Serek wiejski nie tylko na śniadanie. Zaskakujące pomysły

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Smacznie i zdrowo

Obraz
© 123RF.COM

Serek wiejski kojarzy się ze śniadaniem. Ma łagodny smak i ziarnistą konsystencję. Świetnie smakuje zarówno z rzodkiewką i szczypiorkiem, jak i musami owocowymi. Jednak jego zastosowanie jest o wiele szersze. Wiecie, że można z niego zrobić... czipsy?

/ 5Słodkie placuszki

Obraz
© 123RF.COM

Wystarczy opakowanie serka wiejskiego, przygotować pyszne placuszki. Rumiane na zewnątrz, miękkie w środku z powodzeniem będą mogły konkurować z babcinymi racuchami lub modnymi pankejkami. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Oddziel białko od żółtka. Białko ubij, żółtko wymieszaj z serkiem wiejskim, 3 łyżkami mąki, cukrem i odrobiną oleju. Dodaj pianę i delikatnie połącz wszystkie składniki. Smaż na suchej patelni z obu stron, aż się zarumienią. Podawaj z ulubioną konfiturą, świeżymi owocami lub jogurtem greckim. Smakują na ciepło i na zimno.

/ 5Chrupiąca przekąska

Obraz
© 123RF.COM

Prawdziwym hitem są czipsy z serka wiejskiego. Tak, to nie pomyłka. Wyglądają jak prawdziwe, smakują równie dobrze. Wystarczy wymieszać serek z ulubionymi przyprawami – solą, granulowanym czosnkiem, mieloną papryką, ziołami. Następnie rozgrzej mocno teflonową patelnię. Małą łyżeczką nakładaj porcje serka i smaż, aż się rozpuści i zbrązowieje, następnie przewróć delikatnie silikonową łopatką i przyrumień z drugiej strony. Prawda, że proste?

/ 5Kurczak zapiekany z serkiem wiejskim

Obraz
© 123RF.COM

Pierś kurczaka zapiekana z ziarnistym serkiem to smakowita propozycja na obiad. Nie wierzysz? Wypróbuj ten przepis. Pierś należy lekko rozbić i natrzeć ulubionymi przyprawami. Potem posmaruj przecierem pomidorowym i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posyp posiekanymi drobno pieczarkami i porem. Na wierzch pierzynka z serka wiejskiego. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz do czasu, aż serek się roztopi.

/ 5Puszysty i delikatny sernik

Obraz
© 123RF.COM

Sernik z ziarnistego sera? To możliwe. Zblenduj 200 g herbatników i wymieszaj z rozpuszczonym masłem (pół kostki). Masą wylep dno tortownicy i wstaw do lodówki na godzinę. Duże opakowanie serka wiejskiego zmiksuj na gładką masę. Dodaj 350 g półtłustego twarogu i pół szklanki brązowego cukru. Cały czas miksując, wbij 3 jajka. Dodaj 4 łyżki śmietany. Masę serową delikatnie przelej na kruchy spód. Piecz 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wystudzeniu wstaw do lodówki (najlepiej na noc). Przed podaniem udekoruj ulubionymi owocami. Efekt jest przepyszny!

*Zobacz też: Myślisz, że sery pleśniowe są niezdrowe? Jesteś w błędzie *

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw