Stir fry z kurczakiem i kukurydzą

Stir fry to nie danie, to metoda polegająca na smażeniu z ciągłym mieszaniem. Smażenie odbywa się na niewielkiej ilości tłuszczu. Musi być to taki tłuszcz, który nie pali się w wysokich temperaturach. Jak podpowiada Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne", sprawdzi się do tego olej sojowy lub z orzeszków ziemnych.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.dziekujebylopyszne.pl

Stir fry to nie danie, to metoda polegająca na smażeniu z ciągłym mieszaniem. Smażenie odbywa się na niewielkiej ilości tłuszczu. Musi być to taki tłuszcz, który nie pali się w wysokich temperaturach. Jak podpowiada Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne", sprawdzi się do tego olej sojowy lub z orzeszków ziemnych.

Warzywa i mięsa wrzucane na mocno rozgrzany tłuszcz szybko się "zamykają", a ich soki zostają wewnątrz produktu. Do tej metody gotowania najlepiej wykorzystać wok. Stir fry z kurczakiem i kukurydzą robi się naprawdę szybko. Jeśli chodzi o dobór składników, mamy tutaj pełną dowolność. Ważne jest jedno: najpierw smażymy mięso, a potem warzywa, w kolejności od tych najtwardszych po te najmiększe. Zioła dodajemy dopiero na samym końcu.

Składniki:

2 kukurydze w kolbie
duża połówka piersi z kurczaka
garść suszonych grzybów mun
papryczka chilli
olej z orzeszków ziemnych
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki sosu sojowego (najlepiej o obniżonej zawartości soli)
do podania makaron (100 g np. typu udon)

Sposób przyrządzenia:

Grzyby moczymy w wodzie przez godzinę. Kolby kukurydzy myjemy, kroimy w plastry grubości 2-3 cm. Kurczaka kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki, tak samo papryczkę chilli. Mocno rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami oleju, który wlewamy po ściankach woka. Zaczynamy od smażenia kurczaka, wrzucamy go na patelnię, intensywnie mieszamy przez 40 sekund, dodajemy sos sojowy. Mieszamy. Wrzucamy kukurydzę, smażymy około minuty cały czas mieszając. Dodajemy grzyby (wcześniej odsączone z wody), mieszamy około minuty, dodajemy czosnek, chilli. Mieszamy 30 sekund. Danie można podać z makaronem, posypać szczypiorkiem i podawać.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść