Sałatka śledziowa z ogórkiem kiszonym i porem. Szybko i przepysznie
Śledzie niesłusznie goszczą na naszym stole tylko od święta. To smakowita i prosta do podania ryba. Doskonale pasuje do kolorowej sałatki. Sprawdzony przepis z bloga "Daylicooking".
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Marynowanie
- Główne składniki :
Składniki
- ok. 20-25 cm średniej grubości pora (jasna część)
- 1 średnia papryczka chili
- 5-6 średnich filetów śledziowych solonych
- 4 średnie ogórki kiszone
- 150 ml oleju słonecznikowego
Przepis
Śledzie wymoczyć z soli. Pokroić w paseczki. Pora przekroić wzdłuż, wypłukać dobrze pod zimną bieżącą wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić. Ogórki przekroić na tzw. ćwierć plasterki, czyli każdy ogórek wzdłuż na 4 części, a potem na plasterki. Papryczkę opłukać i posiekać na dowolną grubość. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą pozostawić pesteczki. Wszystko razem zalać olejem, wymieszać i przełożyć do słoika. Ubić lekko łyżką, zamknąć słoik i odstawić do lodówki przynajmniej na jeden dzień.
Zobacz także: soczysta pieczeń wieprzowa
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl