Smaki Polski: kartacze z Podlasia. Ziemniaczana uczta

Ciasto z ziemniaków i mięsny farsz z dodatkiem aromatycznego majeranku. Nie można się dziwić, że kartacze skradły już serce niejednego kulinarnego smakosza. W czym tkwi sekret ich wyjątkowego smaku? Dziś w ramach cyklu "Smaki Polski" wędrujemy na północny wschód Polski, by przyjrzeć się kartaczom.

Kartacze przygotowuje się z surowych i gotowanych ziemniaków oraz mielonego mięsa.
Źródło zdjęć: © 123RF

Kartacze, nazywane też cepelinami, to potrawa, która na przybyła do Polski z sąsiadującej tuż obok Litwy. W województwie podlaskim, przede wszystkim na Suwalszczyźnie, znana jest już od pokoleń. Nic więc dziwnego, że figuruje na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jako klasyczne danie właśnie z tych terenów.

Kartacze przygotowuje się z surowych i gotowanych ziemniaków oraz mielonego mięsa. Jednak mięsny farsz to niejedyna wersja tej potrawy. Możemy spotkać także kartacze w wersji wegetariańskiej - z nadzieniem grzybowym, serowym lub z kiszonej kapusty. Będąc na Podlasiu najczęściej spotkamy je podane w towarzystwie skwarków lub smażonej cebuli i odrobiny śmietany.

Przepis na kartacze

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 40 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g bułki tartej
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 100 g boczku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie: ziemniaki dzielimy na dwie części. Kilogram gotujemy w osolonej wodzie, a resztę ścieramy na tarce. Po wystudzeniu mielimy gotowane przez maszynkę, natomiast surowe odsączamy. Mąkę, jajko, ziemniaki i sok z odsączonych ziemniaków łączmy i wyrabiamy ciasto. Mięso mielimy. Dodajemy do niego zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Farsz zawijamy szczelnie ciastem i formujemy owalne kartacze. Gotujemy ok. 30 minut w osolonej wodzie. Podajemy ze skwarkami z boczku i przysmażoną cebulą.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg