Trwa ładowanie...

Sezonowe warzywa i owoce w marcu. Jak wybrać najzdrowsze?

Dłuższe dni, więcej słońca i mniej śniegu - to symptomy zbliżającej się wiosny, które dodają nam optymizmu i energii. Oczekujemy też zmian na talerzu. Tęsknimy za pierwszymi nowalijkami i kolorami w naszym menu.
Share
Sezonowe warzywa i owoce w marcu
Sezonowe warzywa i owoce w marcuŹródło: 123RF
d4fmivm

W sklepach pojawiają się kuszące rzodkiewki, sałaty i ogórki. Leżą też rzędy pomidorów. Ale uwaga, niech ten widok nie uśpi naszej czujności. W marcu trudno o zdrowe nowalijki, zwłaszcza te z niepewnego źródła, w których często więcej jest chemii niż witamin. Zatem co jeść w marcu? Jak wybierać zdrowe warzywa i owoce?

Przede wszystkim nie zapominajmy o jedzeniu sezonowo. Marzec daje nam nieco różnych możliwości. Mamy bowiem w zanadrzu wiele warzyw i owoców z jesiennych zbiorów, które zachowują swoje dobre właściwości.

Owoce, które pomagają schudnąć

Kupujmy zatem z pewnych źródeł warzywa: W marcu warto sięgać po:

  • buraki
  • dynie
  • brukselkę
  • marchew
  • ziemniaki
  • topinambur
  • pasternak
  • pory
  • selera korzeniowego
  • czosnek
  • kapustę
  • cebulę
  • czarną rzepę
  • jarmuż
  • fasolę
  • ciecierzycę
  • cykorię
  • endywię
d4fmivm

A poza tym na parapecie możemy hodować szczypiorek, natkę pietruszki, kiełki, rzeżuchę.

I koniecznie włączmy do diety na przednówku kiszonki. To najcenniejsze w tym czasie źródło probiotyków i witamin. Nie zapominajmy o wypijaniu soku z kiszonej kapusty, ogórków i buraków. Dostarczymy organizmowi wiele cennych mikroelementów, zadbamy o zdrowe jelita i energię potrzebną na przedwiośniu.

Jakie owoce zostały nam do jedzenia w marcu?

Z rodzimych owoców są to gruszki i jabłka. Odpowiednio przechowywane dostarczą nam sporo dobrych składników i pomogą urozmaicić dietę. Do tego jedzmy orzechy, pestki i nasiona.

d4fmivm

Z owoców egzotycznych warto sięgnąć po cytrusy, ananasa, kiwi i mango.

Nie zapominajmy też o suszonych owocach. A także o domowych dżemach, sokach i nalewkach, które zamknęliśmy na ten czas w sezonie.

Marzec na talerzu nie musi być nudny, ani pozbawiony zdrowych potraw.

Pasternak pieczony z syropem klonowym i sezamem

Składniki:

  • 300 g pasternaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 gałązki tymianku
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka nasion sezamu
d4fmivm

Przygotowanie:

1. Pasternak obieramy i gotujemy we wrzątku ze szczyptą soli przez 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C.
2. W naczyniu do zapiekania układamy podgotowany i odcedzony pasternak, dodajemy masło, listki tymianku i polewamy syropem klonowym.
3. Mieszamy i zapiekamy przez 30 minut.
4. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy sezamem.
5. Jest pysznym dodatkiem do dań obiadowych - mięsa, ryby, ryżu, kasz.

Sałatka z pieczonych warzyw

Składniki:

  • 1 pasternak
  • 1 topinambur
  • 1 marchew
  • 200 g dyni piżmowej
  • sól morska
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • listki tymianku
d4fmivm

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzej do 175 st. C. Warzywa dokładnie umyj. Nie obieraj ich, tylko pokrój na mniejsze kawałki.
2. W misce wymieszaj z oliwą i solą. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz, aż będą miękkie.
3. Wyłóż na półmisek, skrop sokiem z cytryny, posyp listkami tymianku.
4. Podawaj jako dodatek do ulubionych dań.

Jabłka i gruszki zapiekane pod owsianą kruszonką

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • garść płatków owsianych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sok z cytryn
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • jogurt naturalny do podania
d4fmivm

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Jabłka i gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy na ćwiartki.
2. Na patelnię wkładamy masło i cukier, podgrzewamy i układamy owoce.
3. Mieszamy i przekładamy wszystko do formy do zapiekania.
4. Polewamy sokiem z cytryny, posypujemy płatkami owsianymi i migdałowymi.
5. Zapiekamy przez 15 minut. Podajemy z jogurtem naturalnym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4fmivm

Podziel się opinią

Share
d4fmivm
d4fmivm
Więcej tematów