Sposoby na nieświeży oddech po czosnku. Możesz się zdziwić
Czosnek jest zdrowym i popularnym składnikiem, który może znacznie "podkręcić" danie. Ale czasem z niego rezygnujemy, bo kiedy trafi do potrawy, uwolni się m.in. związek siarczku metylu. To przez niego lepiej potem nie otwierać ust. Istnieją jednak sposoby, którymi wygramy z przykrym zapachem.
Jedz owoce
Szczególnie skuteczne na nieświeży oddech są surowe jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, morele, śliwki, winogrona i wiśnie. Jeśli masz je na wyciągnięcie ręki, jesteś uratowany. Jeśli nie, mamy jeszcze kilka innych podpowiedzi.
Poza czosnkiem, dodaj zioła do posiłku
W szczególności bazylia i pietruszka to dwa z najbardziej skutecznych ziołowych antidotów na przykry oddech. Możesz je też zwyczajnie pogryźć tuż po zjedzeniu dania z czosnkiem.
Na nieświeży oddech: chleb
Niedobór węglowodanów może przyczyniać się do nieświeżego "oddechu czosnkowego". Eksperci przekonują, że spożywanie chleba lub innych pokarmów bogatych w te makroskładniki, pomoże go zwalczyć.
Dodajmy, że jeśli nie zastosujemy żadnej metody, możemy spodziewać się na towarzystwa przykrego zapachu nawet przez 72 godziny.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl