Śniadania z czterech stron świata

Według dietetyków śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Powinno być energetyczne i pożywne. Okazuje się jednak, że w różnych zakątkach świata oznacza to zupełnie coś innego. W Japonii na dobry początek dnia jemy zupę miso, W Anglii - jajka, bekon, parówki i fasolkę w sosie pomidorowym. Bułgarzy z kolei lubią o poranku zjeść banicę, czyli ciasto francuskie faszerowane białym lub żółtym serem, szpinakiem lub szynką. A na południu Chin od rana je się najróżniejsze białe pierożki gotowane na parze. Okazuje się więc, że po śniadaniu całkiem łatwo zgadnąć, z kim usiedliśmy do stołu.

Obraz

/ 13Najważniejszy posiłek dnia

Obraz
© Fotolia

Według dietetyków śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Powinno być energetyczne i pożywne. Okazuje się jednak, że w różnych zakątkach świata oznacza to zupełnie coś innego.

W Japonii na dobry początek dnia jemy zupę miso.W Anglii - jajka, bekon, parówki i fasolkę w sosie pomidorowym. Bułgarzy z kolei lubią o poranku zjeść banicę, czyli ciasto francuskie faszerowane białym lub żółtym serem, szpinakiem lub szynką. A na południu Chin od rana je się najróżniejsze białe pierożki gotowane na parze. Okazuje się więc, że po śniadaniu całkiem łatwo zgadnąć, z kim usiedliśmy do stołu.

(AD, kuchnia.wp.pl)

/ 13Turcja

Obraz
© Fotolia

Szwedzki stół tak naprawdę powinien być nazywany "tureckim stołem". Na śniadanie bowiem Turcy od wieków przygotowują zestaw wędlin, serów, warzyw (pomidory, ogórki, oliwki), jajek na twardo i smażonych, a do tego świeże masło i jogurty.

Tureckie śniadanie zawsze jest bardzo świeże - większość wędlin i serów jest wyrabiana w domu, warzywa pochodzą z przydomowego ogródka. W dodatku słońce sprawia, że początek dnia staje się wyjątkowo radosny.

/ 13Iran

Obraz
© Fotolia

Śniadanie w Iranie jest pożywne i proste. Płaskie, wypiekane w glinianych piecach chleby je się z dżemami z przeróżnych owoców - truskawek, śliwek, pomarańczy czy jabłek. Do tego delikatne masło i znakomity posiłek gotowy.

Ci, którzy lubią sobie dobrze podjeść powinni spróbować potrawy nazywanej halim. To specyficzne śniadaniowe ciasto, wyrabiane z mąki, cynamonu, masła i cukru, w które zawinięte jest mielone mięso. Halim można jeść i na ciepło i na zimno.

/ 13Kuba

Obraz
© Fotolia

Kubańczycy kochają dobrą zabawę, która czasami trwa do białego rana. Dlatego też śniadanie ma nie tylko dostarczyć im substancji odżywczych, ale przede wszystkim obudzić i dodać energii, straconej podczas nocnych rozrywek.

Przepis jest prosty: mocna, bardzo słodka kawa z mlekiem i szczyptą soli to podstawa. Do tego przypiekany na patelni znakomity chleb posmarowany grubo masłem.

/ 13Maroko

Obraz
© Fotolia

Marokańczycy znani są ze swojej aromatycznej i pełnej korzennych smaków kuchni. Śniadanie w Maroku jest jednak proste - chleb lub placki z pszenicy podawane są z dżemem (bardzo często pomarańczowym, daktylowym lub z fig), serem owczym, masłem lub oliwą i chutneyem, czyli słodko-kwaśnym sosem z różnego rodzaju owoców.

Śniadanie nie może się obyć także bez kilku szklaneczek mocnej i bardzo słodkiej herbaty miętowej, nalewanych zgodnie z tradycją z dużej wysokości, by wytworzyła się specyficzna pianka.

/ 13Islandia

Obraz
© Fotolia

Ten wyspiarski kraj znany jest ze swojej specyficznej kuchni, pełnej dań często nienadających się do zjedzenia przez zwykłych Europejczyków - przykładem niech będzie nadgniły rekin.

Islandzkie śniadanie nie dostarcza aż takich emocji - przede wszystkim musi być gorące, by rozgrzać na początek zimnego i deszczowego dnia. I najczęściej na stole ląduje gorący talerz owsianki, serwowany ze sporą ilością brązowego cukru i siekanych orzechów. Bomba energetyczna z prawdziwego zdarzenia!

/ 13Włochy

Obraz
© Fotolia

Co na śniadanie jedzą przedstawiciele narodu, który dał nam pizzę i makaron, dwa najbardziej znane produkty świata?

Wydaje się, że musi to być coś znakomitego, niepowtarzalnego, smacznego. Czy rzeczywiście? Włosi na śniadanie zadowalają się filiżanką cappuccino i rogalikiem z dżemem, czyli cornetto. Skromne śniadanie nadrabiają potem podczas lunchu i kolacji, nie ograniczając się w jedzeniu i piciu.

/ 13Francja

Obraz
© Fotolia

Na słodko zaczynają dzień także Francuzi. Ich śniadanie niewiele bowiem różni się od tego serwowanego we Włoszech.

Podstawę porannego posiłku stanowi bagietka lub rogalik z dżemem lub masłem. Do tego kawa albo gorąca czekolada i śniadanie gotowe. Nie powinniśmy się dziwić, że gorące napoje serwowane są w szerokich filiżankach lub małych miseczkach. Wszystko po to, by łatwiej zamoczyć w kawie bagietkę.

/ 13Szwecja

Obraz
© Fotolia

Szwedzkie śniadanie zazwyczaj serwowane jest na zimno. Jego podstawę stanowią kanapki. Typowe dodatki do pieczywa, chleba lub krakersów, to masło lub pasztet, ser, szynka, jajka, papryka, pomidor i kawior (najczęściej w formie pasty z tubki). Szwedzi lubią też naturalny jogurt z płatkami musli. Do picia obowiązkowo kawa.

10 / 13Filipiny

Obraz
© Fotolia

Tropikalna wyspa kojarzy się ze słońcem, plażą i mnóstwem owoców. Filipiny składają się z setek takich właśnie wysp, więc nie ma co się dziwić, że owoce stanowią podstawę tutejszego śniadania.

Oprócz mango, papai, pomarańczy i ananasów dostać możemy także coś bardziej treściwego - małe kiełbaski nazywane longganisa lub sinangag - kombinację jajek, mięsa i fasoli, a do tego spora miskę ryżu.

11 / 13Kanada

Obraz
© Fotolia

Jednym z najsłynniejszych dań śniadaniowych świata są grube naleśniki podawane z syropem klonowym. W tej postaci pierwszy posiłek dnia popularny jest nie tylko w Kandzie, ale też w USA.

Specyfiką kanadyjskich naleśników jest to, że często są robione z mąki owsianej. Podaje się je z dodatkiem leśnych owoców - malin, jagód, borówek czy poziomek, z których słynie Kanada.

12 / 13Wietnam

Obraz
© Fotolia

Śniadanie w Wietnamie najlepiej zjeść na ulicznym straganie. To zresztą obowiązkowy punkt programu każdego szanującego się turysty. Miseczka ostrej, pożywnej zupy z makaronem, mięsem i krewetkami to coś, co przyprawia o zachwyt każdego. Do tego szklaneczka bardzo mocnej kawy i można ruszać do pracy (lub na zwiedzanie).

Ci, których zupa na śniadanie nie przekonuje, powinny spróbować "wieprzowej owsianki", czyli bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z wieprzowych podrobów i kaszanki. To na pewno ciekawsze niż pospolity tost z dżemem.

13 / 13Indie

Obraz
© Fotolia

Takiego śniadania jak w Indiach nie znajdziecie nigdzie na świecie. Nie ma w nim ani wędlin (większość mieszkańców tego kraju to przecież wegetarianie), ani sera (jest bardzo rzadkim bywalcem na tutejszych stołach), ani nawet chleba w formie znanej w Europie.

A jednak zjemy tam jedno z najsmaczniejszych śniadań na świecie. Składa się z ziemniaków zapiekanych z rozmarynem, gotowanej z curry soczewicy, smażonych bananów, omletów ze szpinakiem i placków naam, puri czy dosa. A do tego lassi - jogurtowy napój z owocami lub na ostro, z papryką i przyprawami.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu