Sezon na grzyby w pełni. Nietypowe przepisy od szefa kuchni

Grzyby są jednymi z najbardziej ulubionych dodatków Polaków. Często widujemy je na naszych talerzach i w kuchni. Warto jednak co jakiś czas urozmaicić obiad i zastosować przepis, którym zaskoczymy naszą rodzinę i znajomych.

Grzyby często goszczą na naszych stołach
Źródło zdjęć: © 123RF
Agata Porażka

Dodatek, z którymi najczęściej podajemy grzyby, to śmietana. Serwowana razem z makaronem lub mięsem, które polewany grzybowo-śmietanowym sosem. Choć jest to danie przez wielu postrzegane jako tradycyjne, szefowie kuchni pokazują, że warto to przełamać.

Kucharze zwracają uwagę na ocet winny sherry połączony z przyprawami. Podawany jest on z grzybami w Brooklyńskiej restauracji Marlow & Sons, w której gotuje Patch Troffer. Jego grzyby są podsmażane, aż uzyskają piękny brązowy kolor, a dzięki sosowi ich smak jest słodki, lecz także lekko kiszony. Całość serwowana jest na talerzu z odrobiną oliwy chilijskiej.

Jeden z dziennikarzy gazety "New York Times" zapytał Troffera, jak udało mu się zrobić tak dobre danie. Kucharz mu odpowiedział, zwracając uwagę na podstawowe zasady przygotowania grzybów. Najpierw Troffer je podsmażał, aż do momentu uzyskania brązowego koloru.

Następnie, zebrał wszystkie małe fragmenty grzybów, które zostały na patelni i wrzucił je do miski, w której zaczął przygotowywać sos. Do tego dodał ocet winny sherry, sól, cukier oraz olej neutralny. Następnie dorzucił kilka przypraw, które spokojnie znajdziemy w kuchniach naszych babć: kminek kolendrę, nasiona kopru włoskiego oraz czarny pieprz.

Można także dodać płaty chili. Ponadto, Troffer do tej samej miski dokłada jeszcze posiekane liście kolendry, gałązki kopru i selera, i dużo czosnku.

Inne przepisy, które warto wspomnieć, to robienie niezwykłych kanapek z grzybami. Na pokrojonej i podgrzanej bagietce układamy liście sałaty lub wcześniej podsmażonego jarmużu, na tym układamy przygotowane grzyby, pomidorki cherry i polewamy sosem z octu winnego sherry.

Warto także pamiętać, że grzyby stanowią świetny dodatek do sałatek. Żeby je przygotować, musimy rozgrzać piekarnik do 250 stopni Celsjusza i przeciąć grzyby na pół. Następnie należy polać je 1/4 szklanki oleju z pestek winogron i posolić według uznania.

Włożyć do piekarnika i piec od 10 do 15 minut. Do sałatki możemy także zrobić sos z kolendry, nasion kopru włoskiego, ziaren pieprzu oraz anyżu. To wszystko podgrzewamy na patelni na małym ogniu, a następnie miksujemy. Do sałaty dorzucamy czosnek, kolendrę, koperek, seler, liście sałaty, cukier, olej z pestek winogrom oraz ocet winny sherry.

Do całości dodajemy ciepłe grzyby i sałatka gotowa.

Masz historię, którą chciałbyś się podzielić? Prześlij nam ją przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów