Trwa ładowanie...
d1hrrm4
13-04-2016 15:45

Sernik tiramisu na zimno

Przepis
3.5
(70 głosów)
Oceń:
d1hrrm4
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Składniki
  • Składniki (spód):
  • 1 szklanka czekoladowych herbatników
  • 60 gramów masła 82 proc.
  • 1 duża łyżka cukru pudru
  • Składniki (na masę serową):
  • 500 gramów serka mascarpone
  • 1/2 litra śmietany kremówki 36 proc.
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody
  • Składniki (do tiramisu):
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 1/3 szklanki rumu lub amaretto
  • 1/3 szklanki kawy rozpuszczalnej (posłodzonej)
  • dobrej jakości gorzkie, ciemne kakao
Przepis

[list=1]
[]Formę do ciasta wyłóż od spodu papierem do pieczenia. Herbatniki rozgnieć na piasek. Masło rozpuść w rondelku, dodaj do niego cukier puder. Wymieszaj z herbatnikami. Wyłóż nimi dno formy, wyrównaj i lekko dociśnij ręką. Włóż do lodówki.
[
]Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, odstaw do ostudzenia.
[]Przygotuj trzy miski.
[
]W pierwszej ubij śmietanę na sztywno, wstaw do lodówki.
[]W drugiej wymieszaj mikserem mascarpone z cukrem, następnie dodaj przestudzoną żelatynę, wymieszaj mikserem, odstaw do lodówki.
[
]W trzeciej misce wymieszaj kawę z alkoholem, przygotuj biszkopty.
[]Wyjmij z lodówki śmietanę oraz mascarpone, połącz razem. Wymieszaj dokładnie całość mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników.
[
]Połowę masy wyłóż na spód z ciasteczek, na niej układaj biszkopty porządnie namoczone w kawie i alkoholu. Posyp następnie całość kakao.
[]Na biszkopty wyłóż pozostałą część masy serowej. Stuknij formą parę razy o blat (aby masa dostała się pomiędzy biszkopty). Wyrównaj górę. Wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc) do stężenia.
[
]Bezpośrednio przed podaniem posyp wierzch kakao.
[/list]

Przepis dodał użytkownik GarniecMagalie

Sernik tiramisu na zimno
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1hrrm4
d1hrrm4
d1hrrm4
d1hrrm4
Więcej tematów
d1hrrm4