Ryba w sosie borowikowym

Połączenie ryby i grzybów jest przepyszne. Ryba w sosie borowikowym na stałe zagościła w moim domu. Podają ja nie tylko od święta.

Ryba w sosie borowikowymRyba w sosie borowikowym

Składniki

  • 1 kg ryby
  • mąka do oprószenia
  • olej do smażenia
  • sól
  • sos ciemny pieczeniowy 2 szt.
  • ok. 30 dkg borowików - mogą być mrożone lub świeże
  • śmietana słodka 200 g lub 250 g
  • masło
  • szczypiorek
  • marchewka

Przepis

Rybę pokroić na kawałki, oprószyć solą i mąką i usmażyć na gorącym oleju. Sos pieczeniowy przygotować według przepisu podanego na opakowaniu. Borowiki pokroić w kosteczkę (surowe) i podsmażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor, następnie dodać wcześniej przygotowany ciemny sos i śmietanę. Pogotować ok. 10 min. na bardzo małym ogniu. Rybę ułożyć na talerzu, polać sosem i posypać szczypiorkiem. Marchewkę zagotować (ma być chrupka) i ułożyć na talerzu. Podawać z kopytkami lub frytkami.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥