Błędy podczas smażenia mięsa

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Najczęstsze błędy podczas smażenia mięsa

Obraz
© 123RF

Dobre jakościowo mięso i odpowiednia marynata to nie wszystko, jeżeli chodzi o jego poprawne przygotowanie. Błędy, jakie popełniamy podczas smażenia, mogą znacząco wpłynąć na smak i jakość potraw.

Smażenie jest sztuką, która kieruje się pewnymi, bardzo ściśle określonymi zasadami. Mięso przygotowywane na patelni to jeden z najczęstszych sposobów jego obrabiania. Chociaż wydaje się to proste, warto wiedzieć jakie błędy najczęściej popełniamy. Dzięki temu będziemy mogli je wyeliminować i stać się perfekcjonistami w przyrządzaniu mięsa.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Nie wrzucaj mięsa na zimną patelnię

Obraz
© 123RF

Przede wszystkim, nigdy nie wrzucaj mięsa na zimną patelnię. Zimna powierzchnia patelni sprawia, że mięso do niej przywiera i szybciej się przypala. Mocno nagrzana patelnia sprawi, że mięso uzyska piękny kolor i pozostanie kruche. Potrawa będzie dobrze przypieczona, ale nie spalona. Tak samo nie należy wlewać tłuszczu na zimną patelnię.

Na początku mocno nagrzewamy patelnię i wlewamy olej. Mięso wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i zmniejszamy moc palnika, aby nie spowodować przypalenia potrawy.

/ 6Nie wrzucaj na patelnię bardzo zimnego mięsa

Obraz
© 123RF

Pamiętaj o delikatnym ogrzaniu mięsa przed wkładaniem go na patelnię. Zimne mięso wyjęte prosto z lodówki może się nie dosmażyć w środku i pozostać chłodniejsze niż na zewnątrz. Mięso powinno być w temperaturze pokojowej.

/ 6Nie dociskaj mięsa do patelni

Obraz
© 123RF

Mięso powinno smażyć się powoli i samo nabierać temperatury. Pozwól kawałkom równomiernie rozłożyć temperaturę po wnętrzu. Przyciskanie burgera spowoduje wypłynięcie soków i tym samym wysuszenie mięsa oraz nierównomierne przypieczenie. Dodatkowo wcale nie przyspieszy to procesu smażenia.

/ 6Nie przewracaj mięsa zbyt wiele razy

Obraz
© 123RF

Większość z nas korci, aby ciągle przekładać i przesuwać mięso po patelni podczas smażenia. Nie powinno się go jednak nadmiernie ruszać. Mięso powinno smażyć się z "trzech stron". Gdy mięso znajdzie się na rozgrzanym oleju, smażymy je około 1,5 – 2 minuty. Później przewracamy je na drugą stronę i zmniejszamy nieco płomień (smażmy na 2 stronie). Po kolejnych 2 minutach przewracamy na "trzecią stronę” – teraz smażymy już wiele krócej niż poprzednio. Chodzi o to, bo każda ze stron miała możliwie krótki, a zarazem wystarczający kontakt z tłuszczem.

/ 6Odstaw mięso do odpoczęcia

Obraz
© 123RF

Unikaj krojenia mięsa bezpośrednio po zdjęciu z patelni. Odstaw je na 10 minut. Aby mięso nie wystygło, przykryj je papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Po tym czasie krojenie nie będzie sprawiało żadnych trudności. Soki z mięsa nie wypłynął i nie spowoduje to jego stwardnienia.

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata