Sentymentalny wtorek: potrawka z kurczaka. Klasyk polskich stołówek
Tym razem w ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" wspominamy potrawkę z kurczaka. To pożywne i tanie danie podawane często w zakładowych i szkolnych stołówkach lub barach mlecznych w towarzystwie ryżu i gotowanej marchewki wzbudzało różne uczucia. Jedno jest pewne, nikt nie przechodził wobec niej obojętne.
W okresie PRL-u potrawka z kurczaka była jednym z najpopularniejszych dań serwowanych w szkolnych stołówkach. Nic w tym dziwnego, jest to danie stosunkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Co więcej, można było wykorzystać do niej mięso, które zostało ugotowane wcześniej w rosole.
Potrawka z kury z ryżem i agrestem to jedno z klasycznych dań regionalnej kuchni kaszubskiej. Frekase, podawane jest tam zazwyczaj podczas uroczystości rodzinnych takich jak śluby, chrzciny i komunie. Więcej na temat tej kaszubskiej potrawki przeczytacietutaj. Z kolei podobna wersja tego dania, "chicken and dumplings", jest popularna w Stanach Zjednoczonych. Amerykanie podają mięso z kurczaka razem z bulionem i kluskami przygotowanymi na bazie mąki i masła.
W Polsce potrawkę najczęściej podawano z białym ryżem i ugotowaną marchewką z groszkiem. Jeżeli nie chcemy jeść dania w tej wersji, możemy je dowolnie modyfikować. I tak, np. makaron, kasza jęczmienna lub ziemniaczane purée świetnie się sprawdzą jako zamienniki ryżu. Z kolei do białego sosu możemy dodać orientalne przyprawy curry i kurkumę lub zaostrzyć jego smak papryczką chilii i pomidorami.
Przepis na potrawkę z kurczaka
*Składniki: *
- 2 udka kurczaka
- 1 cebula
- 100 g ryżu
- 100 g masła
- 50 g mąki
- 50 ml śmietany
- 200 ml bulionu
- sok z cytryny
- majeranek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie: cebulę kroimy w kostkę i dusimy na małym ogniu. Dodajemy do niej drobno pokrojone mięso i mieszamy. Oddzielnie rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, śmietanę i odrobinę soku z cytryny. Na koniec wlewamy bulion, po czym mieszamy do momentu, aż sos będzie mieć gładką konsystencję. Dodajemy do niej mięso, cebulę, majeranek i natkę pietruszki. Dusimy przez chwilę na małym ogniu i doprawiamy solą i pieprzem. Potrawkę podajemy z gotowanym ryżem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl