Sałatka z tuńczykiem
Tuńczyk jest bardzo uniwersalnym produktem, dlatego warto mieć na czarną godzinę jedną lub dwie puszki. Warto jednak, by kupować rybę dobrej jakości z odpowiednimi certyfikatami. Wówczas mamy pewność, że pochodzi ze zrównoważonych połowów. Tuńczyk świetnie sprawdzi się jako składnik dań z makaronem, pizzy czy sałatek.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Tuńczyka wkładamy do miski i widelcem rozdrabniamy. Potem odcedzamy czerwoną fasolę i dodajemy do tuńczyka. Jajka i ogórki kroimy w kostkę i dodajemy to miski.
- Pół ząbka przeciśniętego przez praskę wrzucamy do mieszanki.
- Na koniec dodajemy majonez. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut. Jeszcze raz wymieszać i można podawać do stołu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl