Czerwone mięso może zabić. 4 choroby, które czyhają na fanów mięsa

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 5Czerwone mięso na cenzurowanym

Obraz
© 123RF

Czerwone mięso to wciąż główny składnik naszej diety – wieprzowina, wołowina, któż ich nie kocha? Badania nad wpływem tego mięsa na zdrowie nie pozostawiają jednak wątpliwości. Czerwone mięso może zabić. Oto, z jakimi chorobami można je powiązać.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Demencja

Obraz
© 123RF

W badaniu z 2016 roku, potwierdzającym wpływ czerwonego mięsa na zwiększone ryzyko zachorowalności na chorobę Alzheimera, wzięło udział 100 000 kobiet. U tych, które regularnie jadały czerwone mięso, badanie wykazało o 20 procent większe ryzyko śmierci z powodu demencji. Czerwone mięso to jedyny produkt spożywczy, który ma tak ogromny wpływ na ryzyko śmierci z powodu choroby Alzheimera!

/ 5Miażdżyca

Obraz
© 123RF

Nie od dziś wiadomo, że spożywanie czerwonego mięsa podnosi poziom złego cholesterolu – frakcji LDL – co przyczynia się do zwiększonego ryzyka zachorowania na miażdżycę i inne choroby układu sercowo-naczyniowego. Co więcej, bakterie występujące w przewodzie pokarmowym przekształcają L-karnitynę, obecną w mięsie, w N-tlenek trimetyloaminy (TMAO), sprzyjający powstawaniu miażdżycy.

/ 5Rak jelita grubego

Obraz
© 123RF

Wstydliwa, lecz bardzo groźna choroba, która do niedawna wiązana była przede wszystkim z wiekiem. Okazuje się, że coraz młodsze osoby zapadają na nowotwór jelita, a spożycie czerwonego mięsa – w tym bardzo szkodliwych przetworzonych wyrobów mięsnych – odgrywa kluczową rolę w rozwinięciu się choroby. Spożywanie codziennie porcji co najmniej stugramowej czerwonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 17 procent. Na zgubny wpływ czerwonego mięsa narażone są takie inne narządy – trzustka i prostata.

/ 5Endometrioza

Obraz
© 123RF

"Journal of Obstetrics & Gynecology" przeprowadził badanie, mające na celu zbadanie związku pomiędzy dietą a endometriozą. Okazało się, że jedzenie czerwonego mięsa dwa razy dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na tę bolesną i nieuleczalną chorobę aż o 56 procent! Prawdopodobnie ma to związek z zaburzaniem gospodarki hormonalnej – czerwone mięso może podnosić poziom estrogenu.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień