Smaki Polski: kartacze z Podlasia. Ziemniaczana uczta

Ciasto z ziemniaków i mięsny farsz z dodatkiem aromatycznego majeranku. Nie można się dziwić, że kartacze skradły już serce niejednego kulinarnego smakosza. W czym tkwi sekret ich wyjątkowego smaku? Dziś w ramach cyklu "Smaki Polski" wędrujemy na północny wschód Polski, by przyjrzeć się kartaczom.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Kartacze przygotowuje się z surowych i gotowanych ziemniaków oraz mielonego mięsa.
Kartacze przygotowuje się z surowych i gotowanych ziemniaków oraz mielonego mięsa. (123RF)
WP

Kartacze, nazywane też cepelinami, to potrawa, która na przybyła do Polski z sąsiadującej tuż obok Litwy. W województwie podlaskim, przede wszystkim na Suwalszczyźnie, znana jest już od pokoleń. Nic więc dziwnego, że figuruje na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jako klasyczne danie właśnie z tych terenów.

Kartacze przygotowuje się z surowych i gotowanych ziemniaków oraz mielonego mięsa. Jednak mięsny farsz to niejedyna wersja tej potrawy. Możemy spotkać także kartacze w wersji wegetariańskiej - z nadzieniem grzybowym, serowym lub z kiszonej kapusty. Będąc na Podlasiu najczęściej spotkamy je podane w towarzystwie skwarków lub smażonej cebuli i odrobiny śmietany.

WP

Przepis na kartacze

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 40 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g bułki tartej
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 100 g boczku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie: ziemniaki dzielimy na dwie części. Kilogram gotujemy w osolonej wodzie, a resztę ścieramy na tarce. Po wystudzeniu mielimy gotowane przez maszynkę, natomiast surowe odsączamy. Mąkę, jajko, ziemniaki i sok z odsączonych ziemniaków łączmy i wyrabiamy ciasto. Mięso mielimy. Dodajemy do niego zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Farsz zawijamy szczelnie ciastem i formujemy owalne kartacze. Gotujemy ok. 30 minut w osolonej wodzie. Podajemy ze skwarkami z boczku i przysmażoną cebulą.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

WP
Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP