Trwa ładowanie...

Sezon na grzyby w pełni. Nietypowe przepisy od szefa kuchni

Grzyby są jednymi z najbardziej ulubionych dodatków Polaków. Często widujemy je na naszych talerzach i w kuchni. Warto jednak co jakiś czas urozmaicić obiad i zastosować przepis, którym zaskoczymy naszą rodzinę i znajomych.

Sezon na grzyby w pełni. Nietypowe przepisy od szefa kuchniŹródło: 123RF
d3zrlz5
d3zrlz5

Dodatek, z którymi najczęściej podajemy grzyby, to śmietana. Serwowana razem z makaronem lub mięsem, które polewany grzybowo-śmietanowym sosem. Choć jest to danie przez wielu postrzegane jako tradycyjne, szefowie kuchni pokazują, że warto to przełamać.

Kucharze zwracają uwagę na ocet winny sherry połączony z przyprawami. Podawany jest on z grzybami w Brooklyńskiej restauracji Marlow & Sons, w której gotuje Patch Troffer. Jego grzyby są podsmażane, aż uzyskają piękny brązowy kolor, a dzięki sosowi ich smak jest słodki, lecz także lekko kiszony. Całość serwowana jest na talerzu z odrobiną oliwy chilijskiej.

Jeden z dziennikarzy gazety "New York Times" zapytał Troffera, jak udało mu się zrobić tak dobre danie. Kucharz mu odpowiedział, zwracając uwagę na podstawowe zasady przygotowania grzybów. Najpierw Troffer je podsmażał, aż do momentu uzyskania brązowego koloru.

Następnie, zebrał wszystkie małe fragmenty grzybów, które zostały na patelni i wrzucił je do miski, w której zaczął przygotowywać sos. Do tego dodał ocet winny sherry, sól, cukier oraz olej neutralny. Następnie dorzucił kilka przypraw, które spokojnie znajdziemy w kuchniach naszych babć: kminek kolendrę, nasiona kopru włoskiego oraz czarny pieprz.

d3zrlz5

Można także dodać płaty chili. Ponadto, Troffer do tej samej miski dokłada jeszcze posiekane liście kolendry, gałązki kopru i selera, i dużo czosnku.

Inne przepisy, które warto wspomnieć, to robienie niezwykłych kanapek z grzybami. Na pokrojonej i podgrzanej bagietce układamy liście sałaty lub wcześniej podsmażonego jarmużu, na tym układamy przygotowane grzyby, pomidorki cherry i polewamy sosem z octu winnego sherry.

Warto także pamiętać, że grzyby stanowią świetny dodatek do sałatek. Żeby je przygotować, musimy rozgrzać piekarnik do 250 stopni Celsjusza i przeciąć grzyby na pół. Następnie należy polać je 1/4 szklanki oleju z pestek winogron i posolić według uznania.

Włożyć do piekarnika i piec od 10 do 15 minut. Do sałatki możemy także zrobić sos z kolendry, nasion kopru włoskiego, ziaren pieprzu oraz anyżu. To wszystko podgrzewamy na patelni na małym ogniu, a następnie miksujemy. Do sałaty dorzucamy czosnek, kolendrę, koperek, seler, liście sałaty, cukier, olej z pestek winogrom oraz ocet winny sherry.

Do całości dodajemy ciepłe grzyby i sałatka gotowa.

Masz historię, którą chciałbyś się podzielić? Prześlij nam ją przez dziejesie.wp.pl

d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj