Trwa ładowanie...

Sentymentalny wtorek: potrawka z kurczaka. Klasyk polskich stołówek

Tym razem w ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" wspominamy potrawkę z kurczaka. To pożywne i tanie danie podawane często w zakładowych i szkolnych stołówkach lub barach mlecznych w towarzystwie ryżu i gotowanej marchewki wzbudzało różne uczucia. Jedno jest pewne, nikt nie przechodził wobec niej obojętne.

Sentymentalny wtorek: potrawka z kurczaka. Klasyk polskich stołówekŹródło: 123RF
d2brt7p
d2brt7p

W okresie PRL-u potrawka z kurczaka była jednym z najpopularniejszych dań serwowanych w szkolnych stołówkach. Nic w tym dziwnego, jest to danie stosunkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Co więcej, można było wykorzystać do niej mięso, które zostało ugotowane wcześniej w rosole.

Potrawka z kury z ryżem i agrestem to jedno z klasycznych dań regionalnej kuchni kaszubskiej. Frekase, podawane jest tam zazwyczaj podczas uroczystości rodzinnych takich jak śluby, chrzciny i komunie. Więcej na temat tej kaszubskiej potrawki przeczytacietutaj. Z kolei podobna wersja tego dania, "chicken and dumplings", jest popularna w Stanach Zjednoczonych. Amerykanie podają mięso z kurczaka razem z bulionem i kluskami przygotowanymi na bazie mąki i masła.

123RF
Źródło: 123RF

W Polsce potrawkę najczęściej podawano z białym ryżem i ugotowaną marchewką z groszkiem. Jeżeli nie chcemy jeść dania w tej wersji, możemy je dowolnie modyfikować. I tak, np. makaron, kasza jęczmienna lub ziemniaczane purée świetnie się sprawdzą jako zamienniki ryżu. Z kolei do białego sosu możemy dodać orientalne przyprawy curry i kurkumę lub zaostrzyć jego smak papryczką chilii i pomidorami.

Przepis na potrawkę z kurczaka

*Składniki: *

  • 2 udka kurczaka
  • 1 cebula
  • 100 g ryżu
  • 100 g masła
  • 50 g mąki
  • 50 ml śmietany
  • 200 ml bulionu
  • sok z cytryny
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: cebulę kroimy w kostkę i dusimy na małym ogniu. Dodajemy do niej drobno pokrojone mięso i mieszamy. Oddzielnie rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, śmietanę i odrobinę soku z cytryny. Na koniec wlewamy bulion, po czym mieszamy do momentu, aż sos będzie mieć gładką konsystencję. Dodajemy do niej mięso, cebulę, majeranek i natkę pietruszki. Dusimy przez chwilę na małym ogniu i doprawiamy solą i pieprzem. Potrawkę podajemy z gotowanym ryżem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2brt7p
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2brt7p
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj