Ryż po meksykańsku
Chili con carne łączy w sobie meksykańskie i teksańskie smaki. Mielone mięso, warzywa i moc rozgrzewających, pikantnych przypraw tworzą naprawdę pyszną mieszankę. W Stanach Zjednoczonych chili jest tak popularne jak u nas bigos czy fasolka po bretońsku. Mamy dla was przepis na nieco uproszoną wersję tego dania.
oprac. Katarzyna Gileta
Składniki
Przepis
- Pomidory obrać ze skórki. Dodać obrane ząbki czosnku oraz cebulę. zmiksować podane wcześniej składniki
- Ryż moczyć przez godzinę w zimnej wodzie, odcedzić i przesmażyć na oleju aż będzie szklisty. Do ryżu dodać zmiksowaną masę i szklankę wody.
- Dusić, aż do wchłonięcia wody.
- Mięso pokroić w cienkie paski, paprykę w kostkę, fasolę i kukurydzę odcedzić. wszystko to dodać do ryżu. Gotować 15 minut, doprawić do smaku i posypać szczypiorem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl