Smaki Polski: kartacze z Podlasia. Ziemniaczana uczta

Ciasto z ziemniaków i mięsny farsz z dodatkiem aromatycznego majeranku. Nie można się dziwić, że kartacze skradły już serce niejednego kulinarnego smakosza. W czym tkwi sekret ich wyjątkowego smaku? Dziś w ramach cyklu "Smaki Polski" wędrujemy na północny wschód Polski, by przyjrzeć się kartaczom.

Kartacze przygotowuje się z surowych i gotowanych ziemniaków oraz mielonego mięsa.
Źródło zdjęć: © 123RF

Kartacze, nazywane też cepelinami, to potrawa, która na przybyła do Polski z sąsiadującej tuż obok Litwy. W województwie podlaskim, przede wszystkim na Suwalszczyźnie, znana jest już od pokoleń. Nic więc dziwnego, że figuruje na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jako klasyczne danie właśnie z tych terenów.

Kartacze przygotowuje się z surowych i gotowanych ziemniaków oraz mielonego mięsa. Jednak mięsny farsz to niejedyna wersja tej potrawy. Możemy spotkać także kartacze w wersji wegetariańskiej - z nadzieniem grzybowym, serowym lub z kiszonej kapusty. Będąc na Podlasiu najczęściej spotkamy je podane w towarzystwie skwarków lub smażonej cebuli i odrobiny śmietany.

Przepis na kartacze

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 40 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g bułki tartej
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 100 g boczku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie: ziemniaki dzielimy na dwie części. Kilogram gotujemy w osolonej wodzie, a resztę ścieramy na tarce. Po wystudzeniu mielimy gotowane przez maszynkę, natomiast surowe odsączamy. Mąkę, jajko, ziemniaki i sok z odsączonych ziemniaków łączmy i wyrabiamy ciasto. Mięso mielimy. Dodajemy do niego zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Farsz zawijamy szczelnie ciastem i formujemy owalne kartacze. Gotujemy ok. 30 minut w osolonej wodzie. Podajemy ze skwarkami z boczku i przysmażoną cebulą.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja