Sentymentalny wtorek: potrawka z kurczaka. Klasyk polskich stołówek

Tym razem w ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" wspominamy potrawkę z kurczaka. To pożywne i tanie danie podawane często w zakładowych i szkolnych stołówkach lub barach mlecznych w towarzystwie ryżu i gotowanej marchewki wzbudzało różne uczucia. Jedno jest pewne, nikt nie przechodził wobec niej obojętne.

W okresie PRL-u potrawka z kurczaka była jednym z najpopularniejszych dań serwowanych w szkolnych stołówkach.
Źródło zdjęć: © 123RF

W okresie PRL-u potrawka z kurczaka była jednym z najpopularniejszych dań serwowanych w szkolnych stołówkach. Nic w tym dziwnego, jest to danie stosunkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Co więcej, można było wykorzystać do niej mięso, które zostało ugotowane wcześniej w rosole.

Potrawka z kury z ryżem i agrestem to jedno z klasycznych dań regionalnej kuchni kaszubskiej. Frekase, podawane jest tam zazwyczaj podczas uroczystości rodzinnych takich jak śluby, chrzciny i komunie. Więcej na temat tej kaszubskiej potrawki przeczytacietutaj. Z kolei podobna wersja tego dania, "chicken and dumplings", jest popularna w Stanach Zjednoczonych. Amerykanie podają mięso z kurczaka razem z bulionem i kluskami przygotowanymi na bazie mąki i masła.

Obraz
© 123RF

W Polsce potrawkę najczęściej podawano z białym ryżem i ugotowaną marchewką z groszkiem. Jeżeli nie chcemy jeść dania w tej wersji, możemy je dowolnie modyfikować. I tak, np. makaron, kasza jęczmienna lub ziemniaczane purée świetnie się sprawdzą jako zamienniki ryżu. Z kolei do białego sosu możemy dodać orientalne przyprawy curry i kurkumę lub zaostrzyć jego smak papryczką chilii i pomidorami.

Przepis na potrawkę z kurczaka

*Składniki: *

  • 2 udka kurczaka
  • 1 cebula
  • 100 g ryżu
  • 100 g masła
  • 50 g mąki
  • 50 ml śmietany
  • 200 ml bulionu
  • sok z cytryny
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: cebulę kroimy w kostkę i dusimy na małym ogniu. Dodajemy do niej drobno pokrojone mięso i mieszamy. Oddzielnie rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, śmietanę i odrobinę soku z cytryny. Na koniec wlewamy bulion, po czym mieszamy do momentu, aż sos będzie mieć gładką konsystencję. Dodajemy do niej mięso, cebulę, majeranek i natkę pietruszki. Dusimy przez chwilę na małym ogniu i doprawiamy solą i pieprzem. Potrawkę podajemy z gotowanym ryżem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm