Trwa ładowanie...

Sałatka z buraków z czerwoną cebulą i granatem

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są odpowiedzialne za oponkę na brzuchu i ochotę na słodycze. Osobom na diecie warto zaproponować na diecie czy uprawiające sport powinny zrezygnować

d1y9d5q
d1y9d5q

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są odpowiedzialne za nadprogramowe kilogramy i niepohamowaną ochotę na słodycze. W takich produktach glukoza uwalnia się szybko, co powoduje, że niedługo po posiłku odczuwamy głód. Osoby na diecie i uprawiające sport całkowicie powinny je wykluczyć ze swojego jadłospisu, zamieniając na te, których indeks jest niski.

Anna Powierza wraz z Darią Ładocha przygotowały zdrowe posiłki z produktów o niskim indeksie glikemicznym. W ich menu pojawił się m.in. łosoś w czerwonym curry czy sałatka z brokułów z czerwoną cebulą i granatem. Na śniadanie zaproponowały sałatkę jajeczną z papryką i szparagami.

- Podczas pieczenia cebula nabiera słodkiego smaku, jest bardziej wyrazista - tłumaczy blogerka kulinarna.

Zobaczcie przepis na sałatkę z brokułów z czerwoną cebulą i granatem.

d1y9d5q

Składniki:

kilka różyczek brokuła pociętych na małe kawałki
2 czerwone cebule
1 granat
kilka suszonych pomidorów odsączonych z oleju
6 suszonych moreli namoczonych w wodzie
70 g prażonych pestek słonecznika
250 ml jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
kilka łyżek oliwy do pieczenia cebuli
* Przygotowanie:*
Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Cebulę przekrój na pół, zostaw w łupinie i i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą, dodaj szczyptę soli oraz pieprzu. Pokrojonego brokuła włóż do miski. Dodaj pestki granatu i odsączone morele pocięte na mniejsze kawałki. Dodaj suszone pomidory pokrojone w paski. Następnie dodaj upieczoną cebulę - tylko obierz ją wcześniej z łupiny. Dodaj słonecznik, sól i pieprz. Całość wymieszaj z jogurtem naturalnym.

d1y9d5q
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1y9d5q
Więcej tematów