Spaghetti pełnoziarniste z pomidorami
Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki" poleca swój sprawdzony przepis na spaghetti z aromatycznym sosem z żółtych pomidorów.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- ok. 300 g spaghetti pełnoziarnistego
- 2 duże ząbki polskiego czosnku
- 1 średnia cebula czerwona
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 400 g żółtych pomidorów mięsistych
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki przyprawy curry
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
- sól do smaku
Ponadto:
- mielona słodka papryka wędzona
- świeże listki mięty
- świeże listki bazylii greckiej
- ser grana padano lub parmezan
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Pomidory żółte sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy na cienkie plastry. Pomidorki koktajlowe kroimy na połowę.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim czosnek, cebulę. Dodajemy żółte pomidory, cukier, sos sojowy, curry, niewielką ilość soli. Dusimy na wolnym ogniu do momentu, aż pomidory się rozpadną.
W tym samym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Do uduszonych pomidorów dodajemy na 1-2 min. (w zależności od ich wielkości), pomidorki koktajlowe, a następnie wlewamy ok., 150 ml wody z ugotowanego makaronu. Całość doprowadzamy do wrzenia.
Na końcu dodajemy makaron (najlepiej tuż po odcedzeniu), garść posiekanej bazylii, całość mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Makaron tuż przed podaniem posypujemy mieloną słodką papryką wędzoną, startym serem i dodatkowo dodajemy listki świeżej mięty.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze