Sernik tiramisu na zimno
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- Składniki (spód):
- 1 szklanka czekoladowych herbatników
- 60 gramów masła 82 proc.
- 1 duża łyżka cukru pudru
- Składniki (na masę serową):
- 500 gramów serka mascarpone
- 1/2 litra śmietany kremówki 36 proc.
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody
- Składniki (do tiramisu):
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- 1/3 szklanki rumu lub amaretto
- 1/3 szklanki kawy rozpuszczalnej (posłodzonej)
- dobrej jakości gorzkie, ciemne kakao
[list=1]
[]Formę do ciasta wyłóż od spodu papierem do pieczenia. Herbatniki rozgnieć na piasek. Masło rozpuść w rondelku, dodaj do niego cukier puder. Wymieszaj z herbatnikami. Wyłóż nimi dno formy, wyrównaj i lekko dociśnij ręką. Włóż do lodówki.
[]Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, odstaw do ostudzenia.
[]Przygotuj trzy miski.
[]W pierwszej ubij śmietanę na sztywno, wstaw do lodówki.
[]W drugiej wymieszaj mikserem mascarpone z cukrem, następnie dodaj przestudzoną żelatynę, wymieszaj mikserem, odstaw do lodówki.
[]W trzeciej misce wymieszaj kawę z alkoholem, przygotuj biszkopty.
[]Wyjmij z lodówki śmietanę oraz mascarpone, połącz razem. Wymieszaj dokładnie całość mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników.
[]Połowę masy wyłóż na spód z ciasteczek, na niej układaj biszkopty porządnie namoczone w kawie i alkoholu. Posyp następnie całość kakao.
[]Na biszkopty wyłóż pozostałą część masy serowej. Stuknij formą parę razy o blat (aby masa dostała się pomiędzy biszkopty). Wyrównaj górę. Wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc) do stężenia.
[]Bezpośrednio przed podaniem posyp wierzch kakao.
[/list]
Przepis dodał użytkownik GarniecMagalie
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze