Sprawdź, co siedzi w pomidorze. Możesz być zaskoczony!

Kiełkujący pomidor. Widzieliście kiedyś takie zjawisko po przekrojeniu soczystego dojrzałego warzywa na pół? Na pewno. A czy zastanawialiście się, czy taki pomidor nadaje się jedzenia? Rozwiewamy wątpliwości.

Plastry pomidoraKiełkujący pomidor nie wygląda zbyt apetycznie - a co z jego walorami zdrowotnymi?
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KAR

Kiełki w pomidorze trujące?

Nikt raczej nie pokusiłby się o zjedzenie spleśniałego pomidora – mykotoksyny, kumulujące się w psującym się warzywie lub owocu, mogą powodować nieodwracalne szkody dla zdrowia. Wśród nich najczęściej zagrożona jest wątroba, której funkcją jest metabolizowanie również szkodliwych substancji, które przyswajamy.

A co z kiełkami? Czasami po przekrojeniu pomidora można dostrzec w jego wnętrzu białawe kiełki. Nie tylko nie stanowią zbyt apetycznego widoku – budząc obawy o zepsucie – ale także sprawiają, że rodzi się pytanie: czy pomidora z kiełkami można zjeść? Czy pojawienie się kiełków to efekt modyfikacji genetycznych lub zastosowania hormonów w uprawie pomidorów? W dodatku kiełkujące ziemniaki zawierają trującą solaninę, a z kolei niedojrzałe pomidory wytwarzają niebezpieczny glikoalkaloid – L-tomatynę, która obecna jest także w łodydze i liściach.

A co z kiełkami wewnątrz pomidora?

Czy można jeść kiełkującego pomidora?

Jak się okazuje, kiełkujący pomidor nie jest niezdrowy, a L-tomatyna nie występuje w białawych kiełkach zatopionych w miąższu. Jednak proces kiełkowania oznacza, że pomidor przechowywany był w cieple przez długi czas, a wilgoć w jego wnętrzu stymuluje proces kiełkowania.

Nie jest zatem niezdrowy, ale jego walory smakowe będą co najmniej wątpliwe. Na co należy bezwzględnie uważać? Pomidor, który spędził na blacie kilka tygodni, poza kiełkami we wnętrzu może mieć też ślady pleśni – na nie uważajmy zwłaszcza. Jeśli jej nie ma, bezpiecznie może zjeść kiełkującego pomidora lub… zasadzić go, co z pewnością będzie lepszym pomysłem.

Tak wybierzesz najlepszego pomidora

 Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość