Sezon na grzyby w pełni. Nietypowe przepisy od szefa kuchni

Grzyby są jednymi z najbardziej ulubionych dodatków Polaków. Często widujemy je na naszych talerzach i w kuchni. Warto jednak co jakiś czas urozmaicić obiad i zastosować przepis, którym zaskoczymy naszą rodzinę i znajomych.

Grzyby często goszczą na naszych stołach
Źródło zdjęć: © 123RF
Agata Porażka

Dodatek, z którymi najczęściej podajemy grzyby, to śmietana. Serwowana razem z makaronem lub mięsem, które polewany grzybowo-śmietanowym sosem. Choć jest to danie przez wielu postrzegane jako tradycyjne, szefowie kuchni pokazują, że warto to przełamać.

Kucharze zwracają uwagę na ocet winny sherry połączony z przyprawami. Podawany jest on z grzybami w Brooklyńskiej restauracji Marlow & Sons, w której gotuje Patch Troffer. Jego grzyby są podsmażane, aż uzyskają piękny brązowy kolor, a dzięki sosowi ich smak jest słodki, lecz także lekko kiszony. Całość serwowana jest na talerzu z odrobiną oliwy chilijskiej.

Jeden z dziennikarzy gazety "New York Times" zapytał Troffera, jak udało mu się zrobić tak dobre danie. Kucharz mu odpowiedział, zwracając uwagę na podstawowe zasady przygotowania grzybów. Najpierw Troffer je podsmażał, aż do momentu uzyskania brązowego koloru.

Następnie, zebrał wszystkie małe fragmenty grzybów, które zostały na patelni i wrzucił je do miski, w której zaczął przygotowywać sos. Do tego dodał ocet winny sherry, sól, cukier oraz olej neutralny. Następnie dorzucił kilka przypraw, które spokojnie znajdziemy w kuchniach naszych babć: kminek kolendrę, nasiona kopru włoskiego oraz czarny pieprz.

Można także dodać płaty chili. Ponadto, Troffer do tej samej miski dokłada jeszcze posiekane liście kolendry, gałązki kopru i selera, i dużo czosnku.

Inne przepisy, które warto wspomnieć, to robienie niezwykłych kanapek z grzybami. Na pokrojonej i podgrzanej bagietce układamy liście sałaty lub wcześniej podsmażonego jarmużu, na tym układamy przygotowane grzyby, pomidorki cherry i polewamy sosem z octu winnego sherry.

Warto także pamiętać, że grzyby stanowią świetny dodatek do sałatek. Żeby je przygotować, musimy rozgrzać piekarnik do 250 stopni Celsjusza i przeciąć grzyby na pół. Następnie należy polać je 1/4 szklanki oleju z pestek winogron i posolić według uznania.

Włożyć do piekarnika i piec od 10 do 15 minut. Do sałatki możemy także zrobić sos z kolendry, nasion kopru włoskiego, ziaren pieprzu oraz anyżu. To wszystko podgrzewamy na patelni na małym ogniu, a następnie miksujemy. Do sałaty dorzucamy czosnek, kolendrę, koperek, seler, liście sałaty, cukier, olej z pestek winogrom oraz ocet winny sherry.

Do całości dodajemy ciepłe grzyby i sałatka gotowa.

Masz historię, którą chciałbyś się podzielić? Prześlij nam ją przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki