Sezonowe warzywa i owoce w marcu. Jak wybrać najzdrowsze?

Dłuższe dni, więcej słońca i mniej śniegu - to symptomy zbliżającej się wiosny, które dodają nam optymizmu i energii. Oczekujemy też zmian na talerzu. Tęsknimy za pierwszymi nowalijkami i kolorami w naszym menu.

Pieczone warzywaSezonowe warzywa i owoce w marcu
Źródło zdjęć: © 123RF

W sklepach pojawiają się kuszące rzodkiewki, sałaty i ogórki. Leżą też rzędy pomidorów. Ale uwaga, niech ten widok nie uśpi naszej czujności. W marcu trudno o zdrowe nowalijki, zwłaszcza te z niepewnego źródła, w których często więcej jest chemii niż witamin. Zatem co jeść w marcu? Jak wybierać zdrowe warzywa i owoce?

Przede wszystkim nie zapominajmy o jedzeniu sezonowo. Marzec daje nam nieco różnych możliwości. Mamy bowiem w zanadrzu wiele warzyw i owoców z jesiennych zbiorów, które zachowują swoje dobre właściwości.

Owoce, które pomagają schudnąć

Kupujmy zatem z pewnych źródeł warzywa: W marcu warto sięgać po:

  • buraki
  • dynie
  • brukselkę
  • marchew
  • ziemniaki
  • topinambur
  • pasternak
  • pory
  • selera korzeniowego
  • czosnek
  • kapustę
  • cebulę
  • czarną rzepę
  • jarmuż
  • fasolę
  • ciecierzycę
  • cykorię
  • endywię

A poza tym na parapecie możemy hodować szczypiorek, natkę pietruszki, kiełki, rzeżuchę.

I koniecznie włączmy do diety na przednówku kiszonki. To najcenniejsze w tym czasie źródło probiotyków i witamin. Nie zapominajmy o wypijaniu soku z kiszonej kapusty, ogórków i buraków. Dostarczymy organizmowi wiele cennych mikroelementów, zadbamy o zdrowe jelita i energię potrzebną na przedwiośniu.

Jakie owoce zostały nam do jedzenia w marcu?

Z rodzimych owoców są to gruszki i jabłka. Odpowiednio przechowywane dostarczą nam sporo dobrych składników i pomogą urozmaicić dietę. Do tego jedzmy orzechy, pestki i nasiona.

Z owoców egzotycznych warto sięgnąć po cytrusy, ananasa, kiwi i mango.

Nie zapominajmy też o suszonych owocach. A także o domowych dżemach, sokach i nalewkach, które zamknęliśmy na ten czas w sezonie.

Marzec na talerzu nie musi być nudny, ani pozbawiony zdrowych potraw.

Pasternak pieczony z syropem klonowym i sezamem

Składniki:

  • 300 g pasternaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 gałązki tymianku
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka nasion sezamu

Przygotowanie:

  1. Pasternak obieramy i gotujemy we wrzątku ze szczyptą soli przez 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C.
  2. W naczyniu do zapiekania układamy podgotowany i odcedzony pasternak, dodajemy masło, listki tymianku i polewamy syropem klonowym.
  3. Mieszamy i zapiekamy przez 30 minut.
  4. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy sezamem.
  5. Jest pysznym dodatkiem do dań obiadowych - mięsa, ryby, ryżu, kasz.

Sałatka z pieczonych warzyw

Składniki:

  • 1 pasternak
  • 1 topinambur
  • 1 marchew
  • 200 g dyni piżmowej
  • sól morska
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • listki tymianku

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 175 st. C. Warzywa dokładnie umyj. Nie obieraj ich, tylko pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W misce wymieszaj z oliwą i solą. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz, aż będą miękkie.
  3. Wyłóż na półmisek, skrop sokiem z cytryny, posyp listkami tymianku.
  4. Podawaj jako dodatek do ulubionych dań.

Jabłka i gruszki zapiekane pod owsianą kruszonką

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • garść płatków owsianych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sok z cytryn
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • jogurt naturalny do podania

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Jabłka i gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy na ćwiartki.
  2. Na patelnię wkładamy masło i cukier, podgrzewamy i układamy owoce.
  3. Mieszamy i przekładamy wszystko do formy do zapiekania.
  4. Polewamy sokiem z cytryny, posypujemy płatkami owsianymi i migdałowymi.
  5. Zapiekamy przez 15 minut. Podajemy z jogurtem naturalnym.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki