Smaki Polski: Frékasë. Cenione danie kuchni kaszubskiej

Frékasë zazwyczaj towarzyszy Kaszubom podczas ważnych uroczystości. Delikatnego drobiowego mięsa z ryżem i słodko-kwaśnym sosem można skosztować podczas wesel, komunii, chrzcin czy świąt. Co wyróżnia ten regionalny przysmak? Poznajcie ferkase, kaszubską potrawkę z kury.

(..) tradycyjna potrawka z kury, nazywana ferkase (frékasë, ferkasy, frikasy), gościła na kaszubskich stołach tylko podczas ważnych uroczystości rodzinnych.
Źródło zdjęć: © 123RF

Przysmak od pokoleń

W przeszłości mieszkańcy tego regionu, podobnie jak w innych miejscach w Polsce, żywili się bardzo skromnie. W związku z tym tradycyjna potrawka z kury, nazywana ferkase (frékasë, ferkasy, frikasy), gościła na kaszubskich stołach tylko podczas ważnych uroczystości rodzinnych. Pierwsze danie stanowił wówczas rosół. Kolejnym zaś była potrawka z gotowanej kury z białym sosem z agrestem (lub rodzynkami).Podawano do niej groszek i marchewkę. Do tej pory potrawa ta jest ceniona w regionie. Od 10 lat danie to figuruje na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (znajdziemy je jako potrawka z kury po kociewsku). Znamy kilka sposób na przygotowanie i podanie tego regionalnego przysmaku. Najczęściej gospodynie układają na półmisku wieniec z ugotowanego ryżu. Do środka wkładają ugotowane mięso i polewają sosem. Jesteście ciekawi jak smakuje ferkase? Wypróbujcie nasz przepis i przekonajcie się.

Przepis na ferkase (tradycyjna potrawka z kury)

Składniki: kura, włoszczyzna, cebula, 3 szklanki białego ryżu, 3 łyżki mąki, 15 dag masła, 4 żółtka, 200 ml śmietany kremówki, 10 dag rodzynek, agrest (do dekoracji), sok z cytryny, ziele angielskie, lubczyk, liście laurowe, cukier, pieprz i sól.

Przygotowanie: kurę gotować ok. 40 min, Następnie dodać do niej włoszczyznę oraz cebulę. Doprawić do smaku. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i namoczyć. Ugotować ryż (można też zalać ryż wrzącym mlekiem i piec w piekarniku ok. 20 min). Rozpuszczone masło wymieszane z mąką dodać do rosołu. Następnie połączyć ze śmietaną i żółtkami. Doprawić odrobiną soli, cukru i soku z cytryny. Gotowy sos wymieszać z rodzynkami. Podawać kawałki mięsa z ryżem polanym sosem. Danie można udekorować agrestem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja