Słodki przekładaniec. Podaj do popołudniowej kawy

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto z czekoladową nutą. Przygotowanie jest nieco pracochłonne, jednak warto się poświęcić. Przekładaniec najlepiej smakuje w towarzystwie filiżanki aromatycznej kawy.

Słodki przekładaniec. Podaj do popołudniowej kawySłodki przekładaniec. Podaj do popołudniowej kawy
oprac. Katarzyna Gileta

Czekoladowe blaty:

  • 520 g mąki tortowej
  • 0,5 kostki masła
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem budyniowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru

Przepis

Zagnieć ciasto z podanych składników. Podziel je na 4 równe części i wstaw do lodówki na ok. godzinę. Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj pierwszy kawałek ciasta, wyłóż nim foremkę i piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Czynność powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta. Odstaw kakaowe blaty do wystudzenia i przygotuj masę. Zmiksuj śmietanę z jajkami, cukrem, mąką ziemniaczaną i budyniem. W garnku zagotuj mleko i rozpuść w nim masło. Do gotującego się mleka wlewaj powoli masę śmietanową. Mieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gorącym kremem przełóż blaty. Po wystudzeniu wstaw ciasto do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Wybrane dla Ciebie

Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Nie łosoś, nie tuńczyk. Inna ryba wspiera serce, mózg i odporność
Nie łosoś, nie tuńczyk. Inna ryba wspiera serce, mózg i odporność
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega