Smacznego! Placuszki białkowe z tofu z sosem jagodowym

U niektórych słowo "tofu" wzbudza co najmniej mieszane uczucia. Możecie być jednak pewni, że w tak nietuzinkowej odsłonie produkt zaskoczy pozytywnie smakiem nawet swoich przeciwników!

Smacznego! Placuszki białkowe z tofu z sosem jagodowym. Smacznego! Placuszki białkowe z tofu z sosem jagodowym.
Źródło zdjęć: © materiały partnera

Inspiracją do przygotowywania potraw i odkrywania nowych połączeń smaków mogą być chociażby wizyty na pobliskim targu, gdzie powoli pojawiają się warzywa i owoce sezonowe. Impulsem do stworzenia czegoś wyjątkowego może być również filiżanka ziołowej herbatki. Białkowe placuszki jagodowe to idealna przekąska, która z pewnością przypomni ci ulubione smaki dzieciństwa.

Smacznego - placuszki białkowe z tofu z sosem jagodowym

Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Do blendera dodaj tofu, jaja, proszek do pieczenia, odrobinę miodu oraz sok z cytryny. Dodatkowo możesz użyć budyniu waniliowego oraz mąki owsianej – jeśli nie znajdziesz jej w sklepie, równie dobrze możesz kupić zwykłe płatki owsiane, a następnie zblendować je, aż uzyskasz drobny proszek. Gdy zmiksujesz całość, dodaj utarte jabłko, które doda odrobiny słodyczy do twoich placuszków, a następnie rodzynki. Potem wymieszaj ciasto przy pomocy łyżki i możesz wlać je na patelnie. Jeżeli chodzi o sos, to jagody wystarczy jedynie podgrzać – dobry składnik broni się sam.

Partnerem jest Lipton
Źródło artykułu: Materiał Partnera

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość