Smacznie i zdrowo
Serek wiejski kojarzy się ze śniadaniem. Ma łagodny smak i ziarnistą konsystencję. Świetnie smakuje zarówno z rzodkiewką i szczypiorkiem, jak i musami owocowymi. Jednak jego zastosowanie jest o wiele szersze. Wiecie, że można z niego zrobić... czipsy?
Słodkie placuszki
Wystarczy opakowanie serka wiejskiego, przygotować pyszne placuszki. Rumiane na zewnątrz, miękkie w środku z powodzeniem będą mogły konkurować z babcinymi racuchami lub modnymi pankejkami. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Oddziel białko od żółtka. Białko ubij, żółtko wymieszaj z serkiem wiejskim, 3 łyżkami mąki, cukrem i odrobiną oleju. Dodaj pianę i delikatnie połącz wszystkie składniki. Smaż na suchej patelni z obu stron, aż się zarumienią. Podawaj z ulubioną konfiturą, świeżymi owocami lub jogurtem greckim. Smakują na ciepło i na zimno.
Chrupiąca przekąska
Prawdziwym hitem są czipsy z serka wiejskiego. Tak, to nie pomyłka. Wyglądają jak prawdziwe, smakują równie dobrze. Wystarczy wymieszać serek z ulubionymi przyprawami – solą, granulowanym czosnkiem, mieloną papryką, ziołami. Następnie rozgrzej mocno teflonową patelnię. Małą łyżeczką nakładaj porcje serka i smaż, aż się rozpuści i zbrązowieje, następnie przewróć delikatnie silikonową łopatką i przyrumień z drugiej strony. Prawda, że proste?
Kurczak zapiekany z serkiem wiejskim
Pierś kurczaka zapiekana z ziarnistym serkiem to smakowita propozycja na obiad. Nie wierzysz? Wypróbuj ten przepis. Pierś należy lekko rozbić i natrzeć ulubionymi przyprawami. Potem posmaruj przecierem pomidorowym i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posyp posiekanymi drobno pieczarkami i porem. Na wierzch pierzynka z serka wiejskiego. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz do czasu, aż serek się roztopi.
Puszysty i delikatny sernik
Sernik z ziarnistego sera? To możliwe. Zblenduj 200 g herbatników i wymieszaj z rozpuszczonym masłem (pół kostki). Masą wylep dno tortownicy i wstaw do lodówki na godzinę. Duże opakowanie serka wiejskiego zmiksuj na gładką masę. Dodaj 350 g półtłustego twarogu i pół szklanki brązowego cukru. Cały czas miksując, wbij 3 jajka. Dodaj 4 łyżki śmietany. Masę serową delikatnie przelej na kruchy spód. Piecz 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wystudzeniu wstaw do lodówki (najlepiej na noc). Przed podaniem udekoruj ulubionymi owocami. Efekt jest przepyszny!
*Zobacz też: Myślisz, że sery pleśniowe są niezdrowe? Jesteś w błędzie *