Trwa ładowanie...

Ryż w roli głównej. Tych dań musisz spróbować

Zdrowy, niedrogi, łatwy w przygotowaniu i uniwersalny. To kwintesencja ryżu, najbardziej popularnego zboża na świecie. Ryż szybko syci głód, pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, ale przede wszystkim jest bardzo smaczny, niezależnie od tego, jaki gatunek wyląduje na naszym talerzu. Oto trzy dania, gdzie to ryż jest sednem potrawy.

Aromatyczne risotto z pieczarkami Aromatyczne risotto z pieczarkami Źródło: Adobe Stock
d2cnfso
d2cnfso

Risotto z grzybami

Risotto to szybkie i bardzo smaczne danie na obiad lub kolację. Przygotowanie go jest bardzo proste. Potrzebujemy: szklankę ryżu, kawałek selera naciowego, dwa ząbki czosnku, dwie szalotki, kilka pieczarek, suszony tymianek, kostkę bulionową, sól, pieprz, masło i oliwę z oliwek.

Warzywa i grzyby kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa, a gdy się lekko zeszklą, dodajemy ryż. Smażymy wszystko dwie minuty. Wlewamy szklankę wody, dodajemy kostkę bulionową, przyprawy i gotujemy na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę. Dodajemy łyżkę masła, mieszamy i podajemy.

Zapiekanka ryżowa

Zapiekanki to potrawy, do których możemy praktycznie dodać wszystko, co znajdziemy w lodówce, a w szczególności chociażby nadmiar ryżu, jaki pozostał nam z przygotowywania obiadu. Potrzebujemy: dwie szklanki ugotowanego ryżu, puszkę zielonego groszku, natkę pietruszki, cebulę, kawałek żółtego sera, oliwę z oliwek, suszony tymianek, sól i pieprz.

Groszek odcedzamy, przemywamy wodą. Cebulę i natkę siekamy drobno. W misce mieszamy ze sobą ryż, groszek, natkę i cebulę. Doprawiamy. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, wkładamy masę, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy, aż ser się zrumieni.

d2cnfso

Ryż z owocami

Ryż z owocami kojarzy się wielu z nas z dzieciństwem. To smaczny deser, który również może zastąpić na przykład śniadanie. Składniki: szklanka ryżu, szklanka mleka, laska wanilii, łyżka cukru, kilka truskawek, malin, jeżyn lub banan.

Mleko podgrzewamy lekko z wanilią i cukrem, wrzucamy ryż i gotujemy mieszając, aż wchłonie on płyn. Owoce dodajemy do ostudzonego ryżu. Gotowe.

Arancini – ryżowe kulki prosto z Sycylii

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2cnfso
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj