Najczęstsze błędy podczas smażenia mięsa
Dobre jakościowo mięso i odpowiednia marynata to nie wszystko, jeżeli chodzi o jego poprawne przygotowanie. Błędy, jakie popełniamy podczas smażenia, mogą znacząco wpłynąć na smak i jakość potraw.
Smażenie jest sztuką, która kieruje się pewnymi, bardzo ściśle określonymi zasadami. Mięso przygotowywane na patelni to jeden z najczęstszych sposobów jego obrabiania. Chociaż wydaje się to proste, warto wiedzieć jakie błędy najczęściej popełniamy. Dzięki temu będziemy mogli je wyeliminować i stać się perfekcjonistami w przyrządzaniu mięsa.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Nie wrzucaj mięsa na zimną patelnię
Przede wszystkim, nigdy nie wrzucaj mięsa na zimną patelnię. Zimna powierzchnia patelni sprawia, że mięso do niej przywiera i szybciej się przypala. Mocno nagrzana patelnia sprawi, że mięso uzyska piękny kolor i pozostanie kruche. Potrawa będzie dobrze przypieczona, ale nie spalona. Tak samo nie należy wlewać tłuszczu na zimną patelnię.
Na początku mocno nagrzewamy patelnię i wlewamy olej. Mięso wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i zmniejszamy moc palnika, aby nie spowodować przypalenia potrawy.
Nie wrzucaj na patelnię bardzo zimnego mięsa
Pamiętaj o delikatnym ogrzaniu mięsa przed wkładaniem go na patelnię. Zimne mięso wyjęte prosto z lodówki może się nie dosmażyć w środku i pozostać chłodniejsze niż na zewnątrz. Mięso powinno być w temperaturze pokojowej.
Nie dociskaj mięsa do patelni
Mięso powinno smażyć się powoli i samo nabierać temperatury. Pozwól kawałkom równomiernie rozłożyć temperaturę po wnętrzu. Przyciskanie burgera spowoduje wypłynięcie soków i tym samym wysuszenie mięsa oraz nierównomierne przypieczenie. Dodatkowo wcale nie przyspieszy to procesu smażenia.
Nie przewracaj mięsa zbyt wiele razy
Większość z nas korci, aby ciągle przekładać i przesuwać mięso po patelni podczas smażenia. Nie powinno się go jednak nadmiernie ruszać. Mięso powinno smażyć się z "trzech stron". Gdy mięso znajdzie się na rozgrzanym oleju, smażymy je około 1,5 – 2 minuty. Później przewracamy je na drugą stronę i zmniejszamy nieco płomień (smażmy na 2 stronie). Po kolejnych 2 minutach przewracamy na "trzecią stronę” – teraz smażymy już wiele krócej niż poprzednio. Chodzi o to, bo każda ze stron miała możliwie krótki, a zarazem wystarczający kontakt z tłuszczem.
Odstaw mięso do odpoczęcia
Unikaj krojenia mięsa bezpośrednio po zdjęciu z patelni. Odstaw je na 10 minut. Aby mięso nie wystygło, przykryj je papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Po tym czasie krojenie nie będzie sprawiało żadnych trudności. Soki z mięsa nie wypłynął i nie spowoduje to jego stwardnienia.