Smacznego! Placuszki białkowe z tofu z sosem jagodowym

U niektórych słowo "tofu" wzbudza co najmniej mieszane uczucia. Możecie być jednak pewni, że w tak nietuzinkowej odsłonie produkt zaskoczy pozytywnie smakiem nawet swoich przeciwników!

Smacznego! Placuszki białkowe z tofu z sosem jagodowym. Smacznego! Placuszki białkowe z tofu z sosem jagodowym.
Źródło zdjęć: © materiały partnera

Inspiracją do przygotowywania potraw i odkrywania nowych połączeń smaków mogą być chociażby wizyty na pobliskim targu, gdzie powoli pojawiają się warzywa i owoce sezonowe. Impulsem do stworzenia czegoś wyjątkowego może być również filiżanka ziołowej herbatki. Białkowe placuszki jagodowe to idealna przekąska, która z pewnością przypomni ci ulubione smaki dzieciństwa.

Smacznego - placuszki białkowe z tofu z sosem jagodowym

Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Do blendera dodaj tofu, jaja, proszek do pieczenia, odrobinę miodu oraz sok z cytryny. Dodatkowo możesz użyć budyniu waniliowego oraz mąki owsianej – jeśli nie znajdziesz jej w sklepie, równie dobrze możesz kupić zwykłe płatki owsiane, a następnie zblendować je, aż uzyskasz drobny proszek. Gdy zmiksujesz całość, dodaj utarte jabłko, które doda odrobiny słodyczy do twoich placuszków, a następnie rodzynki. Potem wymieszaj ciasto przy pomocy łyżki i możesz wlać je na patelnie. Jeżeli chodzi o sos, to jagody wystarczy jedynie podgrzać – dobry składnik broni się sam.

Partnerem jest Lipton
Źródło artykułu: Materiał Partnera

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów