Słodkie i pyszne domowe jagodzianki
Nie ma nic lepszego niż jeszcze cieplutkie, wyjęte prosto z pieca jagodzianki. Puszyste ciasto drożdżowe, kwaśne jagody i słodka kruszonka. Jeśli raz ich spróbujesz, już nigdy nie kupisz jagodzianek w piekarni.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Na zaczyn: 20 g świeżych drożdży, łyżka cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki mąki pszennej.
Na ciasto: 4 i 1/2 szklanki mąki, 1 i 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 50 g masła, szczypta soli.
Na kruszonkę: 50 g masła, 1/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki.
Dodatkowo: 200 g jagód, łyżka cukru pudru, jajko.
Zacznij od przygotowania zaczynu. Do miseczki pokrusz drożdże, dodaj cukier oraz zalej ciepłym, ale nie gorącym mlekiem i wszystko wymieszaj. Dadaj mąkę i ponownie zamieszaj. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie w dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, cukier, szczyptę soli, a następnie dodaj zaczyn. W rondelku na niewielkim ogniu podgrzej mleko i roztop w nim masło. Teraz dodaj je do suchych składników z zaczynem i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy jest już jędrne i jednolite, uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Jagody opłucz, osusz i oprósz je cukrem pudrem. Teraz połącz ze sobą składniki na kruszonkę i zagnieć z nich ciasto.
Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze kawałki i rozwałkuj je. Na każdy placek połóż łyżkę jagód i uformuj bułeczki. Poukładaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdą bułeczkę posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp kruszonką.
Jagodzianki wstaw na nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25-30 minut.
Zobacz także wideo: Przepis na tradycyjny, polski chleb
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze