Smaki Polski: Frékasë. Cenione danie kuchni kaszubskiej

Frékasë zazwyczaj towarzyszy Kaszubom podczas ważnych uroczystości. Delikatnego drobiowego mięsa z ryżem i słodko-kwaśnym sosem można skosztować podczas wesel, komunii, chrzcin czy świąt. Co wyróżnia ten regionalny przysmak? Poznajcie ferkase, kaszubską potrawkę z kury.

(..) tradycyjna potrawka z kury, nazywana ferkase (frékasë, ferkasy, frikasy), gościła na kaszubskich stołach tylko podczas ważnych uroczystości rodzinnych.
Źródło zdjęć: © 123RF

Przysmak od pokoleń

W przeszłości mieszkańcy tego regionu, podobnie jak w innych miejscach w Polsce, żywili się bardzo skromnie. W związku z tym tradycyjna potrawka z kury, nazywana ferkase (frékasë, ferkasy, frikasy), gościła na kaszubskich stołach tylko podczas ważnych uroczystości rodzinnych. Pierwsze danie stanowił wówczas rosół. Kolejnym zaś była potrawka z gotowanej kury z białym sosem z agrestem (lub rodzynkami).Podawano do niej groszek i marchewkę. Do tej pory potrawa ta jest ceniona w regionie. Od 10 lat danie to figuruje na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (znajdziemy je jako potrawka z kury po kociewsku). Znamy kilka sposób na przygotowanie i podanie tego regionalnego przysmaku. Najczęściej gospodynie układają na półmisku wieniec z ugotowanego ryżu. Do środka wkładają ugotowane mięso i polewają sosem. Jesteście ciekawi jak smakuje ferkase? Wypróbujcie nasz przepis i przekonajcie się.

Przepis na ferkase (tradycyjna potrawka z kury)

Składniki: kura, włoszczyzna, cebula, 3 szklanki białego ryżu, 3 łyżki mąki, 15 dag masła, 4 żółtka, 200 ml śmietany kremówki, 10 dag rodzynek, agrest (do dekoracji), sok z cytryny, ziele angielskie, lubczyk, liście laurowe, cukier, pieprz i sól.

Przygotowanie: kurę gotować ok. 40 min, Następnie dodać do niej włoszczyznę oraz cebulę. Doprawić do smaku. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i namoczyć. Ugotować ryż (można też zalać ryż wrzącym mlekiem i piec w piekarniku ok. 20 min). Rozpuszczone masło wymieszane z mąką dodać do rosołu. Następnie połączyć ze śmietaną i żółtkami. Doprawić odrobiną soli, cukru i soku z cytryny. Gotowy sos wymieszać z rodzynkami. Podawać kawałki mięsa z ryżem polanym sosem. Danie można udekorować agrestem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika