Sałatka z buraków z czerwoną cebulą i granatem
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są odpowiedzialne za oponkę na brzuchu i ochotę na słodycze. Osobom na diecie warto zaproponować na diecie czy uprawiające sport powinny zrezygnować
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są odpowiedzialne za nadprogramowe kilogramy i niepohamowaną ochotę na słodycze. W takich produktach glukoza uwalnia się szybko, co powoduje, że niedługo po posiłku odczuwamy głód. Osoby na diecie i uprawiające sport całkowicie powinny je wykluczyć ze swojego jadłospisu, zamieniając na te, których indeks jest niski.
- Podczas pieczenia cebula nabiera słodkiego smaku, jest bardziej wyrazista - tłumaczy blogerka kulinarna.
Zobaczcie przepis na sałatkę z brokułów z czerwoną cebulą i granatem.
Składniki:
kilka różyczek brokuła pociętych na małe kawałki
2 czerwone cebule
1 granat
kilka suszonych pomidorów odsączonych z oleju
6 suszonych moreli namoczonych w wodzie
70 g prażonych pestek słonecznika
250 ml jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
kilka łyżek oliwy do pieczenia cebuli
* Przygotowanie:*
Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Cebulę przekrój na pół, zostaw w łupinie i i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą, dodaj szczyptę soli oraz pieprzu. Pokrojonego brokuła włóż do miski. Dodaj pestki granatu i odsączone morele pocięte na mniejsze kawałki. Dodaj suszone pomidory pokrojone w paski. Następnie dodaj upieczoną cebulę - tylko obierz ją wcześniej z łupiny. Dodaj słonecznik, sól i pieprz. Całość wymieszaj z jogurtem naturalnym.