Czerwone mięso może zabić. 4 choroby, które czyhają na fanów mięsa

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 5Czerwone mięso na cenzurowanym

Obraz
© 123RF

Czerwone mięso to wciąż główny składnik naszej diety – wieprzowina, wołowina, któż ich nie kocha? Badania nad wpływem tego mięsa na zdrowie nie pozostawiają jednak wątpliwości. Czerwone mięso może zabić. Oto, z jakimi chorobami można je powiązać.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Demencja

Obraz
© 123RF

W badaniu z 2016 roku, potwierdzającym wpływ czerwonego mięsa na zwiększone ryzyko zachorowalności na chorobę Alzheimera, wzięło udział 100 000 kobiet. U tych, które regularnie jadały czerwone mięso, badanie wykazało o 20 procent większe ryzyko śmierci z powodu demencji. Czerwone mięso to jedyny produkt spożywczy, który ma tak ogromny wpływ na ryzyko śmierci z powodu choroby Alzheimera!

/ 5Miażdżyca

Obraz
© 123RF

Nie od dziś wiadomo, że spożywanie czerwonego mięsa podnosi poziom złego cholesterolu – frakcji LDL – co przyczynia się do zwiększonego ryzyka zachorowania na miażdżycę i inne choroby układu sercowo-naczyniowego. Co więcej, bakterie występujące w przewodzie pokarmowym przekształcają L-karnitynę, obecną w mięsie, w N-tlenek trimetyloaminy (TMAO), sprzyjający powstawaniu miażdżycy.

/ 5Rak jelita grubego

Obraz
© 123RF

Wstydliwa, lecz bardzo groźna choroba, która do niedawna wiązana była przede wszystkim z wiekiem. Okazuje się, że coraz młodsze osoby zapadają na nowotwór jelita, a spożycie czerwonego mięsa – w tym bardzo szkodliwych przetworzonych wyrobów mięsnych – odgrywa kluczową rolę w rozwinięciu się choroby. Spożywanie codziennie porcji co najmniej stugramowej czerwonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 17 procent. Na zgubny wpływ czerwonego mięsa narażone są takie inne narządy – trzustka i prostata.

/ 5Endometrioza

Obraz
© 123RF

"Journal of Obstetrics & Gynecology" przeprowadził badanie, mające na celu zbadanie związku pomiędzy dietą a endometriozą. Okazało się, że jedzenie czerwonego mięsa dwa razy dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na tę bolesną i nieuleczalną chorobę aż o 56 procent! Prawdopodobnie ma to związek z zaburzaniem gospodarki hormonalnej – czerwone mięso może podnosić poziom estrogenu.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja