Sentymentalny wtorek: potrawka z kurczaka. Klasyk polskich stołówek

Tym razem w ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" wspominamy potrawkę z kurczaka. To pożywne i tanie danie podawane często w zakładowych i szkolnych stołówkach lub barach mlecznych w towarzystwie ryżu i gotowanej marchewki wzbudzało różne uczucia. Jedno jest pewne, nikt nie przechodził wobec niej obojętne.

W okresie PRL-u potrawka z kurczaka była jednym z najpopularniejszych dań serwowanych w szkolnych stołówkach.
Źródło zdjęć: © 123RF

W okresie PRL-u potrawka z kurczaka była jednym z najpopularniejszych dań serwowanych w szkolnych stołówkach. Nic w tym dziwnego, jest to danie stosunkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Co więcej, można było wykorzystać do niej mięso, które zostało ugotowane wcześniej w rosole.

Potrawka z kury z ryżem i agrestem to jedno z klasycznych dań regionalnej kuchni kaszubskiej. Frekase, podawane jest tam zazwyczaj podczas uroczystości rodzinnych takich jak śluby, chrzciny i komunie. Więcej na temat tej kaszubskiej potrawki przeczytacietutaj. Z kolei podobna wersja tego dania, "chicken and dumplings", jest popularna w Stanach Zjednoczonych. Amerykanie podają mięso z kurczaka razem z bulionem i kluskami przygotowanymi na bazie mąki i masła.

Obraz
© 123RF

W Polsce potrawkę najczęściej podawano z białym ryżem i ugotowaną marchewką z groszkiem. Jeżeli nie chcemy jeść dania w tej wersji, możemy je dowolnie modyfikować. I tak, np. makaron, kasza jęczmienna lub ziemniaczane purée świetnie się sprawdzą jako zamienniki ryżu. Z kolei do białego sosu możemy dodać orientalne przyprawy curry i kurkumę lub zaostrzyć jego smak papryczką chilii i pomidorami.

Przepis na potrawkę z kurczaka

*Składniki: *

  • 2 udka kurczaka
  • 1 cebula
  • 100 g ryżu
  • 100 g masła
  • 50 g mąki
  • 50 ml śmietany
  • 200 ml bulionu
  • sok z cytryny
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: cebulę kroimy w kostkę i dusimy na małym ogniu. Dodajemy do niej drobno pokrojone mięso i mieszamy. Oddzielnie rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, śmietanę i odrobinę soku z cytryny. Na koniec wlewamy bulion, po czym mieszamy do momentu, aż sos będzie mieć gładką konsystencję. Dodajemy do niej mięso, cebulę, majeranek i natkę pietruszki. Dusimy przez chwilę na małym ogniu i doprawiamy solą i pieprzem. Potrawkę podajemy z gotowanym ryżem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny