Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem kiszonym
Zamiast kupować gotowe sałatki śledziowe w których jest mnóstwo tłustego sosu, a niewiele ryby, przygotuj własną kompozycję. Użyj składników, które lubisz i dobrej jakości majonezu. Wyjdzie pysznie! Przepis poleca Joanna, autorka bloga "Krylowa kuchnia".
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 600 g filetów śledziowych z zalewy octowej
- 1 łyżka posiekanej cebulki z zalewy
- 1 słoik marchewki z groszkiem i kukurydzą
- 2 małe ziemniaki
- 3 jajka
- 1 łyżka majonezu
- 3 ogórki kiszone
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Przepis
Ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzić. Jajka ugotować na twardo i zalać zimną wodą. Natkę pietruszki posiekać. Śledzie odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki, jajka i ogórki pokroić w kostkę. Cebulkę drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać majonez, natkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. godzinę. Sałatkę podawać z pieczywem schłodzoną.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl