Błędy podczas smażenia mięsa

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Najczęstsze błędy podczas smażenia mięsa

Obraz
© 123RF

Dobre jakościowo mięso i odpowiednia marynata to nie wszystko, jeżeli chodzi o jego poprawne przygotowanie. Błędy, jakie popełniamy podczas smażenia, mogą znacząco wpłynąć na smak i jakość potraw.

Smażenie jest sztuką, która kieruje się pewnymi, bardzo ściśle określonymi zasadami. Mięso przygotowywane na patelni to jeden z najczęstszych sposobów jego obrabiania. Chociaż wydaje się to proste, warto wiedzieć jakie błędy najczęściej popełniamy. Dzięki temu będziemy mogli je wyeliminować i stać się perfekcjonistami w przyrządzaniu mięsa.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Nie wrzucaj mięsa na zimną patelnię

Obraz
© 123RF

Przede wszystkim, nigdy nie wrzucaj mięsa na zimną patelnię. Zimna powierzchnia patelni sprawia, że mięso do niej przywiera i szybciej się przypala. Mocno nagrzana patelnia sprawi, że mięso uzyska piękny kolor i pozostanie kruche. Potrawa będzie dobrze przypieczona, ale nie spalona. Tak samo nie należy wlewać tłuszczu na zimną patelnię.

Na początku mocno nagrzewamy patelnię i wlewamy olej. Mięso wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i zmniejszamy moc palnika, aby nie spowodować przypalenia potrawy.

/ 6Nie wrzucaj na patelnię bardzo zimnego mięsa

Obraz
© 123RF

Pamiętaj o delikatnym ogrzaniu mięsa przed wkładaniem go na patelnię. Zimne mięso wyjęte prosto z lodówki może się nie dosmażyć w środku i pozostać chłodniejsze niż na zewnątrz. Mięso powinno być w temperaturze pokojowej.

/ 6Nie dociskaj mięsa do patelni

Obraz
© 123RF

Mięso powinno smażyć się powoli i samo nabierać temperatury. Pozwól kawałkom równomiernie rozłożyć temperaturę po wnętrzu. Przyciskanie burgera spowoduje wypłynięcie soków i tym samym wysuszenie mięsa oraz nierównomierne przypieczenie. Dodatkowo wcale nie przyspieszy to procesu smażenia.

/ 6Nie przewracaj mięsa zbyt wiele razy

Obraz
© 123RF

Większość z nas korci, aby ciągle przekładać i przesuwać mięso po patelni podczas smażenia. Nie powinno się go jednak nadmiernie ruszać. Mięso powinno smażyć się z "trzech stron". Gdy mięso znajdzie się na rozgrzanym oleju, smażymy je około 1,5 – 2 minuty. Później przewracamy je na drugą stronę i zmniejszamy nieco płomień (smażmy na 2 stronie). Po kolejnych 2 minutach przewracamy na "trzecią stronę” – teraz smażymy już wiele krócej niż poprzednio. Chodzi o to, bo każda ze stron miała możliwie krótki, a zarazem wystarczający kontakt z tłuszczem.

/ 6Odstaw mięso do odpoczęcia

Obraz
© 123RF

Unikaj krojenia mięsa bezpośrednio po zdjęciu z patelni. Odstaw je na 10 minut. Aby mięso nie wystygło, przykryj je papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Po tym czasie krojenie nie będzie sprawiało żadnych trudności. Soki z mięsa nie wypłynął i nie spowoduje to jego stwardnienia.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości