Sałatka warstwowa. Sprawdzi się na każdej domówce
Warstwowe sałatki bardzo efektywnie prezentują się na stole, dlatego świetnie sprawdzają się na domowych imprezach i rodzinnych uroczystościach. Możemy je skomponować ze swoich ulubionych składników.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Ugotować ryż w osolonej wodzie oraz jajka w osobnym garnku.
- Pokroić ogórki na drobną kostkę i ułożyć na sam dół miski, najlepiej przeźroczystej. Na ogórki skroić drobno 2 plasterki cebulki. Wyłożyć to połową woreczka ryżu.
- Ryż posmarować z góry majonezem. Na to wysypać puszkę kukurydzy. Kukurydzę polać ketchupem i wyrównać.
- Położyć resztę ryżu i znowu wysmarować majonezem. Następnie pokroić drobno ugotowane jajka i położyć na majonez.
- Skroić kolejne 2 plasterki cebulki. Na samą górę dać pokrojone w większą kostkę pomidory. Można udekorować sałatą zieloną i rzodkiewką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl