Rzodkiewka nie tylko na kanapki. Co zrobić z tego pysznego warzywa?

Rzodkiewka to wyjątkowe warzywo. Jest chrupiąca, lekko ostra, soczysta i bardzo zdrowa. Zawiera sporo wody, co wpływa na nawodnienie naszego organizmu. Wiosna i lato to idealne pory na to, by cieszyć się smakiem tych warzyw. Zazwyczaj rzodkiewkę jemy na kanapkach lub z twarożkiem, ale przepisów na te warzywa jest naprawdę bardzo wiele. Oto kilka naszych propozycji.

Sałatka z rzodkiewkiSałatka z rzodkiewki
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Chłodnik z ogórków i rzodkiewki

Chłodnik to zupa, która jest idealna na ciepłe dni. Nie tylko jest smaczna, ale również dostarcza bardzo wielu witamin i mikroelementów. Tradycyjnie chłodnik robi się w Polsce z botwinki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis zmodyfikować i ułatwić. Potrzebujemy: kilka ogórków, pęczek rzodkiewek, pęczek koperku, ząbek czosnku, jogurt naturalny, sól. Obrane ogórki i rzodkiewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, solimy je i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyciskamy nadmiar wody, wrzucamy je do jogurtu, dodajemy posiekany koperek, mieszamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny.

Mizeria z rzodkiewki

Mizeria kojarzy nam się z ogórkami, ale soczyste rzodkiewki również możemy wykorzystać do zrobienia tej pysznej sałatki. Składniki: dwa pęczki rzodkiewek, szczypiorek, naturalny jogurt, sól i pieprz. Rzodkiewkę kroimy na cienkie na plasterki, szczypiorek siekamy. Warzywa wrzucamy do miski, solimy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Dodajemy jogurt i pieprz, mieszamy i schładzamy przez kilka minut.

Sałatka z rzodkiewki

Rzodkiewka jest idealnym składnikiem orzeźwiających sałatek, które latem będą pasować do każdego posiłku. Potrzebne nam będą: pęczek rzodkiewek, kilka kawałek wędzonej szynki, ugotowane na twardo jajko, kawałek żółtego sera, dwa ogórki, szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Ogórki, rzodkiewki, ser, jajko i szynkę kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Szczypiorek siekamy drobno, dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy solą i pieprzem, łączymy z majonezem i podajemy od razu.

Rzodkiewka pieczona

Rzadko wykorzystujemy rzodkiewki do przygotowywania potraw na gorąco. A szkoda, bo te warzywa idealnie się do tego nadają. Składniki naszej potrawy to: trzy pęczki rzodkiewek, tymianek, cząber, ocet, oliwa, sól i pieprz. Rzodkiewki myjemy, kroimy na pół. Z octu, oliwy i przypraw robimy winegret, zalewamy nim rzodkiewki i odstawiamy na kilka minut. Przekładamy warzywa do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 15 minut.

Makaron z rzodkiewką

Do makaronu możemy dodawać wiele warzyw, ale rzodkiewka jest jednym z tych najmniej oczywistych. Takie danie będzie jednak bardzo smaczne. Składniki: makaron penne, dwa pęczki rzodkiewek, dwa pęczki botwinki, żółty ser, natka pietruszki, śmietana 30 proc. masło, mąka, sól, pieprz. Rzodkiewki i botwinkę kroimy w plasterki. Z mąki, masła i wody robimy zasmażkę, dodajemy śmietankę, a następnie warzywa. Gotujemy kilka minut. Makaron gotujemy al dente, mieszamy z sosem, dodajemy starty ser i posiekaną natkę.

Smacznego: przepis na rabarbar pod owsianą kruszonką

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce