Schabowe inaczej. Podaj je z serem i pieczarkami

Kotlety schabowe najlepiej smakują od razu po usmażeniu. Panierka jest rumiana i chrupiąca, a mięso miękkie i soczyste. Zdarza się jednak, ze na drugi dzień zostanie nam parę kotletów. Odgrzewane nie są już tak pyszne. Beata, autorka bloga "Kulinarna chwila", proponuje przykryć je sosem z pieczarkami i żółtym serem. Przepis dostaliśmy na dziejesiewp.pl.

Schabowe inaczej. Podaj je z serem i pieczarkamiSchabowe inaczej. Podaj je z serem i pieczarkami

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • oej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 2 całe jajka
  • bułka tarta do panierki
  • łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 20 dag sera żółtego

Przepis

  • Mięso kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy sola i pieprzem, panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju (jeśli komuś nie zostały kotlety).
  • Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.
  • Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.
  • Majonez mieszamy z ketchupem i łączymy z grzybami. Schabowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na każdym kawałku mięsa układamy sos z pieczarkami.
  • Wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.

Wybrane dla Ciebie

Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy