Sos chrzanowy. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole

Sos chrzanowy to wyrazisty sos na bazie chrzanu, podawany na ciepło lub zimno głównie do mięs, ryb i jajek.

Sos chrzanowyGłównym składnikiem sosu chrzanowego jest drobno starty korzeń chrzanu albo gotowy chrzan ze słoika o kremowej konsystencji
Źródło zdjęć: © adobe stock

Sos chrzanowy – sposoby podania

Do przygotowania sosu chrzanowego używa się, oczywiście, chrzanu – drobno startego lub gotowego ze słoika. Dodaje się go zwykle do śmietany, jogurtu naturalnego lub majonezu, doprawiając sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Czasem dodaje się też mąki, aby uzyskać gęstszą konsystencję.

Sos chrzanowy można podawać na ciepło i na zimno. W celu uzyskania sosu na ciepło wymieszane składniki należy zagotować, ale nie podgrzewać zbyt długo, żeby nie stracił swojego aromatu. Sos chrzanowy na ciepło najlepiej pasuje do mięs pieczonych i gotowanych, jak na przykład schab, karkówka, wołowina, natomiast na zimno warto go podawać do wędlin i kiełbas, jajek ugotowanych na twardo. Zimny sos chrzanowy może stanowić dobry dodatek do ryb i pasztetów.

Sos chrzanowy – właściwości

Głównym składnikiem sosu chrzanowego jest drobno starty korzeń chrzanu albo gotowy chrzan ze słoika o kremowej konsystencji. Chrzan jest rośliną wykorzystywaną jako przyprawa, ale ma on też właściwości lecznicze. Ma mocny ostry smak, który zawdzięcza zawartemu w nim związkowi o nazwie sinigryna. Przygotowany z niego sos nadaje potrawom wyrazistości.

Chrzan – warto jeść na zdrowie

Chrzan pospolity to roślina uprawna, której korzeń używany jest w kuchni jako przyprawa do mięs, ryb, białego sera, a w Polsce stanowi ważny składnik ogórków kiszonych i buraków ćwikłowych. Można go spożywać na surowo, w formie cienko pokrojonych pasków. Po starciu można dodawać go do musztard, majonezów, kremów i sosów. Chrzan pospolity jest rośliną lecznicza, zawiera beta-karoten, witaminy C i E, a także witaminy z grupy B.

W korzeniu tej rośliny znajdują się również minerały: żelazo, siarka, magnez, potas, fosfor i wapń. Zawiera on również olejki eteryczne i enzymy i sinigrynę, która jest glikozydem i działa przeciwutleniająco, zwalczając wolne rodniki. Dzięki tym wszystkim składnikom chrzan pospolity zwalcza infekcje, grzyby i wirusy. Jego działanie wykrztuśne jest wykorzystywane przy kaszlu i zapaleniu górnych dróg oddechowych. Wspomaga układ trawienny, pomaga w chorobach reumatycznych, przy problemach z wątrobą i drogami żółciowymi. Zewnętrznie stosuje się go przy nerwobólach, a także jako środek wybielający przebarwienia piegi.

Chrzan japoński, znany inaczej jako wasabia japońska albo wasabi, może zostać wykorzystany podobnie jak chrzan pospolity, ale wyróżnia go to, że jest dużo ostrzejszy i można wyczuć delikatną goryczkę. Najbardziej charakterystycznym produktem, który powstaje z chrzanu japońskiego, jest pasta wasabi. Proszek o nazwie "wasabi", na który można trafić w polskich sklepach, nie zawiera w swoim składzie chrzanu japońskiego, ale pospolity.

Ze względu na to, że chrzan intensywnie oddziałuje na nasz organizm, nie powinno się go spożywać w dużych ilościach. Szczególnie dotyczy to osób z chorymi nerkami, problemami z układem pokarmowym, tarczycą, czy cierpiących na wrzody żołądka.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów