Sos serowy do makaronu. Czy znasz szybki sposób na obiad dla całej rodziny?

Sos serowy do makaronu to jeden z najprostszych sposobów na szybki obiad, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu. To rzeczywiście klasyk nad klasykami, przy okazji jest naprawdę bardzo smaczny i niedrogi. Sos serowy do makaronu jest uwielbiany przez dzieci, ale na pewno kremowy smak zachwyci także dorosłych. Jak go przygotować?

sos serowy do makaronuSos serowy do makaronu świetnie sprawdzi się na szybki obiad.
Źródło zdjęć: © 123RF

Sos serowy do makaronu zachwyca swoim niezwykłym posmakiem, a przy okazji zapewni wyczyszczenie talerzy przez najmniejszych domowników. Jeśli nie masz byt dużo czasu na to, aby przygotować rozbudowany obiad, zdecyduj się na sos serowy do makaronu – nie będziesz żałować. Poniżej dowiesz się więcej o sprawdzonym przepisie.

Sos serowy do makaronu – amerykański przysmak

Sos serowy do makaronu najczęściej kojarzy się z amerykańskim przysmakiem znanym jako mac&cheese. W prostocie tkwi siła, co widać na przykładzie tego smakołyku, ponieważ wystarczy zaledwie kilka składników i kilkanaście minut, aby cieszyć się rewelacyjnym daniem obiadowym. Pamiętaj, że tego typu sos serowy do makaronu jest dosyć tuczący, dlatego lepiej nie zajadać się nim zbyt często, ale od czasu do czasu nigdy nie zaszkodzi. Jeśli interesuje Cię historia niektórych potraw to pamiętaj, że sos serowy do makaronu podbił serca Amerykanów już w XIX wieku.

Sos serowy do makaronu – najszybszy sposób

Składniki:

  • wybrany makaron;
  • 250 g żółtego sera;
  • 50 g masła;
  • 2 szklanki mleka;
  • 2 łyżki mąki;
  • sól i pieprz;
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

Sos serowy praktycznie pasuje do każdego rodzaju makaronu, np. świderki, rurki czy spaghetti. Jak widzisz, potrzebujesz zaledwie kilku składników, których połączenie nie zajmie więcej niż kilkanaście minut. Sos serowy do makaronu to naprawdę pyszne i sycące danie, które sprawdzi się w każdej sytuacji.

  1. Zetrzyj ser na tarce, posiekaj natkę pietruszki i przygotuj się do dalszego etapu.
  2. Rozpuść masło z dodatkiem mąki w garnku – czekaj aż się połączą, aby nie powstały grudki.
  3. Dodawaj do masła mleko, cały czas mieszając. Kiedy mleko się zagotuje, gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Nie zapominaj mieszać.
  4. Zdejmij sos z ognia i dodaj starty ser. Wymieszaj do połączenia, konsystencja powinna być gładka.
  5. Na koniec dopraw solą i pieprzem, po czym wymieszaj z ugotowanym makaronem. Na wierzch posyp natkę pietruszki.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja