Serek wiejski nie tylko na śniadanie. Zaskakujące pomysły

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Smacznie i zdrowo

Obraz
© 123RF.COM

Serek wiejski kojarzy się ze śniadaniem. Ma łagodny smak i ziarnistą konsystencję. Świetnie smakuje zarówno z rzodkiewką i szczypiorkiem, jak i musami owocowymi. Jednak jego zastosowanie jest o wiele szersze. Wiecie, że można z niego zrobić... czipsy?

/ 5Słodkie placuszki

Obraz
© 123RF.COM

Wystarczy opakowanie serka wiejskiego, przygotować pyszne placuszki. Rumiane na zewnątrz, miękkie w środku z powodzeniem będą mogły konkurować z babcinymi racuchami lub modnymi pankejkami. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Oddziel białko od żółtka. Białko ubij, żółtko wymieszaj z serkiem wiejskim, 3 łyżkami mąki, cukrem i odrobiną oleju. Dodaj pianę i delikatnie połącz wszystkie składniki. Smaż na suchej patelni z obu stron, aż się zarumienią. Podawaj z ulubioną konfiturą, świeżymi owocami lub jogurtem greckim. Smakują na ciepło i na zimno.

/ 5Chrupiąca przekąska

Obraz
© 123RF.COM

Prawdziwym hitem są czipsy z serka wiejskiego. Tak, to nie pomyłka. Wyglądają jak prawdziwe, smakują równie dobrze. Wystarczy wymieszać serek z ulubionymi przyprawami – solą, granulowanym czosnkiem, mieloną papryką, ziołami. Następnie rozgrzej mocno teflonową patelnię. Małą łyżeczką nakładaj porcje serka i smaż, aż się rozpuści i zbrązowieje, następnie przewróć delikatnie silikonową łopatką i przyrumień z drugiej strony. Prawda, że proste?

/ 5Kurczak zapiekany z serkiem wiejskim

Obraz
© 123RF.COM

Pierś kurczaka zapiekana z ziarnistym serkiem to smakowita propozycja na obiad. Nie wierzysz? Wypróbuj ten przepis. Pierś należy lekko rozbić i natrzeć ulubionymi przyprawami. Potem posmaruj przecierem pomidorowym i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posyp posiekanymi drobno pieczarkami i porem. Na wierzch pierzynka z serka wiejskiego. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz do czasu, aż serek się roztopi.

/ 5Puszysty i delikatny sernik

Obraz
© 123RF.COM

Sernik z ziarnistego sera? To możliwe. Zblenduj 200 g herbatników i wymieszaj z rozpuszczonym masłem (pół kostki). Masą wylep dno tortownicy i wstaw do lodówki na godzinę. Duże opakowanie serka wiejskiego zmiksuj na gładką masę. Dodaj 350 g półtłustego twarogu i pół szklanki brązowego cukru. Cały czas miksując, wbij 3 jajka. Dodaj 4 łyżki śmietany. Masę serową delikatnie przelej na kruchy spód. Piecz 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wystudzeniu wstaw do lodówki (najlepiej na noc). Przed podaniem udekoruj ulubionymi owocami. Efekt jest przepyszny!

*Zobacz też: Myślisz, że sery pleśniowe są niezdrowe? Jesteś w błędzie *

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu