Sos chrzanowy. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole

Sos chrzanowy to wyrazisty sos na bazie chrzanu, podawany na ciepło lub zimno głównie do mięs, ryb i jajek.

Sos chrzanowyGłównym składnikiem sosu chrzanowego jest drobno starty korzeń chrzanu albo gotowy chrzan ze słoika o kremowej konsystencji
Źródło zdjęć: © adobe stock

Sos chrzanowy – sposoby podania

Do przygotowania sosu chrzanowego używa się, oczywiście, chrzanu – drobno startego lub gotowego ze słoika. Dodaje się go zwykle do śmietany, jogurtu naturalnego lub majonezu, doprawiając sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Czasem dodaje się też mąki, aby uzyskać gęstszą konsystencję.

Sos chrzanowy można podawać na ciepło i na zimno. W celu uzyskania sosu na ciepło wymieszane składniki należy zagotować, ale nie podgrzewać zbyt długo, żeby nie stracił swojego aromatu. Sos chrzanowy na ciepło najlepiej pasuje do mięs pieczonych i gotowanych, jak na przykład schab, karkówka, wołowina, natomiast na zimno warto go podawać do wędlin i kiełbas, jajek ugotowanych na twardo. Zimny sos chrzanowy może stanowić dobry dodatek do ryb i pasztetów.

Sos chrzanowy – właściwości

Głównym składnikiem sosu chrzanowego jest drobno starty korzeń chrzanu albo gotowy chrzan ze słoika o kremowej konsystencji. Chrzan jest rośliną wykorzystywaną jako przyprawa, ale ma on też właściwości lecznicze. Ma mocny ostry smak, który zawdzięcza zawartemu w nim związkowi o nazwie sinigryna. Przygotowany z niego sos nadaje potrawom wyrazistości.

Chrzan – warto jeść na zdrowie

Chrzan pospolity to roślina uprawna, której korzeń używany jest w kuchni jako przyprawa do mięs, ryb, białego sera, a w Polsce stanowi ważny składnik ogórków kiszonych i buraków ćwikłowych. Można go spożywać na surowo, w formie cienko pokrojonych pasków. Po starciu można dodawać go do musztard, majonezów, kremów i sosów. Chrzan pospolity jest rośliną lecznicza, zawiera beta-karoten, witaminy C i E, a także witaminy z grupy B.

W korzeniu tej rośliny znajdują się również minerały: żelazo, siarka, magnez, potas, fosfor i wapń. Zawiera on również olejki eteryczne i enzymy i sinigrynę, która jest glikozydem i działa przeciwutleniająco, zwalczając wolne rodniki. Dzięki tym wszystkim składnikom chrzan pospolity zwalcza infekcje, grzyby i wirusy. Jego działanie wykrztuśne jest wykorzystywane przy kaszlu i zapaleniu górnych dróg oddechowych. Wspomaga układ trawienny, pomaga w chorobach reumatycznych, przy problemach z wątrobą i drogami żółciowymi. Zewnętrznie stosuje się go przy nerwobólach, a także jako środek wybielający przebarwienia piegi.

Chrzan japoński, znany inaczej jako wasabia japońska albo wasabi, może zostać wykorzystany podobnie jak chrzan pospolity, ale wyróżnia go to, że jest dużo ostrzejszy i można wyczuć delikatną goryczkę. Najbardziej charakterystycznym produktem, który powstaje z chrzanu japońskiego, jest pasta wasabi. Proszek o nazwie "wasabi", na który można trafić w polskich sklepach, nie zawiera w swoim składzie chrzanu japońskiego, ale pospolity.

Ze względu na to, że chrzan intensywnie oddziałuje na nasz organizm, nie powinno się go spożywać w dużych ilościach. Szczególnie dotyczy to osób z chorymi nerkami, problemami z układem pokarmowym, tarczycą, czy cierpiących na wrzody żołądka.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie