Czerwone mięso może zabić. 4 choroby, które czyhają na fanów mięsa

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 5Czerwone mięso na cenzurowanym

Obraz
© 123RF

Czerwone mięso to wciąż główny składnik naszej diety – wieprzowina, wołowina, któż ich nie kocha? Badania nad wpływem tego mięsa na zdrowie nie pozostawiają jednak wątpliwości. Czerwone mięso może zabić. Oto, z jakimi chorobami można je powiązać.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Demencja

Obraz
© 123RF

W badaniu z 2016 roku, potwierdzającym wpływ czerwonego mięsa na zwiększone ryzyko zachorowalności na chorobę Alzheimera, wzięło udział 100 000 kobiet. U tych, które regularnie jadały czerwone mięso, badanie wykazało o 20 procent większe ryzyko śmierci z powodu demencji. Czerwone mięso to jedyny produkt spożywczy, który ma tak ogromny wpływ na ryzyko śmierci z powodu choroby Alzheimera!

/ 5Miażdżyca

Obraz
© 123RF

Nie od dziś wiadomo, że spożywanie czerwonego mięsa podnosi poziom złego cholesterolu – frakcji LDL – co przyczynia się do zwiększonego ryzyka zachorowania na miażdżycę i inne choroby układu sercowo-naczyniowego. Co więcej, bakterie występujące w przewodzie pokarmowym przekształcają L-karnitynę, obecną w mięsie, w N-tlenek trimetyloaminy (TMAO), sprzyjający powstawaniu miażdżycy.

/ 5Rak jelita grubego

Obraz
© 123RF

Wstydliwa, lecz bardzo groźna choroba, która do niedawna wiązana była przede wszystkim z wiekiem. Okazuje się, że coraz młodsze osoby zapadają na nowotwór jelita, a spożycie czerwonego mięsa – w tym bardzo szkodliwych przetworzonych wyrobów mięsnych – odgrywa kluczową rolę w rozwinięciu się choroby. Spożywanie codziennie porcji co najmniej stugramowej czerwonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 17 procent. Na zgubny wpływ czerwonego mięsa narażone są takie inne narządy – trzustka i prostata.

/ 5Endometrioza

Obraz
© 123RF

"Journal of Obstetrics & Gynecology" przeprowadził badanie, mające na celu zbadanie związku pomiędzy dietą a endometriozą. Okazało się, że jedzenie czerwonego mięsa dwa razy dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na tę bolesną i nieuleczalną chorobę aż o 56 procent! Prawdopodobnie ma to związek z zaburzaniem gospodarki hormonalnej – czerwone mięso może podnosić poziom estrogenu.

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie