Ryż w roli głównej. Tych dań musisz spróbować

Zdrowy, niedrogi, łatwy w przygotowaniu i uniwersalny. To kwintesencja ryżu, najbardziej popularnego zboża na świecie. Ryż szybko syci głód, pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, ale przede wszystkim jest bardzo smaczny, niezależnie od tego, jaki gatunek wyląduje na naszym talerzu. Oto trzy dania, gdzie to ryż jest sednem potrawy.

RisottoAromatyczne risotto z pieczarkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Risotto z grzybami

Risotto to szybkie i bardzo smaczne danie na obiad lub kolację. Przygotowanie go jest bardzo proste. Potrzebujemy: szklankę ryżu, kawałek selera naciowego, dwa ząbki czosnku, dwie szalotki, kilka pieczarek, suszony tymianek, kostkę bulionową, sól, pieprz, masło i oliwę z oliwek.

Warzywa i grzyby kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa, a gdy się lekko zeszklą, dodajemy ryż. Smażymy wszystko dwie minuty. Wlewamy szklankę wody, dodajemy kostkę bulionową, przyprawy i gotujemy na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę. Dodajemy łyżkę masła, mieszamy i podajemy.

Zapiekanka ryżowa

Zapiekanki to potrawy, do których możemy praktycznie dodać wszystko, co znajdziemy w lodówce, a w szczególności chociażby nadmiar ryżu, jaki pozostał nam z przygotowywania obiadu. Potrzebujemy: dwie szklanki ugotowanego ryżu, puszkę zielonego groszku, natkę pietruszki, cebulę, kawałek żółtego sera, oliwę z oliwek, suszony tymianek, sól i pieprz.

Groszek odcedzamy, przemywamy wodą. Cebulę i natkę siekamy drobno. W misce mieszamy ze sobą ryż, groszek, natkę i cebulę. Doprawiamy. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, wkładamy masę, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy, aż ser się zrumieni.

Ryż z owocami

Ryż z owocami kojarzy się wielu z nas z dzieciństwem. To smaczny deser, który również może zastąpić na przykład śniadanie. Składniki: szklanka ryżu, szklanka mleka, laska wanilii, łyżka cukru, kilka truskawek, malin, jeżyn lub banan.

Mleko podgrzewamy lekko z wanilią i cukrem, wrzucamy ryż i gotujemy mieszając, aż wchłonie on płyn. Owoce dodajemy do ostudzonego ryżu. Gotowe.

Arancini – ryżowe kulki prosto z Sycylii

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu