Sezon na dynię w pełni. Jadła posiłki tylko o smaku dyni przez tydzień

Jesień zbliża się wielkimi krokami. Dni stają się coraz krótsze, a popularne kawiarnie wprowadzają do oferty ulubiony smak kawy na jesienną chandrę. Mowa oczywiście o dyniowej latte, która podbiła serca kawoszy.

Kobieta przez tydzień jadła posiłki tylko na bazie dyni
Źródło zdjęć: © 123RF

Kristin Salaky, dziennikarce serwisu Delish.com, wydawało się, że może zajadać się dyniowymi przysmakami bez ograniczeń, dlatego postanowiła podjąć wyzwanie i do każdego posiłku dodawać element pomarańczowego warzywa.

Kobieta napisała, że wiele nauczyła się poprzez taki sposób odżywiania. Po pierwsze, dowiedziała się ile cukru może spożyć przeciętna osoba. Produkty o smaku dyni zawierają bowiem jego ogromne ilości. Po drugie, że przyprawa dyniowa nie jest sama w sobie jedną przyprawą – okazuje się, że wiele marek myśli, że produkuje przyprawy dyniowe, podczas gdy faktycznie robi cynamon lub wanilię.

Przed rozpoczęciem "dyniowego tygodnia" kobieta upewniła się, że jest w stanie do każdego posiłku w ciągu dnia dodać jakiś dyniowy element. Dziennikarce nie chodziło tylko o jedzenie posiłków składających się z warzywa, zadbała także o dyniowe dodatki, takie jak przyprawy i nasiona.

Zobacz także: Jesienne placki ziemniaczane:

Potrawy z dynią

Wyzwanie rozpoczęła w niedzielę i zakończyła po 7 dniach w sobotę. Podeszła do niego z dużym optymizmem, który jednak z każdym dniem malał. Kristin Salaky rozpoczęła tydzień od dyniowej latte. Następnie wprowadziła do menu chipsy z pestek dyni oraz salsę. W diecie pojawiało się więcej ciastek i dyniowych przekąsek, co nie wpływało dobrze na samopoczucie kobiety. Dieta nie była zróżnicowana.

Kobieta tworzyła posiłki na bazie pieczonej dyni, dyniowego puree, ale korzystała też z wielu produktów gotowych. Codziennie używała przyprawy dyniowej i pestek.

Chociaż takie posiłki wydawały jej się małym oszustwem, często polewała sałatki dyniowym dressingiem. Tworzenie dyniowych posiłków nie było takie proste, jak mogłoby się wydawać. Do obiadu kobieta dodawała pestki z dyni. Był to najprostszy sposób na podołanie wyzwaniu.

Pod koniec tygodnia Kristin Salaky czuła się wzdęta i zwyczajnie chora. Przez wypijane hektolitry dyniowej latte, kobieta czuła, że w jej żyłach płynie sam cukier.

Po tygodniowym wyzwaniu kobieta nie znienawidziła smaku dyni, ale jednak komponowanie całego menu w jednym smaku nie okazało się dobrym pomysłem. Jak widać, nawet najwięksi miłośnicy jakiegoś produktu, mogą go bardzo znielubić przez taką dietę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę