Rzodkiewka nie tylko na kanapki. Co zrobić z tego pysznego warzywa?

Rzodkiewka to wyjątkowe warzywo. Jest chrupiąca, lekko ostra, soczysta i bardzo zdrowa. Zawiera sporo wody, co wpływa na nawodnienie naszego organizmu. Wiosna i lato to idealne pory na to, by cieszyć się smakiem tych warzyw. Zazwyczaj rzodkiewkę jemy na kanapkach lub z twarożkiem, ale przepisów na te warzywa jest naprawdę bardzo wiele. Oto kilka naszych propozycji.

Sałatka z rzodkiewkiSałatka z rzodkiewki
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Chłodnik z ogórków i rzodkiewki

Chłodnik to zupa, która jest idealna na ciepłe dni. Nie tylko jest smaczna, ale również dostarcza bardzo wielu witamin i mikroelementów. Tradycyjnie chłodnik robi się w Polsce z botwinki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis zmodyfikować i ułatwić. Potrzebujemy: kilka ogórków, pęczek rzodkiewek, pęczek koperku, ząbek czosnku, jogurt naturalny, sól. Obrane ogórki i rzodkiewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, solimy je i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyciskamy nadmiar wody, wrzucamy je do jogurtu, dodajemy posiekany koperek, mieszamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny.

Mizeria z rzodkiewki

Mizeria kojarzy nam się z ogórkami, ale soczyste rzodkiewki również możemy wykorzystać do zrobienia tej pysznej sałatki. Składniki: dwa pęczki rzodkiewek, szczypiorek, naturalny jogurt, sól i pieprz. Rzodkiewkę kroimy na cienkie na plasterki, szczypiorek siekamy. Warzywa wrzucamy do miski, solimy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Dodajemy jogurt i pieprz, mieszamy i schładzamy przez kilka minut.

Sałatka z rzodkiewki

Rzodkiewka jest idealnym składnikiem orzeźwiających sałatek, które latem będą pasować do każdego posiłku. Potrzebne nam będą: pęczek rzodkiewek, kilka kawałek wędzonej szynki, ugotowane na twardo jajko, kawałek żółtego sera, dwa ogórki, szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Ogórki, rzodkiewki, ser, jajko i szynkę kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Szczypiorek siekamy drobno, dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy solą i pieprzem, łączymy z majonezem i podajemy od razu.

Rzodkiewka pieczona

Rzadko wykorzystujemy rzodkiewki do przygotowywania potraw na gorąco. A szkoda, bo te warzywa idealnie się do tego nadają. Składniki naszej potrawy to: trzy pęczki rzodkiewek, tymianek, cząber, ocet, oliwa, sól i pieprz. Rzodkiewki myjemy, kroimy na pół. Z octu, oliwy i przypraw robimy winegret, zalewamy nim rzodkiewki i odstawiamy na kilka minut. Przekładamy warzywa do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 15 minut.

Makaron z rzodkiewką

Do makaronu możemy dodawać wiele warzyw, ale rzodkiewka jest jednym z tych najmniej oczywistych. Takie danie będzie jednak bardzo smaczne. Składniki: makaron penne, dwa pęczki rzodkiewek, dwa pęczki botwinki, żółty ser, natka pietruszki, śmietana 30 proc. masło, mąka, sól, pieprz. Rzodkiewki i botwinkę kroimy w plasterki. Z mąki, masła i wody robimy zasmażkę, dodajemy śmietankę, a następnie warzywa. Gotujemy kilka minut. Makaron gotujemy al dente, mieszamy z sosem, dodajemy starty ser i posiekaną natkę.

Smacznego: przepis na rabarbar pod owsianą kruszonką

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce