- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
 - Okazja: Przyjęcia i imprezy
 - Kategoria przepisów: Ciasta
 - Sposób przygotowania: Na zimno
 - Główne składniki :
 
Składniki
- Składniki (spód):
 - 1 szklanka czekoladowych herbatników
 - 60 gramów masła 82 proc.
 - 1 duża łyżka cukru pudru
 - Składniki (na masę serową):
 - 500 gramów serka mascarpone
 - 1/2 litra śmietany kremówki 36 proc.
 - 4 łyżeczki żelatyny
 - 1 szklanka cukru pudru
 - 1/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody
 - Składniki (do tiramisu):
 - 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
 - 1/3 szklanki rumu lub amaretto
 - 1/3 szklanki kawy rozpuszczalnej (posłodzonej)
 - dobrej jakości gorzkie, ciemne kakao
 
Przepis
[list=1]
[]Formę do ciasta wyłóż od spodu papierem do pieczenia. Herbatniki rozgnieć na piasek. Masło rozpuść w rondelku, dodaj do niego cukier puder. Wymieszaj z herbatnikami. Wyłóż nimi dno formy, wyrównaj i lekko dociśnij ręką. Włóż do lodówki. 
[]Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, odstaw do ostudzenia.
[]Przygotuj trzy miski.
[]W pierwszej ubij śmietanę na sztywno, wstaw do lodówki.
[]W drugiej wymieszaj mikserem mascarpone z cukrem, następnie dodaj przestudzoną żelatynę, wymieszaj mikserem, odstaw do lodówki. 
[]W trzeciej misce wymieszaj kawę z alkoholem, przygotuj biszkopty. 
[]Wyjmij z lodówki śmietanę oraz mascarpone, połącz razem. Wymieszaj dokładnie całość mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników. 
[]Połowę masy wyłóż na spód z ciasteczek, na niej układaj biszkopty porządnie namoczone w kawie i alkoholu. Posyp następnie całość kakao. 
[]Na biszkopty wyłóż pozostałą część masy serowej. Stuknij formą parę razy o blat (aby masa dostała się pomiędzy biszkopty). Wyrównaj górę. Wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc) do stężenia. 
[]Bezpośrednio przed podaniem posyp wierzch kakao. 
[/list]