Stir fry z kurczakiem i kukurydzą

Stir fry to nie danie, to metoda polegająca na smażeniu z ciągłym mieszaniem. Smażenie odbywa się na niewielkiej ilości tłuszczu. Musi być to taki tłuszcz, który nie pali się w wysokich temperaturach. Jak podpowiada Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne", sprawdzi się do tego olej sojowy lub z orzeszków ziemnych.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.dziekujebylopyszne.pl

Stir fry to nie danie, to metoda polegająca na smażeniu z ciągłym mieszaniem. Smażenie odbywa się na niewielkiej ilości tłuszczu. Musi być to taki tłuszcz, który nie pali się w wysokich temperaturach. Jak podpowiada Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne", sprawdzi się do tego olej sojowy lub z orzeszków ziemnych.

Warzywa i mięsa wrzucane na mocno rozgrzany tłuszcz szybko się "zamykają", a ich soki zostają wewnątrz produktu. Do tej metody gotowania najlepiej wykorzystać wok. Stir fry z kurczakiem i kukurydzą robi się naprawdę szybko. Jeśli chodzi o dobór składników, mamy tutaj pełną dowolność. Ważne jest jedno: najpierw smażymy mięso, a potem warzywa, w kolejności od tych najtwardszych po te najmiększe. Zioła dodajemy dopiero na samym końcu.

Składniki:

2 kukurydze w kolbie
duża połówka piersi z kurczaka
garść suszonych grzybów mun
papryczka chilli
olej z orzeszków ziemnych
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki sosu sojowego (najlepiej o obniżonej zawartości soli)
do podania makaron (100 g np. typu udon)

Sposób przyrządzenia:

Grzyby moczymy w wodzie przez godzinę. Kolby kukurydzy myjemy, kroimy w plastry grubości 2-3 cm. Kurczaka kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki, tak samo papryczkę chilli. Mocno rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami oleju, który wlewamy po ściankach woka. Zaczynamy od smażenia kurczaka, wrzucamy go na patelnię, intensywnie mieszamy przez 40 sekund, dodajemy sos sojowy. Mieszamy. Wrzucamy kukurydzę, smażymy około minuty cały czas mieszając. Dodajemy grzyby (wcześniej odsączone z wody), mieszamy około minuty, dodajemy czosnek, chilli. Mieszamy 30 sekund. Danie można podać z makaronem, posypać szczypiorkiem i podawać.

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca