Czerwone mięso może zabić. 4 choroby, które czyhają na fanów mięsa
Czerwone mięso na cenzurowanym
Czerwone mięso to wciąż główny składnik naszej diety – wieprzowina, wołowina, któż ich nie kocha? Badania nad wpływem tego mięsa na zdrowie nie pozostawiają jednak wątpliwości. Czerwone mięso może zabić. Oto, z jakimi chorobami można je powiązać.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Demencja
W badaniu z 2016 roku, potwierdzającym wpływ czerwonego mięsa na zwiększone ryzyko zachorowalności na chorobę Alzheimera, wzięło udział 100 000 kobiet. U tych, które regularnie jadały czerwone mięso, badanie wykazało o 20 procent większe ryzyko śmierci z powodu demencji. Czerwone mięso to jedyny produkt spożywczy, który ma tak ogromny wpływ na ryzyko śmierci z powodu choroby Alzheimera!
Miażdżyca
Nie od dziś wiadomo, że spożywanie czerwonego mięsa podnosi poziom złego cholesterolu – frakcji LDL – co przyczynia się do zwiększonego ryzyka zachorowania na miażdżycę i inne choroby układu sercowo-naczyniowego. Co więcej, bakterie występujące w przewodzie pokarmowym przekształcają L-karnitynę, obecną w mięsie, w N-tlenek trimetyloaminy (TMAO), sprzyjający powstawaniu miażdżycy.
Rak jelita grubego
Wstydliwa, lecz bardzo groźna choroba, która do niedawna wiązana była przede wszystkim z wiekiem. Okazuje się, że coraz młodsze osoby zapadają na nowotwór jelita, a spożycie czerwonego mięsa – w tym bardzo szkodliwych przetworzonych wyrobów mięsnych – odgrywa kluczową rolę w rozwinięciu się choroby. Spożywanie codziennie porcji co najmniej stugramowej czerwonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 17 procent. Na zgubny wpływ czerwonego mięsa narażone są takie inne narządy – trzustka i prostata.
Endometrioza
"Journal of Obstetrics & Gynecology" przeprowadził badanie, mające na celu zbadanie związku pomiędzy dietą a endometriozą. Okazało się, że jedzenie czerwonego mięsa dwa razy dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na tę bolesną i nieuleczalną chorobę aż o 56 procent! Prawdopodobnie ma to związek z zaburzaniem gospodarki hormonalnej – czerwone mięso może podnosić poziom estrogenu.