca na smażeniu z ciągłym mieszaniem. Smażenie odbywa się na niewielkiej ilości tłuszczu. Musi być to taki tłuszcz, który nie pali się w wysokich temperaturach. Jak podpowiada Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne", sprawdzi się do tego olej sojowy lub z orzeszków ziemnych.

Stir fry z kurczakiem i kukurydząŹródło: www.dziekujebylopyszne.pl
daa46p4
daa46p4

Stir fry to nie danie, to metoda polegająca na smażeniu z ciągłym mieszaniem. Smażenie odbywa się na niewielkiej ilości tłuszczu. Musi być to taki tłuszcz, który nie pali się w wysokich temperaturach. Jak podpowiada Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne", sprawdzi się do tego olej sojowy lub z orzeszków ziemnych.

Warzywa i mięsa wrzucane na mocno rozgrzany tłuszcz szybko się "zamykają", a ich soki zostają wewnątrz produktu. Do tej metody gotowania najlepiej wykorzystać wok. Stir fry z kurczakiem i kukurydzą robi się naprawdę szybko. Jeśli chodzi o dobór składników, mamy tutaj pełną dowolność. Ważne jest jedno: najpierw smażymy mięso, a potem warzywa, w kolejności od tych najtwardszych po te najmiększe. Zioła dodajemy dopiero na samym końcu.

Składniki:

2 kukurydze w kolbie
duża połówka piersi z kurczaka
garść suszonych grzybów mun
papryczka chilli
olej z orzeszków ziemnych
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki sosu sojowego (najlepiej o obniżonej zawartości soli)
do podania makaron (100 g np. typu udon)

Sposób przyrządzenia:

Grzyby moczymy w wodzie przez godzinę. Kolby kukurydzy myjemy, kroimy w plastry grubości 2-3 cm. Kurczaka kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki, tak samo papryczkę chilli. Mocno rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami oleju, który wlewamy po ściankach woka. Zaczynamy od smażenia kurczaka, wrzucamy go na patelnię, intensywnie mieszamy przez 40 sekund, dodajemy sos sojowy. Mieszamy. Wrzucamy kukurydzę, smażymy około minuty cały czas mieszając. Dodajemy grzyby (wcześniej odsączone z wody), mieszamy około minuty, dodajemy czosnek, chilli. Mieszamy 30 sekund. Danie można podać z makaronem, posypać szczypiorkiem i podawać.

daa46p4
daa46p4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
daa46p4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj