Smażone śledzie marynowane
Smażone śledzie w delikatnej octowej zalewie to dla wielu osób smak znany z dzieciństwa. Warto go przypomnieć. Przepis z bloga "Królestwo garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Marynowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Śledzie, umyć, osuszyć, posolić, lekko oprószyć mąką. Smażyć, z obu stron, na złoty kolor. Cebule pokroić w pół plasterki.
- Zagotować wodę, z cebulą i przyprawami – gotować ok 10 minut, pod przykryciem. Dodać ocet (u mnie wychodzi zalewa około 2 proc., ale można zrobić słabszą – do 1,5 proc.). Zagotować, doprawić do smaku solą i cukrem.
- Śledzie ułożyć w naczyniu, zalać ostudzoną zalewą z cebulą.
- Odstawić do lodówki na dwa dni.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl