Stir fry z kurczakiem i kukurydzą

Stir fry to nie danie, to metoda polegająca na smażeniu z ciągłym mieszaniem. Smażenie odbywa się na niewielkiej ilości tłuszczu. Musi być to taki tłuszcz, który nie pali się w wysokich temperaturach. Jak podpowiada Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne", sprawdzi się do tego olej sojowy lub z orzeszków ziemnych.

Stir fry z kurczakiem i kukurydzą
Źródło zdjęć: © www.dziekujebylopyszne.pl

Stir fry to nie danie, to metoda polegająca na smażeniu z ciągłym mieszaniem. Smażenie odbywa się na niewielkiej ilości tłuszczu. Musi być to taki tłuszcz, który nie pali się w wysokich temperaturach. Jak podpowiada Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne", sprawdzi się do tego olej sojowy lub z orzeszków ziemnych.

Warzywa i mięsa wrzucane na mocno rozgrzany tłuszcz szybko się "zamykają", a ich soki zostają wewnątrz produktu. Do tej metody gotowania najlepiej wykorzystać wok. Stir fry z kurczakiem i kukurydzą robi się naprawdę szybko. Jeśli chodzi o dobór składników, mamy tutaj pełną dowolność. Ważne jest jedno: najpierw smażymy mięso, a potem warzywa, w kolejności od tych najtwardszych po te najmiększe. Zioła dodajemy dopiero na samym końcu.

Składniki:

2 kukurydze w kolbie
duża połówka piersi z kurczaka
garść suszonych grzybów mun
papryczka chilli
olej z orzeszków ziemnych
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki sosu sojowego (najlepiej o obniżonej zawartości soli)
do podania makaron (100 g np. typu udon)

Sposób przyrządzenia:

Grzyby moczymy w wodzie przez godzinę. Kolby kukurydzy myjemy, kroimy w plastry grubości 2-3 cm. Kurczaka kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki, tak samo papryczkę chilli. Mocno rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami oleju, który wlewamy po ściankach woka. Zaczynamy od smażenia kurczaka, wrzucamy go na patelnię, intensywnie mieszamy przez 40 sekund, dodajemy sos sojowy. Mieszamy. Wrzucamy kukurydzę, smażymy około minuty cały czas mieszając. Dodajemy grzyby (wcześniej odsączone z wody), mieszamy około minuty, dodajemy czosnek, chilli. Mieszamy 30 sekund. Danie można podać z makaronem, posypać szczypiorkiem i podawać.

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm