Ryż w roli głównej. Tych dań musisz spróbować
Zdrowy, niedrogi, łatwy w przygotowaniu i uniwersalny. To kwintesencja ryżu, najbardziej popularnego zboża na świecie. Ryż szybko syci głód, pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, ale przede wszystkim jest bardzo smaczny, niezależnie od tego, jaki gatunek wyląduje na naszym talerzu. Oto trzy dania, gdzie to ryż jest sednem potrawy.
Risotto z grzybami
Risotto to szybkie i bardzo smaczne danie na obiad lub kolację. Przygotowanie go jest bardzo proste. Potrzebujemy: szklankę ryżu, kawałek selera naciowego, dwa ząbki czosnku, dwie szalotki, kilka pieczarek, suszony tymianek, kostkę bulionową, sól, pieprz, masło i oliwę z oliwek.
Warzywa i grzyby kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa, a gdy się lekko zeszklą, dodajemy ryż. Smażymy wszystko dwie minuty. Wlewamy szklankę wody, dodajemy kostkę bulionową, przyprawy i gotujemy na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę. Dodajemy łyżkę masła, mieszamy i podajemy.
Zapiekanka ryżowa
Zapiekanki to potrawy, do których możemy praktycznie dodać wszystko, co znajdziemy w lodówce, a w szczególności chociażby nadmiar ryżu, jaki pozostał nam z przygotowywania obiadu. Potrzebujemy: dwie szklanki ugotowanego ryżu, puszkę zielonego groszku, natkę pietruszki, cebulę, kawałek żółtego sera, oliwę z oliwek, suszony tymianek, sól i pieprz.
Groszek odcedzamy, przemywamy wodą. Cebulę i natkę siekamy drobno. W misce mieszamy ze sobą ryż, groszek, natkę i cebulę. Doprawiamy. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, wkładamy masę, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy, aż ser się zrumieni.
Ryż z owocami
Ryż z owocami kojarzy się wielu z nas z dzieciństwem. To smaczny deser, który również może zastąpić na przykład śniadanie. Składniki: szklanka ryżu, szklanka mleka, laska wanilii, łyżka cukru, kilka truskawek, malin, jeżyn lub banan.
Mleko podgrzewamy lekko z wanilią i cukrem, wrzucamy ryż i gotujemy mieszając, aż wchłonie on płyn. Owoce dodajemy do ostudzonego ryżu. Gotowe.