Rośliny z których powstają najpopularniejsze przyprawy

Przyprawy to nieodłączny element niemalże każdej polskiej kuchni. Lubimy bowiem dobrze doprawione dania i nie boimy się eksperymentować z nowymi smakami. Kminek, pieprz, imbir czy cynamon to istotne składniki wielu potraw, ponieważ nadają im wyjątkowego smaku. Produkty dostępne w sklepach są już przetworzone, często w postaci proszku, dlatego większość z nas nie ma pojęcia, jak wyglądały przed obróbką. Oto, jak wyglądają popularne przyprawy jeszcze na drzewach lub krzaczkach. Niektóre okazy to doskonałe dowody na wyjątkowość matki natury.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 9Imbir

Obraz
© 123RF.COM

Przyprawy to nieodłączny element niemalże każdej polskiej kuchni. Lubimy bowiem dobrze doprawione dania i nie boimy się eksperymentować z nowymi smakami. Kminek, pieprz, czosnek czy cynamon to istotne składniki wielu potraw, ponieważ nadają im wyjątkowego smaku. Produkty dostępne w sklepach są już przetworzone, często w postaci proszku, dlatego większość z nas nie ma pojęcia, jak wyglądały przed obróbką. Oto, jak wyglądają popularne przyprawy jeszcze na drzewach lub krzaczkach. Niektóre okazy to doskonałe dowody na wyjątkowość matki natury.

Imbir jest rośliną uprawną, prawdopodobnie pochodzącą z rejonów Malezji. Wyróżnia się kilka gatunków imbiru, w tym leczniczy stosowany jako naturalne remedium na wiele dolegliwości zdrowotnych. Jadalne kłącze używa się najczęściej do dań kuchni azjatyckiej, ale również jako dodatek do rozgrzewających napojów. Dzięki zawartości olejków eterycznych charakteryzuje się silnym aromatem i nieco palącym smakiem.

/ 9Pieprz

Obraz
© Fotolia

Roślina ta pochodzi z Indii, a obecnie uprawiana jest w wielu krajach strefy tropikalnej. Najcenniejszą jej częścią są owoce (pestkowce), z których otrzymuje się popularny pieprz przyprawowy. Rośliny z rodziny pieprzowatych cechuje spora zawartość olejków eterycznych i alkaloidu piperyny, dzięki czemu mają charakterystyczny, palący smak.

Pestkowiec w początkowej fazie rozkwitu jest zielony, później staje się czerwonawy lub żółtoczerwonawy, a w końcu czarny. Owoce pieprzu są zebrane w owocostan.

/ 9Goździki

Obraz

Chętnie dodajemy je do wyrobów cukierniczych, domowych przetworów, marynat czy kompotów. Doskonale wzbogacają również smak grzanego wina oraz piwa. Zanim jednak trafią w suszonej formie do paczkowanych opakowań, można podziwiać je jako pączki kwiatowe goździkowca korzennego.

/ 9Kurkuma

Obraz
© 123RF.COM

Kurkuma (czyli ekstrakt z kłączy ostryżu) jest używana jako przyprawa do wielu potraw. To również podstawowy składnik mieszanek przyprawowych, np. popularnego curry, któremu nadaje charakterystyczny złocistożółty kolor.

Przyprawę tę od wieków wykorzystuje się w medycynie niekonwencjonalnej - w Indiach stosowana jest jako środek przyspieszający gojenie się ran oraz kojący niestrawność żołądka. To również doceniany półprodukt w przemyśle farmaceutycznym, a także kosmetycznym.

/ 9Gałka muszkatołowa

Obraz
© Fotolia

To kolejna przyprawa, którą dostarczają nam drzewa. Gałka muszkatołowa to nic innego, jak nasiona muszkatowca. Jest ceniona ze względów smakowych oraz zdrowotnych. W kuchni przyprawa ta dodawana jest do mięs, dań ze skorupiaków, bigosów, a także win, deserów oraz wyrobów cukierniczych np. pierników. W medycynie naturalnej znalazła zastosowanie w zwalczaniu reumatyzmu, wzdęć i zaburzeń oskrzelowych.

/ 9Gorczyca

Obraz
© Fotolia

Zanim na naszym stole pojawi się musztarda w słoiczku, główny jej składnik, czyli gorczyca musi wyrosnąć prosto z ziemi. Piękne żółte kwiaty to roślina należąca do rodziny kapustowatych.

A jak powstaje musztarda? To połączenie ziaren gorczycy (zwykle mielonych) z octem. Dla lepszego smaku dodaje się też sól i cukier. Zależnie od użytych gatunków gorczycy i stopnia ich rozdrobnienia, a także ze względu na różne proporcje składników i dodatków, powstało wiele odmian musztardy, m.in. francuska, stołowa, sarepska, rosyjska czy dijon.

/ 9Kminek

Obraz
© 123RF.COM

Kminek należy do rodziny roślin selerowatych. Ma pierzastopodzielone liście, puste wewnątrz łodygi i drobne, białe kwiaty zebrane w baldach złożony. Dojrzałe nasiona kminku zwyczajnego są suche i bardzo aromatyczne. Te cechy sprawiły, że produkt ten znalazł szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Chętnie dodajemy go do sałatek, past, dań z kapusty, chleba, pikantnych paluszków, pasztecików, a także zup. Jest również składnikiem wódek np. kminkówki i likierów (alasz).

/ 9Cynamon

Obraz
© 123RF.COM

Inną przyprawą "prosto z drzewa" jest cynamon. Otrzymuje się go z wysuszonej kory młodych gałązek cynamonowca. W sklepach dostępny jest w postaci proszku lub lasek. Charakterystyczny słodkawo-korzenny smak i zapach sprawiają, że doskonale komponuje się w daniach słodkich oraz wytrawnych.

/ 9Anyż gwiazdkowy

Obraz
© 123RF.COM

To owoc badiana właściwego - drzewa uprawianego głównie w rejonie Azji południowo-wschodniej. Ususzony wyróżnia się mocnym i charakterystycznym zapachem. Zmielone owoce stanowią przyprawę, którą można dodawać do wypieków, kompotów, budyniów oraz do aromatyzowania niskoprocentowych napojów alkoholowych (np. likierów).

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji