Sezon na dynię w pełni. Jadła posiłki tylko o smaku dyni przez tydzień

Jesień zbliża się wielkimi krokami. Dni stają się coraz krótsze, a popularne kawiarnie wprowadzają do oferty ulubiony smak kawy na jesienną chandrę. Mowa oczywiście o dyniowej latte, która podbiła serca kawoszy.

Kobieta przez tydzień jadła posiłki tylko na bazie dyni
Źródło zdjęć: © 123RF

Kristin Salaky, dziennikarce serwisu Delish.com, wydawało się, że może zajadać się dyniowymi przysmakami bez ograniczeń, dlatego postanowiła podjąć wyzwanie i do każdego posiłku dodawać element pomarańczowego warzywa.

Kobieta napisała, że wiele nauczyła się poprzez taki sposób odżywiania. Po pierwsze, dowiedziała się ile cukru może spożyć przeciętna osoba. Produkty o smaku dyni zawierają bowiem jego ogromne ilości. Po drugie, że przyprawa dyniowa nie jest sama w sobie jedną przyprawą – okazuje się, że wiele marek myśli, że produkuje przyprawy dyniowe, podczas gdy faktycznie robi cynamon lub wanilię.

Przed rozpoczęciem "dyniowego tygodnia" kobieta upewniła się, że jest w stanie do każdego posiłku w ciągu dnia dodać jakiś dyniowy element. Dziennikarce nie chodziło tylko o jedzenie posiłków składających się z warzywa, zadbała także o dyniowe dodatki, takie jak przyprawy i nasiona.

Zobacz także: Jesienne placki ziemniaczane:

Potrawy z dynią

Wyzwanie rozpoczęła w niedzielę i zakończyła po 7 dniach w sobotę. Podeszła do niego z dużym optymizmem, który jednak z każdym dniem malał. Kristin Salaky rozpoczęła tydzień od dyniowej latte. Następnie wprowadziła do menu chipsy z pestek dyni oraz salsę. W diecie pojawiało się więcej ciastek i dyniowych przekąsek, co nie wpływało dobrze na samopoczucie kobiety. Dieta nie była zróżnicowana.

Kobieta tworzyła posiłki na bazie pieczonej dyni, dyniowego puree, ale korzystała też z wielu produktów gotowych. Codziennie używała przyprawy dyniowej i pestek.

Chociaż takie posiłki wydawały jej się małym oszustwem, często polewała sałatki dyniowym dressingiem. Tworzenie dyniowych posiłków nie było takie proste, jak mogłoby się wydawać. Do obiadu kobieta dodawała pestki z dyni. Był to najprostszy sposób na podołanie wyzwaniu.

Pod koniec tygodnia Kristin Salaky czuła się wzdęta i zwyczajnie chora. Przez wypijane hektolitry dyniowej latte, kobieta czuła, że w jej żyłach płynie sam cukier.

Po tygodniowym wyzwaniu kobieta nie znienawidziła smaku dyni, ale jednak komponowanie całego menu w jednym smaku nie okazało się dobrym pomysłem. Jak widać, nawet najwięksi miłośnicy jakiegoś produktu, mogą go bardzo znielubić przez taką dietę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja