Sałatka kuskus z pieczonymi korzeniowymi warzywami, antrykotem wołowym i masłem miso

Taką sałatkę możecie przygotować na obiad lub kolację. Jest pełna smaku i aromatu. Świetni sprawdzi się w chłodniejsze dni.

Sałatka kuskus z pieczonymi korzeniowymi warzywami, antrykotem wołowym i masłem misoSałatka kuskus z pieczonymi korzeniowymi warzywami, antrykotem wołowym i masłem miso
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • Szklanka kaszy kuskus
  • Kilka kolorowych marchewek
  • 1 korzeń pietruszki
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • Kilka gałązek tymianku
  • Szczypta kminu rzymskiego
  • 2 łyżki miodu
  • Oliwa lub olej
  • Cytryna
  • Sól, czarny pieprz
  • Stek z antrykotu
  • Kawałek dobrego masła
  • Łyżka białej pasty miso
  • Sól, czarny pieprz
  • Olej

Przepis

  • Kaszę kuskus wymieszaj ze szczypta kminu rzymskiego. Zalej wrzątkiem na wysokość około pół cm ponad kaszę. Odstaw, żeby spęczniała.
  • Marchewki i pietruszkę umyj i obierz. Pokrój na 2-3 cm kawałki. Ułóż je na blasze, przypraw solą i pieprzem, a na koniec delikatnie polej oliwą oraz miodem. Na wierzch połóż gałązki tymianku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30 minut.
  • Po wyjęciu odstaw na bok, żeby wystygły. Do kaszy dodaj posiekaną drobno natkę pietruszki oraz pokrojone w plasterki pieczone warzywa. Dolej 2-3 łyżki oliwy lub oleju. Dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem, sokiem i skórką cytryny. Odstaw na czas smażenia mięsa, aby smaki się przegryzły.
  • Do miękkiego masła dodaj białą pastę miso, szczyptę świeżo mielonego czarnego pieprzu i dobrze wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju połóż stek. Smaż po kilka minut na każdej ze stron, tak aby stek osiągnął ulubiony stopień wysmażenia.
  • Przypraw odrobiną soli, a pod koniec smażenia dorzucić na patelnię masło. Zaczekaj, aż się dobrze rozpuści i otoczy mięso z każdej strony tworząc rodzaj sosu. Gotowe danie podawaj z sałatką z kaszy kuskus.
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności