WAŻNE
TERAZ

Budżet na 2026 r. Sejm zdecydował

Sezonowe warzywa i owoce w marcu. Jak wybrać najzdrowsze?

Dłuższe dni, więcej słońca i mniej śniegu - to symptomy zbliżającej się wiosny, które dodają nam optymizmu i energii. Oczekujemy też zmian na talerzu. Tęsknimy za pierwszymi nowalijkami i kolorami w naszym menu.

Pieczone warzywaSezonowe warzywa i owoce w marcu
Źródło zdjęć: © 123RF

W sklepach pojawiają się kuszące rzodkiewki, sałaty i ogórki. Leżą też rzędy pomidorów. Ale uwaga, niech ten widok nie uśpi naszej czujności. W marcu trudno o zdrowe nowalijki, zwłaszcza te z niepewnego źródła, w których często więcej jest chemii niż witamin. Zatem co jeść w marcu? Jak wybierać zdrowe warzywa i owoce?

Przede wszystkim nie zapominajmy o jedzeniu sezonowo. Marzec daje nam nieco różnych możliwości. Mamy bowiem w zanadrzu wiele warzyw i owoców z jesiennych zbiorów, które zachowują swoje dobre właściwości.

Owoce, które pomagają schudnąć

Kupujmy zatem z pewnych źródeł warzywa: W marcu warto sięgać po:

  • buraki
  • dynie
  • brukselkę
  • marchew
  • ziemniaki
  • topinambur
  • pasternak
  • pory
  • selera korzeniowego
  • czosnek
  • kapustę
  • cebulę
  • czarną rzepę
  • jarmuż
  • fasolę
  • ciecierzycę
  • cykorię
  • endywię

A poza tym na parapecie możemy hodować szczypiorek, natkę pietruszki, kiełki, rzeżuchę.

I koniecznie włączmy do diety na przednówku kiszonki. To najcenniejsze w tym czasie źródło probiotyków i witamin. Nie zapominajmy o wypijaniu soku z kiszonej kapusty, ogórków i buraków. Dostarczymy organizmowi wiele cennych mikroelementów, zadbamy o zdrowe jelita i energię potrzebną na przedwiośniu.

Jakie owoce zostały nam do jedzenia w marcu?

Z rodzimych owoców są to gruszki i jabłka. Odpowiednio przechowywane dostarczą nam sporo dobrych składników i pomogą urozmaicić dietę. Do tego jedzmy orzechy, pestki i nasiona.

Z owoców egzotycznych warto sięgnąć po cytrusy, ananasa, kiwi i mango.

Nie zapominajmy też o suszonych owocach. A także o domowych dżemach, sokach i nalewkach, które zamknęliśmy na ten czas w sezonie.

Marzec na talerzu nie musi być nudny, ani pozbawiony zdrowych potraw.

Pasternak pieczony z syropem klonowym i sezamem

Składniki:

  • 300 g pasternaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 gałązki tymianku
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka nasion sezamu

Przygotowanie:

  1. Pasternak obieramy i gotujemy we wrzątku ze szczyptą soli przez 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C.
  2. W naczyniu do zapiekania układamy podgotowany i odcedzony pasternak, dodajemy masło, listki tymianku i polewamy syropem klonowym.
  3. Mieszamy i zapiekamy przez 30 minut.
  4. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy sezamem.
  5. Jest pysznym dodatkiem do dań obiadowych - mięsa, ryby, ryżu, kasz.

Sałatka z pieczonych warzyw

Składniki:

  • 1 pasternak
  • 1 topinambur
  • 1 marchew
  • 200 g dyni piżmowej
  • sól morska
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • listki tymianku

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 175 st. C. Warzywa dokładnie umyj. Nie obieraj ich, tylko pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W misce wymieszaj z oliwą i solą. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz, aż będą miękkie.
  3. Wyłóż na półmisek, skrop sokiem z cytryny, posyp listkami tymianku.
  4. Podawaj jako dodatek do ulubionych dań.

Jabłka i gruszki zapiekane pod owsianą kruszonką

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • garść płatków owsianych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sok z cytryn
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • jogurt naturalny do podania

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Jabłka i gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy na ćwiartki.
  2. Na patelnię wkładamy masło i cukier, podgrzewamy i układamy owoce.
  3. Mieszamy i przekładamy wszystko do formy do zapiekania.
  4. Polewamy sokiem z cytryny, posypujemy płatkami owsianymi i migdałowymi.
  5. Zapiekamy przez 15 minut. Podajemy z jogurtem naturalnym.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟