WAŻNE
TERAZ

"Łapy precz od żołnierzy". Tusk reaguje na doniesienia o Wyrykach

Smaki Polski: Frékasë. Cenione danie kuchni kaszubskiej

Frékasë zazwyczaj towarzyszy Kaszubom podczas ważnych uroczystości. Delikatnego drobiowego mięsa z ryżem i słodko-kwaśnym sosem można skosztować podczas wesel, komunii, chrzcin czy świąt. Co wyróżnia ten regionalny przysmak? Poznajcie ferkase, kaszubską potrawkę z kury.

(..) tradycyjna potrawka z kury, nazywana ferkase (frékasë, ferkasy, frikasy), gościła na kaszubskich stołach tylko podczas ważnych uroczystości rodzinnych.
Źródło zdjęć: © 123RF

Przysmak od pokoleń

W przeszłości mieszkańcy tego regionu, podobnie jak w innych miejscach w Polsce, żywili się bardzo skromnie. W związku z tym tradycyjna potrawka z kury, nazywana ferkase (frékasë, ferkasy, frikasy), gościła na kaszubskich stołach tylko podczas ważnych uroczystości rodzinnych. Pierwsze danie stanowił wówczas rosół. Kolejnym zaś była potrawka z gotowanej kury z białym sosem z agrestem (lub rodzynkami).Podawano do niej groszek i marchewkę. Do tej pory potrawa ta jest ceniona w regionie. Od 10 lat danie to figuruje na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (znajdziemy je jako potrawka z kury po kociewsku). Znamy kilka sposób na przygotowanie i podanie tego regionalnego przysmaku. Najczęściej gospodynie układają na półmisku wieniec z ugotowanego ryżu. Do środka wkładają ugotowane mięso i polewają sosem. Jesteście ciekawi jak smakuje ferkase? Wypróbujcie nasz przepis i przekonajcie się.

Przepis na ferkase (tradycyjna potrawka z kury)

Składniki: kura, włoszczyzna, cebula, 3 szklanki białego ryżu, 3 łyżki mąki, 15 dag masła, 4 żółtka, 200 ml śmietany kremówki, 10 dag rodzynek, agrest (do dekoracji), sok z cytryny, ziele angielskie, lubczyk, liście laurowe, cukier, pieprz i sól.

Przygotowanie: kurę gotować ok. 40 min, Następnie dodać do niej włoszczyznę oraz cebulę. Doprawić do smaku. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i namoczyć. Ugotować ryż (można też zalać ryż wrzącym mlekiem i piec w piekarniku ok. 20 min). Rozpuszczone masło wymieszane z mąką dodać do rosołu. Następnie połączyć ze śmietaną i żółtkami. Doprawić odrobiną soli, cukru i soku z cytryny. Gotowy sos wymieszać z rodzynkami. Podawać kawałki mięsa z ryżem polanym sosem. Danie można udekorować agrestem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu