Ryż w woreczku? Nie, dziękuję

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Jak ugotować ryż na sypko?

Obraz
© 123RF.COM

Ugotowanie ryżu tak, by był sypki, a ziarenka jędrne i nieposklejane nie jest trudne, pod warunkiem, że wie się, jak to zrobić. Wystarczy trzymać się kilku zasad. Można je zastosować do wszystkich rodzajów ryżu. Wypróbujcie koniecznie te sposoby, a raz na zawsze zapomnicie o ryżu w torebkach. Zyskają na tym nie tylko wasze kubki smakowe, ale również portfele i zdrowie. Zostało naukowo udowodnione, że woreczki, w których gotuje się ryż, mogą być bardzo niebezpieczne.

/ 6Korzyść dla zdrowia i dla portfela

Obraz
© Shutterstock.com

Wydaje nam się, że ugotowanie ryżu w woreczku jest łatwe i szybkie. Wystarczy jednak poznać kilka sztuczek, by ugotować perfekcyjny ryż na sypko i to bez woreczka. Dlaczego lepiej jest wybierać kasze i ryż pakowane luzem? Kiedy ugotujemy ryż na sypko, cenne składniki mineralne pozostaną w ziarnach, a nie zostaną wylane wraz z wodą do zlewu. Poza tym ugotowanie ryżu w woreczku i tego luzem trwa tyle samo, a odmierzenie odpowiedniej porcji produktu za pomocą łyżki czy szklanki zajmie dosłownie chwilę. Ponadto, ryż kupowany luzem lub w kilogramowych opakowaniach jest dużo tańszy niż ten w woreczkach.

/ 6Szkodliwy bisfenol

Obraz
© 123RF.COM

Do produkcji woreczków wykorzystywany jest Bisfenol A (BPA). Pod wpływem wysokiej temperatury przenika on do gotowanego ryżu. Związek przypomina ludzki hormon – estrogen, przez co organizm go gromadzi, a nie usuwa. Bisfenol A jest bardzo niekorzystny dla zdrowia. Prowadzi do otyłości, problemów z tarczycą, obniża poziom testosteronu u mężczyzn, może również powodować rozwój raka piersi oraz prostaty. Bisfenolu A powinny unikać kobiety w ciąży oraz dzieci. U najmłodszych może on bowiem powodować nadpobudliwość.

/ 6Jaki wybrać ryż?

Obraz
© Shutterstock.com

Długoziarnisty – ma podłużne kremowe ziarna. Jest uprawiany w Azji, obu Amerykach oraz w Europie. Charakteryzuje się łagodnym smakiem. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Zawiera nieco mniej skrobi, dlatego po ugotowaniu jest sypki i się nie klei. Sprawdzi się jako dodatek do zup, farszów, sałatek.
Jaśminowy – pochodzi z Tajlandii. Zawiera więcej skrobi. Po ugotowaniu jest dość kleisty. Pasuje do deserów.
Basmati – to jedna z najszlachetniejszych odmian ryżu. Pochodzi z Indii. Charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem. Po ugotowaniu ryż jest śnieżnobiały. Pasuje do dań kuchni orientalnej, jest doskonały do smażenia i potraw na ciepło.
Krótkoziarnisty – zawiera więcej skrobi niż odmiany długoziarniste. W związku z tym po ugotowaniu jest kleisty i spójny. Popularny w krajach azjatyckich, ponieważ łatwo jest go jeść pałeczkami. Poza tym sprawdza się w sushi. Nadaje się także do przygotowywania deserów.
Arborio i carnaroli - są to włoskie odmiany o zaokrąglonych ziarnach. Zawierają dużo skrobi, ale po ugotowaniu ziarenka są jędrne i wilgotne. Stanowią główny składnik risotto, ale nadają się również do farszów i sałatek.

/ 6Pozostałe rodzaje ryżu

Obraz
© Shutterstock.com

Naturalny (brązowy) – najbardziej wartościowa odmiana ryżu, ponieważ jego ziarna są pozbawione jedynie niejadalnej łuski. Ryż brązowy to źródło witamin i minerałów. Po ugotowaniu jest twardszy niż biały, wyróżnia go także lekko orzechowy smak. Świetnie komponuje się z warzywami.
Dziki – rośnie w Ameryce Północnej na pograniczu Stanów Zjednoczonych i Kanady. Wyróżnia się orzechowym smakiem. Jego długie, ciemne, cienkie ziarna obfitują w białko, potas, fosfor i witaminy z grupy B. Doskonale smakuje z dziczyzną, drobiem, rybami i owocami morza.
Czerwony – ma czerwoną łupinkę i ziarna średniej długości. Pochodzi z Indii, jest jednak również uprawiany we Francji. Ma słodkawy smak i orzechowy zapach. Pasuje do warzyw i mięsa drobiowego.
Paraboiled - biały, długoziarnisty ryż, który został poddany działaniu pary wodnej pod dużym ciśnieniem. W ten sposób składniki odżywcze z okrywy zostają „wtłoczone” do jego wnętrza. Dzięki temu zawiera dwa razy więcej witamin i minerałów niż zwykły ryż. Szybko się gotuje, ma złocisty odcień, jest delikatny w smaku. Nadaje się jako dodatek do zup i sałatek.

/ 6Ugotuj ryż na sypko

Obraz
© 123RF.COM

Aby ryż po ugotowaniu się nie kleił, należy go wcześniej dobrze wypłukać. W ten sposób pozbędziemy się zanieczyszczeń oraz nadmiaru skrobi. Odmierz więc szklankę suchego ryżu, wsyp ją na sito i płucz pod bieżącą zimną wodą, aż zmieni kolor z białego na przezroczysty. Inny sposób (nieco bardziej czasochłonny) to wsypanie ryżu do miski, zalanie wodą i „szorowanie” - nabierasz ziarna z wodą w dłonie i pocierasz o siebie. Odlewasz wodę, wlewasz nową i znowu szorujesz. Czynność powtarzasz tyle razy, aż woda będzie przezroczysta. Następnie odmierz dwie szklanki wody, dolej dwie łyżki oleju, dodaj nieco soli i doprowadź do wrzenia (najlepiej w garnku o grubym dnie). Wsyp ryż, zamieszaj i poczekaj do zagotowania. Potem przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj przez 10–12 minut. Po tym czasie wyłącz gaz. Zostaw ryż pod przykryciem jeszcze na 10 minut, aby „doszedł”. Następnie odkryj, pozwól mu odparować i podawaj. Jest to najszybszy i, moim zdaniem, najprostszy patent, aby ugotować ryż na sypko. W ten sposób możesz ugotować każdą odmianę ryżu, pamiętaj jednak, że np. ryż naturalny potrzebuje dużo więcej czasu.

Wybrane dla Ciebie
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa