Sałatka z buraków z czerwoną cebulą i granatem

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są odpowiedzialne za oponkę na brzuchu i ochotę na słodycze. Osobom na diecie warto zaproponować na diecie czy uprawiające sport powinny zrezygnować

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są odpowiedzialne za nadprogramowe kilogramy i niepohamowaną ochotę na słodycze. W takich produktach glukoza uwalnia się szybko, co powoduje, że niedługo po posiłku odczuwamy głód. Osoby na diecie i uprawiające sport całkowicie powinny je wykluczyć ze swojego jadłospisu, zamieniając na te, których indeks jest niski.

Anna Powierza wraz z Darią Ładocha przygotowały zdrowe posiłki z produktów o niskim indeksie glikemicznym. W ich menu pojawił się m.in. łosoś w czerwonym curry czy sałatka z brokułów z czerwoną cebulą i granatem. Na śniadanie zaproponowały sałatkę jajeczną z papryką i szparagami.

- Podczas pieczenia cebula nabiera słodkiego smaku, jest bardziej wyrazista - tłumaczy blogerka kulinarna.

Zobaczcie przepis na sałatkę z brokułów z czerwoną cebulą i granatem.

Składniki:

kilka różyczek brokuła pociętych na małe kawałki
2 czerwone cebule
1 granat
kilka suszonych pomidorów odsączonych z oleju
6 suszonych moreli namoczonych w wodzie
70 g prażonych pestek słonecznika
250 ml jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
kilka łyżek oliwy do pieczenia cebuli
* Przygotowanie:*
Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Cebulę przekrój na pół, zostaw w łupinie i i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą, dodaj szczyptę soli oraz pieprzu. Pokrojonego brokuła włóż do miski. Dodaj pestki granatu i odsączone morele pocięte na mniejsze kawałki. Dodaj suszone pomidory pokrojone w paski. Następnie dodaj upieczoną cebulę - tylko obierz ją wcześniej z łupiny. Dodaj słonecznik, sól i pieprz. Całość wymieszaj z jogurtem naturalnym.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce