Sałatka kuskus z pieczonymi korzeniowymi warzywami, antrykotem wołowym i masłem miso
Taką sałatkę możecie przygotować na obiad lub kolację. Jest pełna smaku i aromatu. Świetni sprawdzi się w chłodniejsze dni.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Kaszę kuskus wymieszaj ze szczypta kminu rzymskiego. Zalej wrzątkiem na wysokość około pół cm ponad kaszę. Odstaw, żeby spęczniała.
- Marchewki i pietruszkę umyj i obierz. Pokrój na 2-3 cm kawałki. Ułóż je na blasze, przypraw solą i pieprzem, a na koniec delikatnie polej oliwą oraz miodem. Na wierzch połóż gałązki tymianku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30 minut.
- Po wyjęciu odstaw na bok, żeby wystygły. Do kaszy dodaj posiekaną drobno natkę pietruszki oraz pokrojone w plasterki pieczone warzywa. Dolej 2-3 łyżki oliwy lub oleju. Dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem, sokiem i skórką cytryny. Odstaw na czas smażenia mięsa, aby smaki się przegryzły.
- Do miękkiego masła dodaj białą pastę miso, szczyptę świeżo mielonego czarnego pieprzu i dobrze wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju połóż stek. Smaż po kilka minut na każdej ze stron, tak aby stek osiągnął ulubiony stopień wysmażenia.
- Przypraw odrobiną soli, a pod koniec smażenia dorzucić na patelnię masło. Zaczekaj, aż się dobrze rozpuści i otoczy mięso z każdej strony tworząc rodzaj sosu. Gotowe danie podawaj z sałatką z kaszy kuskus.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl