Błędy podczas smażenia mięsa

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Najczęstsze błędy podczas smażenia mięsa

Obraz
© 123RF

Dobre jakościowo mięso i odpowiednia marynata to nie wszystko, jeżeli chodzi o jego poprawne przygotowanie. Błędy, jakie popełniamy podczas smażenia, mogą znacząco wpłynąć na smak i jakość potraw.

Smażenie jest sztuką, która kieruje się pewnymi, bardzo ściśle określonymi zasadami. Mięso przygotowywane na patelni to jeden z najczęstszych sposobów jego obrabiania. Chociaż wydaje się to proste, warto wiedzieć jakie błędy najczęściej popełniamy. Dzięki temu będziemy mogli je wyeliminować i stać się perfekcjonistami w przyrządzaniu mięsa.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Nie wrzucaj mięsa na zimną patelnię

Obraz
© 123RF

Przede wszystkim, nigdy nie wrzucaj mięsa na zimną patelnię. Zimna powierzchnia patelni sprawia, że mięso do niej przywiera i szybciej się przypala. Mocno nagrzana patelnia sprawi, że mięso uzyska piękny kolor i pozostanie kruche. Potrawa będzie dobrze przypieczona, ale nie spalona. Tak samo nie należy wlewać tłuszczu na zimną patelnię.

Na początku mocno nagrzewamy patelnię i wlewamy olej. Mięso wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i zmniejszamy moc palnika, aby nie spowodować przypalenia potrawy.

/ 6Nie wrzucaj na patelnię bardzo zimnego mięsa

Obraz
© 123RF

Pamiętaj o delikatnym ogrzaniu mięsa przed wkładaniem go na patelnię. Zimne mięso wyjęte prosto z lodówki może się nie dosmażyć w środku i pozostać chłodniejsze niż na zewnątrz. Mięso powinno być w temperaturze pokojowej.

/ 6Nie dociskaj mięsa do patelni

Obraz
© 123RF

Mięso powinno smażyć się powoli i samo nabierać temperatury. Pozwól kawałkom równomiernie rozłożyć temperaturę po wnętrzu. Przyciskanie burgera spowoduje wypłynięcie soków i tym samym wysuszenie mięsa oraz nierównomierne przypieczenie. Dodatkowo wcale nie przyspieszy to procesu smażenia.

/ 6Nie przewracaj mięsa zbyt wiele razy

Obraz
© 123RF

Większość z nas korci, aby ciągle przekładać i przesuwać mięso po patelni podczas smażenia. Nie powinno się go jednak nadmiernie ruszać. Mięso powinno smażyć się z "trzech stron". Gdy mięso znajdzie się na rozgrzanym oleju, smażymy je około 1,5 – 2 minuty. Później przewracamy je na drugą stronę i zmniejszamy nieco płomień (smażmy na 2 stronie). Po kolejnych 2 minutach przewracamy na "trzecią stronę” – teraz smażymy już wiele krócej niż poprzednio. Chodzi o to, bo każda ze stron miała możliwie krótki, a zarazem wystarczający kontakt z tłuszczem.

/ 6Odstaw mięso do odpoczęcia

Obraz
© 123RF

Unikaj krojenia mięsa bezpośrednio po zdjęciu z patelni. Odstaw je na 10 minut. Aby mięso nie wystygło, przykryj je papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Po tym czasie krojenie nie będzie sprawiało żadnych trudności. Soki z mięsa nie wypłynął i nie spowoduje to jego stwardnienia.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce