Sezonowe warzywa i owoce w marcu. Jak wybrać najzdrowsze?
Dłuższe dni, więcej słońca i mniej śniegu - to symptomy zbliżającej się wiosny, które dodają nam optymizmu i energii. Oczekujemy też zmian na talerzu. Tęsknimy za pierwszymi nowalijkami i kolorami w naszym menu.
W sklepach pojawiają się kuszące rzodkiewki, sałaty i ogórki. Leżą też rzędy pomidorów. Ale uwaga, niech ten widok nie uśpi naszej czujności. W marcu trudno o zdrowe nowalijki, zwłaszcza te z niepewnego źródła, w których często więcej jest chemii niż witamin. Zatem co jeść w marcu? Jak wybierać zdrowe warzywa i owoce?
Przede wszystkim nie zapominajmy o jedzeniu sezonowo. Marzec daje nam nieco różnych możliwości. Mamy bowiem w zanadrzu wiele warzyw i owoców z jesiennych zbiorów, które zachowują swoje dobre właściwości.
Owoce, które pomagają schudnąć
Kupujmy zatem z pewnych źródeł warzywa: W marcu warto sięgać po:
- buraki
- dynie
- brukselkę
- marchew
- ziemniaki
- topinambur
- pasternak
- pory
- selera korzeniowego
- czosnek
- kapustę
- cebulę
- czarną rzepę
- jarmuż
- fasolę
- ciecierzycę
- cykorię
- endywię
A poza tym na parapecie możemy hodować szczypiorek, natkę pietruszki, kiełki, rzeżuchę.
I koniecznie włączmy do diety na przednówku kiszonki. To najcenniejsze w tym czasie źródło probiotyków i witamin. Nie zapominajmy o wypijaniu soku z kiszonej kapusty, ogórków i buraków. Dostarczymy organizmowi wiele cennych mikroelementów, zadbamy o zdrowe jelita i energię potrzebną na przedwiośniu.
Jakie owoce zostały nam do jedzenia w marcu?
Z rodzimych owoców są to gruszki i jabłka. Odpowiednio przechowywane dostarczą nam sporo dobrych składników i pomogą urozmaicić dietę. Do tego jedzmy orzechy, pestki i nasiona.
Z owoców egzotycznych warto sięgnąć po cytrusy, ananasa, kiwi i mango.
Nie zapominajmy też o suszonych owocach. A także o domowych dżemach, sokach i nalewkach, które zamknęliśmy na ten czas w sezonie.
Marzec na talerzu nie musi być nudny, ani pozbawiony zdrowych potraw.
Pasternak pieczony z syropem klonowym i sezamem
Składniki:
- 300 g pasternaku
- 1 łyżka masła
- 2 gałązki tymianku
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka nasion sezamu
Przygotowanie:
- Pasternak obieramy i gotujemy we wrzątku ze szczyptą soli przez 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C.
- W naczyniu do zapiekania układamy podgotowany i odcedzony pasternak, dodajemy masło, listki tymianku i polewamy syropem klonowym.
- Mieszamy i zapiekamy przez 30 minut.
- Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy sezamem.
- Jest pysznym dodatkiem do dań obiadowych - mięsa, ryby, ryżu, kasz.
Sałatka z pieczonych warzyw
Składniki:
- 1 pasternak
- 1 topinambur
- 1 marchew
- 200 g dyni piżmowej
- sól morska
- oliwa
- sok z cytryny
- listki tymianku
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 175 st. C. Warzywa dokładnie umyj. Nie obieraj ich, tylko pokrój na mniejsze kawałki.
- W misce wymieszaj z oliwą i solą. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz, aż będą miękkie.
- Wyłóż na półmisek, skrop sokiem z cytryny, posyp listkami tymianku.
- Podawaj jako dodatek do ulubionych dań.
Jabłka i gruszki zapiekane pod owsianą kruszonką
Składniki:
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- garść płatków owsianych
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- sok z cytryn
- 2 łyżki płatków migdałowych
- jogurt naturalny do podania
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Jabłka i gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy na ćwiartki.
- Na patelnię wkładamy masło i cukier, podgrzewamy i układamy owoce.
- Mieszamy i przekładamy wszystko do formy do zapiekania.
- Polewamy sokiem z cytryny, posypujemy płatkami owsianymi i migdałowymi.
- Zapiekamy przez 15 minut. Podajemy z jogurtem naturalnym.