Trwa ładowanie...
d2bmc32
19-01-2022 09:57

Słodki chlebek z migdałami i słonecznikiem

Przepis

Mamy dla was przepis na słodki chlebek drożdżowy wyrastający na zimno w nocy. Doskonale smakuje z zimnym masłem, ale także i bez niczego. Chlebek można podawać jako słodkie śniadanie lub deser. Przepis z bloga "Daylicooking".

d2bmc32
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Dailycooking
Źródło: Dailycooking
Składniki
  • 450 g mąki typ 450
  • 1/3 szklanki łuskanego słonecznika
  • 1/3 posiekanych migdałów – ja użyłam pokruszonych płatków migdałowych
  • 4 g suchych drożdży
  • 70 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
Przepis
  • Słonecznik i rozdrobnione migdały podprażyć na suchej patelni. Odstawić na bok, by przestygły.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać suche drożdże, sól, cukier i wystudzony słonecznik z migdałami. Delikatnie wymieszać.
  • Mleko lekko podgrzać, masło stopić. Jajka roztrzepać.
  • Mleko, masło i jajka wlać do suchych składników i wyrobić na gładką i elastyczną masę, która nie będzie się lepiła do rąk.
  • Ciasto w naczyniu owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki, przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Przed pieczeniem wyjąć ciasto na 1-2 godziny. Powinno ogrzać się do temperatury zbliżonej do pokojowej.
  • Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i wstawić ciasto.
  • Piec około 45-50 minut. Ciasto powinno podrosnąć i ładnie zrumienić się.
  • Po upieczeniu pozostawić w formie przez około 10-15 minut, a następnie z niej wyjąć.
  • Przed pieczeniem można chlebek obsypać kruszonką, ale nie jest to konieczne.

Zobacz też przepis na domowe falafele

  Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Słodki chlebek z migdałami i słonecznikiem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
d2bmc32

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2bmc32
d2bmc32
d2bmc32
d2bmc32
Więcej tematów
d2bmc32