Sezon na dynię w pełni. Jadła posiłki tylko o smaku dyni przez tydzień

Jesień zbliża się wielkimi krokami. Dni stają się coraz krótsze, a popularne kawiarnie wprowadzają do oferty ulubiony smak kawy na jesienną chandrę. Mowa oczywiście o dyniowej latte, która podbiła serca kawoszy.

Kobieta przez tydzień jadła posiłki tylko na bazie dyni
Źródło zdjęć: © 123RF

Kristin Salaky, dziennikarce serwisu Delish.com, wydawało się, że może zajadać się dyniowymi przysmakami bez ograniczeń, dlatego postanowiła podjąć wyzwanie i do każdego posiłku dodawać element pomarańczowego warzywa.

Kobieta napisała, że wiele nauczyła się poprzez taki sposób odżywiania. Po pierwsze, dowiedziała się ile cukru może spożyć przeciętna osoba. Produkty o smaku dyni zawierają bowiem jego ogromne ilości. Po drugie, że przyprawa dyniowa nie jest sama w sobie jedną przyprawą – okazuje się, że wiele marek myśli, że produkuje przyprawy dyniowe, podczas gdy faktycznie robi cynamon lub wanilię.

Przed rozpoczęciem "dyniowego tygodnia" kobieta upewniła się, że jest w stanie do każdego posiłku w ciągu dnia dodać jakiś dyniowy element. Dziennikarce nie chodziło tylko o jedzenie posiłków składających się z warzywa, zadbała także o dyniowe dodatki, takie jak przyprawy i nasiona.

Zobacz także: Jesienne placki ziemniaczane:

Potrawy z dynią

Wyzwanie rozpoczęła w niedzielę i zakończyła po 7 dniach w sobotę. Podeszła do niego z dużym optymizmem, który jednak z każdym dniem malał. Kristin Salaky rozpoczęła tydzień od dyniowej latte. Następnie wprowadziła do menu chipsy z pestek dyni oraz salsę. W diecie pojawiało się więcej ciastek i dyniowych przekąsek, co nie wpływało dobrze na samopoczucie kobiety. Dieta nie była zróżnicowana.

Kobieta tworzyła posiłki na bazie pieczonej dyni, dyniowego puree, ale korzystała też z wielu produktów gotowych. Codziennie używała przyprawy dyniowej i pestek.

Chociaż takie posiłki wydawały jej się małym oszustwem, często polewała sałatki dyniowym dressingiem. Tworzenie dyniowych posiłków nie było takie proste, jak mogłoby się wydawać. Do obiadu kobieta dodawała pestki z dyni. Był to najprostszy sposób na podołanie wyzwaniu.

Pod koniec tygodnia Kristin Salaky czuła się wzdęta i zwyczajnie chora. Przez wypijane hektolitry dyniowej latte, kobieta czuła, że w jej żyłach płynie sam cukier.

Po tygodniowym wyzwaniu kobieta nie znienawidziła smaku dyni, ale jednak komponowanie całego menu w jednym smaku nie okazało się dobrym pomysłem. Jak widać, nawet najwięksi miłośnicy jakiegoś produktu, mogą go bardzo znielubić przez taką dietę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów