Trwa ładowanie...
ycipk-2fn7z5
ycipk-2fn7z5

Spaghetti pełnoziarniste z pomidorami

Przepis

Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki" poleca swój sprawdzony przepis na spaghetti z aromatycznym sosem z żółtych pomidorów.

Trwa ładowanie...
ycipk-2fn7z5
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Spaghetti pełnoziarniste z pomidorami
Moniki Smakołyki
Składniki
  • ok. 300 g spaghetti pełnoziarnistego
  • 2 duże ząbki polskiego czosnku
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 400 g żółtych pomidorów mięsistych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki przyprawy curry
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • sól do smaku

Ponadto:

  • mielona słodka papryka wędzona
  • świeże listki mięty
  • świeże listki bazylii greckiej
  • ser grana padano lub parmezan
Przepis

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Pomidory żółte sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy na cienkie plastry. Pomidorki koktajlowe kroimy na połowę.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim czosnek, cebulę. Dodajemy żółte pomidory, cukier, sos sojowy, curry, niewielką ilość soli. Dusimy na wolnym ogniu do momentu, aż pomidory się rozpadną.

W tym samym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Do uduszonych pomidorów dodajemy na 1-2 min. (w zależności od ich wielkości), pomidorki koktajlowe, a następnie wlewamy ok., 150 ml wody z ugotowanego makaronu. Całość doprowadzamy do wrzenia.

Na końcu dodajemy makaron (najlepiej tuż po odcedzeniu), garść posiekanej bazylii, całość mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Makaron tuż przed podaniem posypujemy mieloną słodką papryką wędzoną, startym serem i dodatkowo dodajemy listki świeżej mięty.

ycipk-2fn7z5
Spaghetti pełnoziarniste z pomidorami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Główne składniki

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

ycipk-2fn7z5
ycipk-2fn7z5
ycipk-2fn7z5
ycipk-2fn7z5
ycipk-2fn7z5