Śniadanie po francusku. Brioszki z powidłami śliwkowymi

Brioszka to francuskie ciasto drożdżowe. Pieczone jest w formie bułeczek. Proponujemy wam wersję z powidłami w środku. To idealna propozycja do porannej kawy bądź zabrania ze sobą do pracy na drugie śniadanie.

Śniadanie po francusku. Brioszki z powidłami śliwkowymiŚniadanie po francusku. Brioszki z powidłami śliwkowymi
Dominika Czerniszewska

Składniki

  • 1 łyżeczka suchych drożdży instant
  • 50 g cukru
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 1/3 słoika powideł śliwkowych

Przepis

Do miski wsypać drożdże, dodać ciepłe mleko i łyżeczkę cukru. Następnie wymieszać i odstawić na 5 minut do wyrośnięcia. Po czym wsypać przesianą mąkę, cukier, sól i wbić jajka. Zagniatać ciasto, porcjami dodając miękkie masło. Ciasto trzeba dokładnie wyrobić. Powinno być elastyczne. Później trzeba przykryć je ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Przepis

Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. W środek każdego placka kłaść po 1 łyżce powideł, zlepiać brzegi i formować kulkę. Na blasze układać jedna kulka obok drugiej. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 12-15 min w temperaturze 200 stopni.

Wybrane dla Ciebie

Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Nie łosoś, nie tuńczyk. Inna ryba wspiera serce, mózg i odporność
Nie łosoś, nie tuńczyk. Inna ryba wspiera serce, mózg i odporność
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega