Sezonowe warzywa i owoce w marcu. Jak wybrać najzdrowsze?

Dłuższe dni, więcej słońca i mniej śniegu - to symptomy zbliżającej się wiosny, które dodają nam optymizmu i energii. Oczekujemy też zmian na talerzu. Tęsknimy za pierwszymi nowalijkami i kolorami w naszym menu.

Pieczone warzywaSezonowe warzywa i owoce w marcu
Źródło zdjęć: © 123RF

W sklepach pojawiają się kuszące rzodkiewki, sałaty i ogórki. Leżą też rzędy pomidorów. Ale uwaga, niech ten widok nie uśpi naszej czujności. W marcu trudno o zdrowe nowalijki, zwłaszcza te z niepewnego źródła, w których często więcej jest chemii niż witamin. Zatem co jeść w marcu? Jak wybierać zdrowe warzywa i owoce?

Przede wszystkim nie zapominajmy o jedzeniu sezonowo. Marzec daje nam nieco różnych możliwości. Mamy bowiem w zanadrzu wiele warzyw i owoców z jesiennych zbiorów, które zachowują swoje dobre właściwości.

Owoce, które pomagają schudnąć

Kupujmy zatem z pewnych źródeł warzywa: W marcu warto sięgać po:

  • buraki
  • dynie
  • brukselkę
  • marchew
  • ziemniaki
  • topinambur
  • pasternak
  • pory
  • selera korzeniowego
  • czosnek
  • kapustę
  • cebulę
  • czarną rzepę
  • jarmuż
  • fasolę
  • ciecierzycę
  • cykorię
  • endywię

A poza tym na parapecie możemy hodować szczypiorek, natkę pietruszki, kiełki, rzeżuchę.

I koniecznie włączmy do diety na przednówku kiszonki. To najcenniejsze w tym czasie źródło probiotyków i witamin. Nie zapominajmy o wypijaniu soku z kiszonej kapusty, ogórków i buraków. Dostarczymy organizmowi wiele cennych mikroelementów, zadbamy o zdrowe jelita i energię potrzebną na przedwiośniu.

Jakie owoce zostały nam do jedzenia w marcu?

Z rodzimych owoców są to gruszki i jabłka. Odpowiednio przechowywane dostarczą nam sporo dobrych składników i pomogą urozmaicić dietę. Do tego jedzmy orzechy, pestki i nasiona.

Z owoców egzotycznych warto sięgnąć po cytrusy, ananasa, kiwi i mango.

Nie zapominajmy też o suszonych owocach. A także o domowych dżemach, sokach i nalewkach, które zamknęliśmy na ten czas w sezonie.

Marzec na talerzu nie musi być nudny, ani pozbawiony zdrowych potraw.

Pasternak pieczony z syropem klonowym i sezamem

Składniki:

  • 300 g pasternaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 gałązki tymianku
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka nasion sezamu

Przygotowanie:

  1. Pasternak obieramy i gotujemy we wrzątku ze szczyptą soli przez 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C.
  2. W naczyniu do zapiekania układamy podgotowany i odcedzony pasternak, dodajemy masło, listki tymianku i polewamy syropem klonowym.
  3. Mieszamy i zapiekamy przez 30 minut.
  4. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy sezamem.
  5. Jest pysznym dodatkiem do dań obiadowych - mięsa, ryby, ryżu, kasz.

Sałatka z pieczonych warzyw

Składniki:

  • 1 pasternak
  • 1 topinambur
  • 1 marchew
  • 200 g dyni piżmowej
  • sól morska
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • listki tymianku

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 175 st. C. Warzywa dokładnie umyj. Nie obieraj ich, tylko pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W misce wymieszaj z oliwą i solą. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz, aż będą miękkie.
  3. Wyłóż na półmisek, skrop sokiem z cytryny, posyp listkami tymianku.
  4. Podawaj jako dodatek do ulubionych dań.

Jabłka i gruszki zapiekane pod owsianą kruszonką

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • garść płatków owsianych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sok z cytryn
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • jogurt naturalny do podania

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Jabłka i gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy na ćwiartki.
  2. Na patelnię wkładamy masło i cukier, podgrzewamy i układamy owoce.
  3. Mieszamy i przekładamy wszystko do formy do zapiekania.
  4. Polewamy sokiem z cytryny, posypujemy płatkami owsianymi i migdałowymi.
  5. Zapiekamy przez 15 minut. Podajemy z jogurtem naturalnym.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nawet doświadczone panie domu nie mają pewności. Uszka mrozić surowe czy ugotowane?
Nawet doświadczone panie domu nie mają pewności. Uszka mrozić surowe czy ugotowane?
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥