Smaki Polski: kartacze z Podlasia. Ziemniaczana uczta
Ciasto z ziemniaków i mięsny farsz z dodatkiem aromatycznego majeranku. Nie można się dziwić, że kartacze skradły już serce niejednego kulinarnego smakosza. W czym tkwi sekret ich wyjątkowego smaku? Dziś w ramach cyklu "Smaki Polski" wędrujemy na północny wschód Polski, by przyjrzeć się kartaczom.
Kartacze, nazywane też cepelinami, to potrawa, która na przybyła do Polski z sąsiadującej tuż obok Litwy. W województwie podlaskim, przede wszystkim na Suwalszczyźnie, znana jest już od pokoleń. Nic więc dziwnego, że figuruje na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jako klasyczne danie właśnie z tych terenów.
Kartacze przygotowuje się z surowych i gotowanych ziemniaków oraz mielonego mięsa. Jednak mięsny farsz to niejedyna wersja tej potrawy. Możemy spotkać także kartacze w wersji wegetariańskiej - z nadzieniem grzybowym, serowym lub z kiszonej kapusty. Będąc na Podlasiu najczęściej spotkamy je podane w towarzystwie skwarków lub smażonej cebuli i odrobiny śmietany.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Przepis na kartacze
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 40 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 20 g bułki tartej
- 300 g łopatki wieprzowej
- 100 g boczku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- majeranek
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie: ziemniaki dzielimy na dwie części. Kilogram gotujemy w osolonej wodzie, a resztę ścieramy na tarce. Po wystudzeniu mielimy gotowane przez maszynkę, natomiast surowe odsączamy. Mąkę, jajko, ziemniaki i sok z odsączonych ziemniaków łączmy i wyrabiamy ciasto. Mięso mielimy. Dodajemy do niego zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Farsz zawijamy szczelnie ciastem i formujemy owalne kartacze. Gotujemy ok. 30 minut w osolonej wodzie. Podajemy ze skwarkami z boczku i przysmażoną cebulą.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl