Sos serowy do makaronu. Czy znasz szybki sposób na obiad dla całej rodziny?

Sos serowy do makaronu to jeden z najprostszych sposobów na szybki obiad, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu. To rzeczywiście klasyk nad klasykami, przy okazji jest naprawdę bardzo smaczny i niedrogi. Sos serowy do makaronu jest uwielbiany przez dzieci, ale na pewno kremowy smak zachwyci także dorosłych. Jak go przygotować?

sos serowy do makaronuSos serowy do makaronu świetnie sprawdzi się na szybki obiad.
Źródło zdjęć: © 123RF

Sos serowy do makaronu zachwyca swoim niezwykłym posmakiem, a przy okazji zapewni wyczyszczenie talerzy przez najmniejszych domowników. Jeśli nie masz byt dużo czasu na to, aby przygotować rozbudowany obiad, zdecyduj się na sos serowy do makaronu – nie będziesz żałować. Poniżej dowiesz się więcej o sprawdzonym przepisie.

Sos serowy do makaronu – amerykański przysmak

Sos serowy do makaronu najczęściej kojarzy się z amerykańskim przysmakiem znanym jako mac&cheese. W prostocie tkwi siła, co widać na przykładzie tego smakołyku, ponieważ wystarczy zaledwie kilka składników i kilkanaście minut, aby cieszyć się rewelacyjnym daniem obiadowym. Pamiętaj, że tego typu sos serowy do makaronu jest dosyć tuczący, dlatego lepiej nie zajadać się nim zbyt często, ale od czasu do czasu nigdy nie zaszkodzi. Jeśli interesuje Cię historia niektórych potraw to pamiętaj, że sos serowy do makaronu podbił serca Amerykanów już w XIX wieku.

Sos serowy do makaronu – najszybszy sposób

Składniki:

  • wybrany makaron;
  • 250 g żółtego sera;
  • 50 g masła;
  • 2 szklanki mleka;
  • 2 łyżki mąki;
  • sól i pieprz;
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

Sos serowy praktycznie pasuje do każdego rodzaju makaronu, np. świderki, rurki czy spaghetti. Jak widzisz, potrzebujesz zaledwie kilku składników, których połączenie nie zajmie więcej niż kilkanaście minut. Sos serowy do makaronu to naprawdę pyszne i sycące danie, które sprawdzi się w każdej sytuacji.

  1. Zetrzyj ser na tarce, posiekaj natkę pietruszki i przygotuj się do dalszego etapu.
  2. Rozpuść masło z dodatkiem mąki w garnku – czekaj aż się połączą, aby nie powstały grudki.
  3. Dodawaj do masła mleko, cały czas mieszając. Kiedy mleko się zagotuje, gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Nie zapominaj mieszać.
  4. Zdejmij sos z ognia i dodaj starty ser. Wymieszaj do połączenia, konsystencja powinna być gładka.
  5. Na koniec dopraw solą i pieprzem, po czym wymieszaj z ugotowanym makaronem. Na wierzch posyp natkę pietruszki.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw