Trwa ładowanie...
d2g5ej6
30-11-2022 09:46

Smażone śledzie marynowane

Przepis

Smażone śledzie w delikatnej octowej zalewie to dla wielu osób smak znany z dzieciństwa. Warto go przypomnieć. Przepis z bloga "Królestwo garów".

d2g5ej6
2.8
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów, fot: Picasa
Składniki
  • 1 kilogram tuszek świeżych śledzi,
  • 4-5 cebul,
  • 12 ziaren pieprzu,
  • 10 owoców ziela angielskiego,
  • listki laurowe,
  • 1100 ml wody,
  • 200 ml octu 10 proc.,
  • sól,
  • pieprz,
  • mąka,
  • olej do smażenia.
Przepis
  • Śledzie, umyć, osuszyć, posolić, lekko oprószyć mąką. Smażyć, z obu stron, na złoty kolor. Cebule pokroić w pół plasterki.
  • Zagotować wodę, z cebulą i przyprawami – gotować ok 10 minut, pod przykryciem. Dodać ocet (u mnie wychodzi zalewa około 2 proc., ale można zrobić słabszą – do 1,5 proc.). Zagotować, doprawić do smaku solą i cukrem.
  • Śledzie ułożyć w naczyniu, zalać ostudzoną zalewą z cebulą.
  • Odstawić do lodówki na dwa dni.

Polecamy także przepis na ragout z dzika w porterze

   Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów, fot: Picasa
Smażone śledzie marynowane
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2g5ej6
d2g5ej6
d2g5ej6
d2g5ej6
Więcej tematów
d2g5ej6