Sos chrzanowy. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole

Sos chrzanowy to wyrazisty sos na bazie chrzanu, podawany na ciepło lub zimno głównie do mięs, ryb i jajek.

Sos chrzanowyGłównym składnikiem sosu chrzanowego jest drobno starty korzeń chrzanu albo gotowy chrzan ze słoika o kremowej konsystencji
Źródło zdjęć: © adobe stock

Sos chrzanowy – sposoby podania

Do przygotowania sosu chrzanowego używa się, oczywiście, chrzanu – drobno startego lub gotowego ze słoika. Dodaje się go zwykle do śmietany, jogurtu naturalnego lub majonezu, doprawiając sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Czasem dodaje się też mąki, aby uzyskać gęstszą konsystencję.

Sos chrzanowy można podawać na ciepło i na zimno. W celu uzyskania sosu na ciepło wymieszane składniki należy zagotować, ale nie podgrzewać zbyt długo, żeby nie stracił swojego aromatu. Sos chrzanowy na ciepło najlepiej pasuje do mięs pieczonych i gotowanych, jak na przykład schab, karkówka, wołowina, natomiast na zimno warto go podawać do wędlin i kiełbas, jajek ugotowanych na twardo. Zimny sos chrzanowy może stanowić dobry dodatek do ryb i pasztetów.

Sos chrzanowy – właściwości

Głównym składnikiem sosu chrzanowego jest drobno starty korzeń chrzanu albo gotowy chrzan ze słoika o kremowej konsystencji. Chrzan jest rośliną wykorzystywaną jako przyprawa, ale ma on też właściwości lecznicze. Ma mocny ostry smak, który zawdzięcza zawartemu w nim związkowi o nazwie sinigryna. Przygotowany z niego sos nadaje potrawom wyrazistości.

Chrzan – warto jeść na zdrowie

Chrzan pospolity to roślina uprawna, której korzeń używany jest w kuchni jako przyprawa do mięs, ryb, białego sera, a w Polsce stanowi ważny składnik ogórków kiszonych i buraków ćwikłowych. Można go spożywać na surowo, w formie cienko pokrojonych pasków. Po starciu można dodawać go do musztard, majonezów, kremów i sosów. Chrzan pospolity jest rośliną lecznicza, zawiera beta-karoten, witaminy C i E, a także witaminy z grupy B.

W korzeniu tej rośliny znajdują się również minerały: żelazo, siarka, magnez, potas, fosfor i wapń. Zawiera on również olejki eteryczne i enzymy i sinigrynę, która jest glikozydem i działa przeciwutleniająco, zwalczając wolne rodniki. Dzięki tym wszystkim składnikom chrzan pospolity zwalcza infekcje, grzyby i wirusy. Jego działanie wykrztuśne jest wykorzystywane przy kaszlu i zapaleniu górnych dróg oddechowych. Wspomaga układ trawienny, pomaga w chorobach reumatycznych, przy problemach z wątrobą i drogami żółciowymi. Zewnętrznie stosuje się go przy nerwobólach, a także jako środek wybielający przebarwienia piegi.

Chrzan japoński, znany inaczej jako wasabia japońska albo wasabi, może zostać wykorzystany podobnie jak chrzan pospolity, ale wyróżnia go to, że jest dużo ostrzejszy i można wyczuć delikatną goryczkę. Najbardziej charakterystycznym produktem, który powstaje z chrzanu japońskiego, jest pasta wasabi. Proszek o nazwie "wasabi", na który można trafić w polskich sklepach, nie zawiera w swoim składzie chrzanu japońskiego, ale pospolity.

Ze względu na to, że chrzan intensywnie oddziałuje na nasz organizm, nie powinno się go spożywać w dużych ilościach. Szczególnie dotyczy to osób z chorymi nerkami, problemami z układem pokarmowym, tarczycą, czy cierpiących na wrzody żołądka.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm