Trwa ładowanie...
d2bl032
04-10-2022 14:44

Ryż po meksykańsku

Przepis

Chili con carne łączy w sobie meksykańskie i teksańskie smaki. Mielone mięso, warzywa i moc rozgrzewających, pikantnych przypraw tworzą naprawdę pyszną mieszankę. W Stanach Zjednoczonych chili jest tak popularne jak u nas bigos czy fasolka po bretońsku. Mamy dla was przepis na nieco uproszoną wersję tego dania.

d2bl032
2.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Składniki
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki ryżu
  • pół czerwonej papryki
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 20 dag wołowiny
  • szczypior
  • sól pieprz
  • szklanka wody
Przepis
  • Pomidory obrać ze skórki. Dodać obrane ząbki czosnku oraz cebulę. zmiksować podane wcześniej składniki
  • Ryż moczyć przez godzinę w zimnej wodzie, odcedzić i przesmażyć na oleju aż będzie szklisty. Do ryżu dodać zmiksowaną masę i szklankę wody.
  • Dusić, aż do wchłonięcia wody.
  • Mięso pokroić w cienkie paski, paprykę w kostkę, fasolę i kukurydzę odcedzić. wszystko to dodać do ryżu. Gotować 15 minut, doprawić do smaku i posypać szczypiorem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ryż po meksykańsku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2bl032
d2bl032
d2bl032
d2bl032
Więcej tematów
d2bl032