Roladki w liściach kapusty. Konkurencja dla gołąbków

Młoda kapusta pyszna, krucha i bardzo delikatna w smaku. Świetnie nadaje się na surówki, bigos czy lekką zupę. Możemy również przygotować z niej roladki, które tylko z pozoru przypominają klasyczne gołąbki. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

Roladki w liściach kapusty. Konkurencja dla gołąbkówRoladki w liściach kapusty. Konkurencja dla gołąbków
Alina Jasińska

Składniki

  • 5 dość dużych obgotowanych liści kapusty (ok. 5 min we wrzącej osolonej wodzie)
  • 5 plastrów chudego boczku cienko pokrojonych
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • musztarda miodowa
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2-3 ząbki czosnku posiekany (podsmażone na łyżce oleju)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 kostki rosołowej

Przepis

  • Chleb tostowy namoczyć. Ściąć twardą część z liści.
  • Mięso mielone włożyć do miski lub misy miksera.
  • Dodać jajko, odciśnięty chleb, posiekany czosnek.sól, pieprz (według własnego smaku), dobrze wyrobić, aż masa będzie kleista.
  • Liście kapusty ułożyć na desce kuchennej, posmarować cienką warstwą musztardy.
  • Na każdym położyć plaster boczku, następnie rozłożyć warstwę mięsa mielonego (niezbyt grubą). Zwijać roladki.
  • Naczynie żaroodporne posmarować olejem, układać ciasno roladki.
  • Wlać 1/4 szklanki rosołu z kostki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 45 minut.
  • Gotowe podawać z ziemniakami i ulubioną sałatką.
  • Po schłodzeniu w lodówce, roladki świetnie smakują z pieczywem pokrojone w plasterki.
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥