Trwa ładowanie...

Rzodkiewka nie tylko na kanapki. Co zrobić z tego pysznego warzywa?

Rzodkiewka to wyjątkowe warzywo. Jest chrupiąca, lekko ostra, soczysta i bardzo zdrowa. Zawiera sporo wody, co wpływa na nawodnienie naszego organizmu. Wiosna i lato to idealne pory na to, by cieszyć się smakiem tych warzyw. Zazwyczaj rzodkiewkę jemy na kanapkach lub z twarożkiem, ale przepisów na te warzywa jest naprawdę bardzo wiele. Oto kilka naszych propozycji.

Sałatka z rzodkiewki Sałatka z rzodkiewki Źródło: 123RF
d3th1tz
d3th1tz

Chłodnik z ogórków i rzodkiewki

Chłodnik to zupa, która jest idealna na ciepłe dni. Nie tylko jest smaczna, ale również dostarcza bardzo wielu witamin i mikroelementów. Tradycyjnie chłodnik robi się w Polsce z botwinki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis zmodyfikować i ułatwić. Potrzebujemy: kilka ogórków, pęczek rzodkiewek, pęczek koperku, ząbek czosnku, jogurt naturalny, sól. Obrane ogórki i rzodkiewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, solimy je i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyciskamy nadmiar wody, wrzucamy je do jogurtu, dodajemy posiekany koperek, mieszamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny.

Mizeria z rzodkiewki

Mizeria kojarzy nam się z ogórkami, ale soczyste rzodkiewki również możemy wykorzystać do zrobienia tej pysznej sałatki. Składniki: dwa pęczki rzodkiewek, szczypiorek, naturalny jogurt, sól i pieprz. Rzodkiewkę kroimy na cienkie na plasterki, szczypiorek siekamy. Warzywa wrzucamy do miski, solimy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Dodajemy jogurt i pieprz, mieszamy i schładzamy przez kilka minut.

Sałatka z rzodkiewki

Rzodkiewka jest idealnym składnikiem orzeźwiających sałatek, które latem będą pasować do każdego posiłku. Potrzebne nam będą: pęczek rzodkiewek, kilka kawałek wędzonej szynki, ugotowane na twardo jajko, kawałek żółtego sera, dwa ogórki, szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Ogórki, rzodkiewki, ser, jajko i szynkę kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Szczypiorek siekamy drobno, dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy solą i pieprzem, łączymy z majonezem i podajemy od razu.

Rzodkiewka pieczona

Rzadko wykorzystujemy rzodkiewki do przygotowywania potraw na gorąco. A szkoda, bo te warzywa idealnie się do tego nadają. Składniki naszej potrawy to: trzy pęczki rzodkiewek, tymianek, cząber, ocet, oliwa, sól i pieprz. Rzodkiewki myjemy, kroimy na pół. Z octu, oliwy i przypraw robimy winegret, zalewamy nim rzodkiewki i odstawiamy na kilka minut. Przekładamy warzywa do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 15 minut.

d3th1tz

Makaron z rzodkiewką

Do makaronu możemy dodawać wiele warzyw, ale rzodkiewka jest jednym z tych najmniej oczywistych. Takie danie będzie jednak bardzo smaczne. Składniki: makaron penne, dwa pęczki rzodkiewek, dwa pęczki botwinki, żółty ser, natka pietruszki, śmietana 30 proc. masło, mąka, sól, pieprz. Rzodkiewki i botwinkę kroimy w plasterki. Z mąki, masła i wody robimy zasmażkę, dodajemy śmietankę, a następnie warzywa. Gotujemy kilka minut. Makaron gotujemy al dente, mieszamy z sosem, dodajemy starty ser i posiekaną natkę.

Smacznego: przepis na rabarbar pod owsianą kruszonką

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3th1tz
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3th1tz
Więcej tematów