Czy istnieje dieta zmniejszająca ryzyko zachorowania na Covid-19? Najnowsze odkrycie naukowców
Zespół naukowców z Indonezji wykazał związek między stosowaniem diety śródziemnomorskiej a mniejszym ryzykiem zachorowania na Covid-19. Czy trzymając się odpowiednich założeń żywieniowych rzeczywiście można uchronić się przed koronawirusem?
Epidemia Covid-19, która dopadła nas w ostatnich latach, mocno wszystkich dotknęła. Chociaż najgorsze mamy już za sobą, to jej konsekwencje ponosimy po dziś dzień. Na szczęście szczepionki i odpowiednia higiena chronią przed zachorowaniem. W ostatnim czasie ilość zakażeń utrzymuje się na stałym poziomie i nie stanowi większego zagrożenia dla społeczeństwa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
SONDA ULICZNA: na czym Polacy oszczędzają w sklepie spożywczym?
Covid-19 wciąż istnieje
Nie możemy jednak zapomnieć, że Covid-19 wciąż jest aktualny i obecny w naszym życiu, a my staramy się przed nim bronić. Nic zatem dziwnego w tym, że naukowcy prowadzą kolejne badania w kierunku zwiększenia odporności na ten rodzaj wirusa. Tym razem wzięli pod lupę sposób odżywiania - eksperci od dawna są zgodni co do tego, że zdrowa i prawidłowo zbilansowana dieta jest jednym z ważnych czynników wpływających na ryzyko zachorowania na Covid-19 lub na to, jak poważnie przechodzimy chorobę.
Dieta śródziemnomorska o właściwościach przeciwzapalnych
Zespół naukowców z Indonezji postanowił pójść o krok dalej i przyjrzeć się, w jaki sposób określony styl życia może wpływać na szanse na zachorowanie, a dodatkowo na nasz stan, gdy się zarazimy. Wyniki ich badań są bardzo ciekawe – okazuje się, że przestrzeganie zasad diety śródziemnomorskiej jest powiązane ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na Covid-19. Przeprowadzoną analizą podzielili się na łamach czasopisma naukowego "PLOS One", jak podaje CNN.
Przeprowadzono wiele badań, które silnie wiązały Covid-19 ze stanem zapalnym (w organizmie), podczas gdy dieta śródziemnomorska od dawna znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych – powiedziała Andre Siahaan z Uniwersytetu Sumatry Północnej w Indonezji. – Odnotowaliśmy silną zależność między tą dietą a koronawirusem – dodała.
Jak wyglądały badania?
Naukowcy poddali analizie badania opublikowane w latach 2020-2023, które przeprowadzono wśród 55 400 uczestników w pięciu krajach. Odpowiedzi udzielano poprzez wypełnianie odpowiedniego kwestionariusza. W czterech badaniach uczestnicy udzielali informacji o zakażeniu koronawirusem, zaś w innych uwzględniono wyniki testów na obecność przeciwciał i samodzielne zgłoszenia. Jednocześnie wszystkie badania dotyczące nasilenia objawów opierały się na wspomnieniach uczestników.
Analiza wykazała następujące wnioski: trzy badania wskazują na "znaczący" związek pomiędzy dietą śródziemnomorską a zmniejszonym ryzykiem zakażenia koronawirusem. Dwa inne badania przyniosły niespójne wyniki. Tylko jedna analiza potwierdziła istotny związek między tym sposobem odżywiania, a zmniejszoną liczbą objawów Covid-19, w trzech pozostałych nie stwierdzono takiego powiązania. W jednym badaniu ustalono, że dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko ciężkiego przebiegu wirusa.
Co jeść, by nie zachorować na Covid-19?
Eksperci przyjrzeli się odpowiedziom osób, które przestrzegały diety śródziemnomorskiej. Na ich podstawie wywnioskowali, że na zmniejszenie ryzyka zachorowania miało wpływ spożycie określonych produktów; doskonałą ochronę organizmu stanowią: owoce, orzechy i oliwa z oliwek.
Warto również ograniczyć w codziennym menu produkty pszenne, czerwone mięso oraz alkohol. Ważne jest spożywanie większej ilości warzyw, owoców, roślin strączkowych, orzechów, ryb i produktów pełnoziarnistych. Taka dieta wiąże się z niższym prawdopodobieństwem ciężkiego przebiegu Covid-19.
Wyniki te mogą być znaczące dla zdrowia publicznego, podkreślając znaczenie optymalnego odżywiania w zapobieganiu chorobom zarówno zakaźnym, jak i niezakaźnym – powiedział dr Jordi Merino, profesor nadzwyczajny w Centrum Podstawowych Badań Metabolicznych Fundacji Novo Nordisk na Uniwersytecie Kopenhaskim w Danii.
Wiele pytań bez odpowiedzi
Merino podkreślił, że choć wnioski są cenne, to dostarczają jedynie wstępnych spostrzeżeń. Nie można zapominać o istotnych niedociągnięciach, które wpływają na wiarygodność ustaleń. Przede wszystkim kluczowe jest to, że obejmują one dane przekazane przez uczestników badania. Udzielone przez nich informacje odnośnie historii choroby mogą nie być do końca precyzyjne. Poza tym, większość analiz nie brała pod uwagę innych czynników, mogących zakłócać tę zależność. Mowa o takich czynnikach, jak chociażby różne choroby - np. cukrzyca czy otyłość oraz tych, które przyczyniają się do większego ryzyka zachorowania na Covid-19.
Jest to duże ograniczenie w badaniach żywieniowych, ponieważ analizują one tylko powiązania między czynnikami stylu życia a wynikami zdrowotnymi"– powiedziała Lisa Drayer, dietetyk, która nie była zaangażowana w przegląd.
Reasumując: przeprowadzone badania przedstawiają bardzo obiecujące wnioski, ale zdaniem autorów niezbędne są dalsze badania w tym zakresie. Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom przypomina również, że obecnie to nie dieta, a szczepienie jest głównym sposobem stanowiącym ochronę przed zakażeniem koronawirusem oraz jego skutkami. Lekarze apelują, by nie zapominać o higienie i takich środkach ostrożności, jak zakrywanie ust i nosa podczas choroby.
Źródło: cnn.com