WP
jedz zdrowo

Sok z aloesu - samo zdrowie?

Aloes wykorzystywany jest od tysiącleci – nasi przodkowie nazywali go „cudowną rośliną” i „cichym uzdrowicielem”. Jego sok ma bardzo korzystny skład, dlatego picie go dobrze wpływa na nasze zdrowie. Jest wskazany dla osób mających problemy z trawieniem, ze słabą odpornością, problemami skórnymi i zestresowanych. Sprawdź, jak zrobić własny aloesowy sok.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Sok z aloesu - samo zdrowie?
(Shutterstock)
WP

Aloes należy do rodziny sukulentów. To bardzo liczna grupa, obejmująca blisko 400 gatunków. Wśród niej najpopularniejszy jest aloes zwyczajny (barbadoski; Aloe vera), który pochodzi z terenów Afryki i Azji Mniejszej, swoim wyglądem przypomina kaktus. Możne osiągnąć do 80 cm wysokości.

Jego szarozielone liście magazynują wodę i składniki pokarmowe – w aloesie znajduje się ponad 200 biologicznie czynnych substancji. Są to m.in. niezbędne naszemu organizmowi aminokwasy egzogenne i endogenne, enzymy (np. lipaza, celulaza, amylaza), witaminy (m.in. z grupy B, A, E, K, C), pierwiastki (fosfor, magnez, wapń, cynk, żelazo, mangan, selen, chrom, sód, miedź), mleczan magnezu (substancja, która łagodzi ból i napięcia skóry po oparzeniach słonecznych), nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy i linolenowy), naturalny kwas salicylowy (wykorzystywany np. do produkcji aspiryny), który nie wywołuje skutków ubocznych, a także saponiny, ligniny oraz cukry.

Już pod koniec lat 80. japońscy uczeni odkryli w liściach aloesu trzy przeciwnowotworowe składniki, które pomagają leczyć raka płuc, białaczkę i mięsaki, przy tym wspomagają antynowotworowe działanie układu odpornościowego.

WP

Pij sok na zdrowie

Po przecięciu liścia z jego środkowej części uzyskuje się jasny, gęsty żel, natomiast między żelem a skórą liści znajduje się warstwa komórek, które zawierają żółty sok. Ma on wyrazisty smak i zapach.

Związki obecne w aloesie sprawiają, że jego sok bardzo korzystnie wpływa na zdrowie. Wzmacnia odporność, działa przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, przyspiesza proces gojenia (w przypadku oparzeń, otarć, ran, owrzodzeń, odmrożeń), przeciwdziała powstawaniu kamieni nerkowych (lub zmniejsza ich rozmiar), pomaga leczyć trądzik i regeneruje skórę, pobudza regenerację tkanek.

Sok z aloesu można stosować w leczeniu bakteryjnych infekcji przewodu pokarmowego (zmniejsza stężenie kwasu solnego, którego nadmiar powoduje powstawanie wrzodów). To również dobry naturalny produkt na usprawnienie trawienia i wyregulowanie przemiany materii (dzięki niemu pozbędziemy się problemu z zaparciami). Działa rozwalniająco i przeczyszczająco (za sprawą aloiny). Można go też stosować w artretyzmie.

WP

Picie soku z aloesu pomaga się osobom, które są osłabione, chcą wzmocnić swoją kondycję, narażonym na stres, przemęczonym oraz ludziom starszym. Nie jest wskazane stosowanie substancji w okresie ciąży i laktacji.

Sok z aloesu możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością, jednak taki produkt może mieć w składzie regulator kwasowości i/lub substancje konserwujące (np. sorbinian potasu, benzoesan sodu). Najlepiej więc zrobić go samemu.

Sok z aloesu – przepis

Składniki: doniczka aloesu, szklanka dowolnego soku cytrusowego (z pomarańczy, grejpfruta). Składniki dodatkowe (opcjonalnie): łyżka białego octu winnego, szklanka wody.

WP

Wykonanie: obetnij kilka liści z aloesu. Ostrym nożem usuń zewnętrzną skórkę z każdego listka. Następnie usuń żółtą warstwę spod skórki – można jej się też pozbyć, polewając ją szklanką wody zmieszaną z łyżka białego octu winnego. Po pozbyciu się żółtej warstwy z aloesu powinien pozostać czysty żel, który następnie należy umieścić w misie blendera. Dodaj szklankę dowolnego soku cytrusowego. Składniki dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe.

Sok z aloesu najlepiej spożywać na godzinę przed posiłkiem. Porcję dobrze jest wypić na czczo.

Nalewka z aloesu (zwana także winem aloesowym)

Składniki: liście aloesu, miód, czerwone wino.

WP

Wykonanie: aloes wykorzystywany do przygotowania nalewki nie powinien być podlewany przez dwa tygodnie. Oderwać z niego kilka dolnych liści, zmielić w maszynce (blenderze, malakserze) albo zgnieść w inny sposób, by uzyskać sok i rozdrobniony miąższ. Zmieszać z taką samą ilością dowolnego miodu oraz czerwonego wina. Odstawić w ciemne, chłodne miejsce na dwa tygodnie.

Tak przygotowaną nalewkę można stosować zewnętrznie, smarując nią skórę albo wewnętrznie przy schorzeniach układu pokarmowego czy w chorobach płuc. Przy wrzodach należy spożywać łyżeczkę nalewki raz dziennie po jedzeniu. Po trzech dniach można zwiększyć dawkę do trzech łyżek trzy razy dziennie.

*Wzmacniający aloesowy napój *

Składniki: 200 g liści z aloesu, 200 g miodu, porcja dowolnego alkoholu (najlepiej wódki).

WP

Wykonanie: oczyść liście z aloesu, pozbądź się kolców, ale zostaw zieloną skórkę. Pokrój liście w małe kawałki i włóż je do misy blendera. Dodaj miód i dokładnie zblenduj. Przelej do słoja i wymieszaj z alkoholem. Pij łyżkę trzy razy dziennie przed jedzeniem przez 10 dni, a następnie zrób 10 dni przerwy i zacznij od nowa.

Aloesowe smoothie

Składniki: 1/3 szklanki soku z aloesu, 3 plastry miąższu z ananasa, pół ogórka, pół szklanki wody kokosowej.

Wykonanie: umieść w misie blendera plastry ananasa i pokrojony ogórek, zmiksuj. Wlej sok z aloesu i wodę kokosową, zblenduj. Gotowe. Można dodać kilka kostek lodu.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP