Sprawdź, co siedzi w pomidorze. Możesz być zaskoczony!

Kiełkujący pomidor. Widzieliście kiedyś takie zjawisko po przekrojeniu soczystego dojrzałego warzywa na pół? Na pewno. A czy zastanawialiście się, czy taki pomidor nadaje się jedzenia? Rozwiewamy wątpliwości.

Plastry pomidoraKiełkujący pomidor nie wygląda zbyt apetycznie - a co z jego walorami zdrowotnymi?
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KAR

Kiełki w pomidorze trujące?

Nikt raczej nie pokusiłby się o zjedzenie spleśniałego pomidora – mykotoksyny, kumulujące się w psującym się warzywie lub owocu, mogą powodować nieodwracalne szkody dla zdrowia. Wśród nich najczęściej zagrożona jest wątroba, której funkcją jest metabolizowanie również szkodliwych substancji, które przyswajamy.

A co z kiełkami? Czasami po przekrojeniu pomidora można dostrzec w jego wnętrzu białawe kiełki. Nie tylko nie stanowią zbyt apetycznego widoku – budząc obawy o zepsucie – ale także sprawiają, że rodzi się pytanie: czy pomidora z kiełkami można zjeść? Czy pojawienie się kiełków to efekt modyfikacji genetycznych lub zastosowania hormonów w uprawie pomidorów? W dodatku kiełkujące ziemniaki zawierają trującą solaninę, a z kolei niedojrzałe pomidory wytwarzają niebezpieczny glikoalkaloid – L-tomatynę, która obecna jest także w łodydze i liściach.

A co z kiełkami wewnątrz pomidora?

Czy można jeść kiełkującego pomidora?

Jak się okazuje, kiełkujący pomidor nie jest niezdrowy, a L-tomatyna nie występuje w białawych kiełkach zatopionych w miąższu. Jednak proces kiełkowania oznacza, że pomidor przechowywany był w cieple przez długi czas, a wilgoć w jego wnętrzu stymuluje proces kiełkowania.

Nie jest zatem niezdrowy, ale jego walory smakowe będą co najmniej wątpliwe. Na co należy bezwzględnie uważać? Pomidor, który spędził na blacie kilka tygodni, poza kiełkami we wnętrzu może mieć też ślady pleśni – na nie uważajmy zwłaszcza. Jeśli jej nie ma, bezpiecznie może zjeść kiełkującego pomidora lub… zasadzić go, co z pewnością będzie lepszym pomysłem.

Tak wybierzesz najlepszego pomidora

 Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo