Rzodkiewka nie tylko na kanapki. Co zrobić z tego pysznego warzywa?

Rzodkiewka to wyjątkowe warzywo. Jest chrupiąca, lekko ostra, soczysta i bardzo zdrowa. Zawiera sporo wody, co wpływa na nawodnienie naszego organizmu. Wiosna i lato to idealne pory na to, by cieszyć się smakiem tych warzyw. Zazwyczaj rzodkiewkę jemy na kanapkach lub z twarożkiem, ale przepisów na te warzywa jest naprawdę bardzo wiele. Oto kilka naszych propozycji.

Sałatka z rzodkiewkiSałatka z rzodkiewki
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Chłodnik z ogórków i rzodkiewki

Chłodnik to zupa, która jest idealna na ciepłe dni. Nie tylko jest smaczna, ale również dostarcza bardzo wielu witamin i mikroelementów. Tradycyjnie chłodnik robi się w Polsce z botwinki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis zmodyfikować i ułatwić. Potrzebujemy: kilka ogórków, pęczek rzodkiewek, pęczek koperku, ząbek czosnku, jogurt naturalny, sól. Obrane ogórki i rzodkiewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, solimy je i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyciskamy nadmiar wody, wrzucamy je do jogurtu, dodajemy posiekany koperek, mieszamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny.

Mizeria z rzodkiewki

Mizeria kojarzy nam się z ogórkami, ale soczyste rzodkiewki również możemy wykorzystać do zrobienia tej pysznej sałatki. Składniki: dwa pęczki rzodkiewek, szczypiorek, naturalny jogurt, sól i pieprz. Rzodkiewkę kroimy na cienkie na plasterki, szczypiorek siekamy. Warzywa wrzucamy do miski, solimy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Dodajemy jogurt i pieprz, mieszamy i schładzamy przez kilka minut.

Sałatka z rzodkiewki

Rzodkiewka jest idealnym składnikiem orzeźwiających sałatek, które latem będą pasować do każdego posiłku. Potrzebne nam będą: pęczek rzodkiewek, kilka kawałek wędzonej szynki, ugotowane na twardo jajko, kawałek żółtego sera, dwa ogórki, szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Ogórki, rzodkiewki, ser, jajko i szynkę kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Szczypiorek siekamy drobno, dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy solą i pieprzem, łączymy z majonezem i podajemy od razu.

Rzodkiewka pieczona

Rzadko wykorzystujemy rzodkiewki do przygotowywania potraw na gorąco. A szkoda, bo te warzywa idealnie się do tego nadają. Składniki naszej potrawy to: trzy pęczki rzodkiewek, tymianek, cząber, ocet, oliwa, sól i pieprz. Rzodkiewki myjemy, kroimy na pół. Z octu, oliwy i przypraw robimy winegret, zalewamy nim rzodkiewki i odstawiamy na kilka minut. Przekładamy warzywa do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 15 minut.

Makaron z rzodkiewką

Do makaronu możemy dodawać wiele warzyw, ale rzodkiewka jest jednym z tych najmniej oczywistych. Takie danie będzie jednak bardzo smaczne. Składniki: makaron penne, dwa pęczki rzodkiewek, dwa pęczki botwinki, żółty ser, natka pietruszki, śmietana 30 proc. masło, mąka, sól, pieprz. Rzodkiewki i botwinkę kroimy w plasterki. Z mąki, masła i wody robimy zasmażkę, dodajemy śmietankę, a następnie warzywa. Gotujemy kilka minut. Makaron gotujemy al dente, mieszamy z sosem, dodajemy starty ser i posiekaną natkę.

Smacznego: przepis na rabarbar pod owsianą kruszonką

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu