Roladki w liściach kapusty. Konkurencja dla gołąbków
Młoda kapusta pyszna, krucha i bardzo delikatna w smaku. Świetnie nadaje się na surówki, bigos czy lekką zupę. Możemy również przygotować z niej roladki, które tylko z pozoru przypominają klasyczne gołąbki. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Alina Jasińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Chleb tostowy namoczyć. Ściąć twardą część z liści.
- Mięso mielone włożyć do miski lub misy miksera.
- Dodać jajko, odciśnięty chleb, posiekany czosnek.sól, pieprz (według własnego smaku), dobrze wyrobić, aż masa będzie kleista.
- Liście kapusty ułożyć na desce kuchennej, posmarować cienką warstwą musztardy.
- Na każdym położyć plaster boczku, następnie rozłożyć warstwę mięsa mielonego (niezbyt grubą). Zwijać roladki.
- Naczynie żaroodporne posmarować olejem, układać ciasno roladki.
- Wlać 1/4 szklanki rosołu z kostki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 45 minut.
- Gotowe podawać z ziemniakami i ulubioną sałatką.
- Po schłodzeniu w lodówce, roladki świetnie smakują z pieczywem pokrojone w plasterki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl