Sentymentalny wtorek: potrawka z kurczaka. Klasyk polskich stołówek

Tym razem w ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" wspominamy potrawkę z kurczaka. To pożywne i tanie danie podawane często w zakładowych i szkolnych stołówkach lub barach mlecznych w towarzystwie ryżu i gotowanej marchewki wzbudzało różne uczucia. Jedno jest pewne, nikt nie przechodził wobec niej obojętne.

W okresie PRL-u potrawka z kurczaka była jednym z najpopularniejszych dań serwowanych w szkolnych stołówkach.
Źródło zdjęć: © 123RF

W okresie PRL-u potrawka z kurczaka była jednym z najpopularniejszych dań serwowanych w szkolnych stołówkach. Nic w tym dziwnego, jest to danie stosunkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Co więcej, można było wykorzystać do niej mięso, które zostało ugotowane wcześniej w rosole.

Potrawka z kury z ryżem i agrestem to jedno z klasycznych dań regionalnej kuchni kaszubskiej. Frekase, podawane jest tam zazwyczaj podczas uroczystości rodzinnych takich jak śluby, chrzciny i komunie. Więcej na temat tej kaszubskiej potrawki przeczytacietutaj. Z kolei podobna wersja tego dania, "chicken and dumplings", jest popularna w Stanach Zjednoczonych. Amerykanie podają mięso z kurczaka razem z bulionem i kluskami przygotowanymi na bazie mąki i masła.

Obraz
© 123RF

W Polsce potrawkę najczęściej podawano z białym ryżem i ugotowaną marchewką z groszkiem. Jeżeli nie chcemy jeść dania w tej wersji, możemy je dowolnie modyfikować. I tak, np. makaron, kasza jęczmienna lub ziemniaczane purée świetnie się sprawdzą jako zamienniki ryżu. Z kolei do białego sosu możemy dodać orientalne przyprawy curry i kurkumę lub zaostrzyć jego smak papryczką chilii i pomidorami.

Przepis na potrawkę z kurczaka

*Składniki: *

  • 2 udka kurczaka
  • 1 cebula
  • 100 g ryżu
  • 100 g masła
  • 50 g mąki
  • 50 ml śmietany
  • 200 ml bulionu
  • sok z cytryny
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: cebulę kroimy w kostkę i dusimy na małym ogniu. Dodajemy do niej drobno pokrojone mięso i mieszamy. Oddzielnie rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, śmietanę i odrobinę soku z cytryny. Na koniec wlewamy bulion, po czym mieszamy do momentu, aż sos będzie mieć gładką konsystencję. Dodajemy do niej mięso, cebulę, majeranek i natkę pietruszki. Dusimy przez chwilę na małym ogniu i doprawiamy solą i pieprzem. Potrawkę podajemy z gotowanym ryżem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów