Trwa ładowanie...

Smaki Polski: Frékasë. Cenione danie kuchni kaszubskiej

Frékasë zazwyczaj towarzyszy Kaszubom podczas ważnych uroczystości. Delikatnego drobiowego mięsa z ryżem i słodko-kwaśnym sosem można skosztować podczas wesel, komunii, chrzcin czy świąt. Co wyróżnia ten regionalny przysmak? Poznajcie ferkase, kaszubską potrawkę z kury.

Smaki Polski: Frékasë. Cenione danie kuchni kaszubskiejŹródło: 123RF
d2brt7p
d2brt7p

Przysmak od pokoleń

W przeszłości mieszkańcy tego regionu, podobnie jak w innych miejscach w Polsce, żywili się bardzo skromnie. W związku z tym tradycyjna potrawka z kury, nazywana ferkase (frékasë, ferkasy, frikasy), gościła na kaszubskich stołach tylko podczas ważnych uroczystości rodzinnych. Pierwsze danie stanowił wówczas rosół. Kolejnym zaś była potrawka z gotowanej kury z białym sosem z agrestem (lub rodzynkami).Podawano do niej groszek i marchewkę. Do tej pory potrawa ta jest ceniona w regionie. Od 10 lat danie to figuruje na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (znajdziemy je jako potrawka z kury po kociewsku). Znamy kilka sposób na przygotowanie i podanie tego regionalnego przysmaku. Najczęściej gospodynie układają na półmisku wieniec z ugotowanego ryżu. Do środka wkładają ugotowane mięso i polewają sosem. Jesteście ciekawi jak smakuje ferkase? Wypróbujcie nasz przepis i przekonajcie się.

Przepis na ferkase (tradycyjna potrawka z kury)

Składniki: kura, włoszczyzna, cebula, 3 szklanki białego ryżu, 3 łyżki mąki, 15 dag masła, 4 żółtka, 200 ml śmietany kremówki, 10 dag rodzynek, agrest (do dekoracji), sok z cytryny, ziele angielskie, lubczyk, liście laurowe, cukier, pieprz i sól.

Przygotowanie: kurę gotować ok. 40 min, Następnie dodać do niej włoszczyznę oraz cebulę. Doprawić do smaku. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i namoczyć. Ugotować ryż (można też zalać ryż wrzącym mlekiem i piec w piekarniku ok. 20 min). Rozpuszczone masło wymieszane z mąką dodać do rosołu. Następnie połączyć ze śmietaną i żółtkami. Doprawić odrobiną soli, cukru i soku z cytryny. Gotowy sos wymieszać z rodzynkami. Podawać kawałki mięsa z ryżem polanym sosem. Danie można udekorować agrestem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2brt7p
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2brt7p
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj