Smacznego! Placuszki białkowe z tofu z sosem jagodowym
U niektórych słowo "tofu" wzbudza co najmniej mieszane uczucia. Możecie być jednak pewni, że w tak nietuzinkowej odsłonie produkt zaskoczy pozytywnie smakiem nawet swoich przeciwników!
Inspiracją do przygotowywania potraw i odkrywania nowych połączeń smaków mogą być chociażby wizyty na pobliskim targu, gdzie powoli pojawiają się warzywa i owoce sezonowe. Impulsem do stworzenia czegoś wyjątkowego może być również filiżanka ziołowej herbatki. Białkowe placuszki jagodowe to idealna przekąska, która z pewnością przypomni ci ulubione smaki dzieciństwa.
Smacznego - placuszki białkowe z tofu z sosem jagodowym
Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Do blendera dodaj tofu, jaja, proszek do pieczenia, odrobinę miodu oraz sok z cytryny. Dodatkowo możesz użyć budyniu waniliowego oraz mąki owsianej – jeśli nie znajdziesz jej w sklepie, równie dobrze możesz kupić zwykłe płatki owsiane, a następnie zblendować je, aż uzyskasz drobny proszek. Gdy zmiksujesz całość, dodaj utarte jabłko, które doda odrobiny słodyczy do twoich placuszków, a następnie rodzynki. Potem wymieszaj ciasto przy pomocy łyżki i możesz wlać je na patelnie. Jeżeli chodzi o sos, to jagody wystarczy jedynie podgrzać – dobry składnik broni się sam.
WP Kuchnia na: