Trwa ładowanie...
d1jgapg
d1jgapg

Roladki w liściach kapusty. Konkurencja dla gołąbków

Przepis

Młoda kapusta pyszna, krucha i bardzo delikatna w smaku. Świetnie nadaje się na surówki, bigos czy lekką zupę. Możemy również przygotować z niej roladki, które tylko z pozoru przypominają klasyczne gołąbki. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

3.7
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

5

Roladki w liściach kapusty. Konkurencja dla gołąbków
Gotuj ze mną
Składniki
  • 5 dość dużych obgotowanych liści kapusty (ok. 5 min we wrzącej osolonej wodzie)
  • 5 plastrów chudego boczku cienko pokrojonych
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • musztarda miodowa
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2-3 ząbki czosnku posiekany (podsmażone na łyżce oleju)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 kostki rosołowej
Przepis
  • Chleb tostowy namoczyć. Ściąć twardą część z liści.
  • Mięso mielone włożyć do miski lub misy miksera.
  • Dodać jajko, odciśnięty chleb, posiekany czosnek.sól, pieprz (według własnego smaku), dobrze wyrobić, aż masa będzie kleista.
  • Liście kapusty ułożyć na desce kuchennej, posmarować cienką warstwą musztardy.
  • Na każdym położyć plaster boczku, następnie rozłożyć warstwę mięsa mielonego (niezbyt grubą). Zwijać roladki.
  • Naczynie żaroodporne posmarować olejem, układać ciasno roladki.
  • Wlać 1/4 szklanki rosołu z kostki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 45 minut.
  • Gotowe podawać z ziemniakami i ulubioną sałatką.
  • Po schłodzeniu w lodówce, roladki świetnie smakują z pieczywem pokrojone w plasterki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Roladki w liściach kapusty. Konkurencja dla gołąbków
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
Share
d1jgapg
d1jgapg
d1jgapg
d1jgapg
Więcej tematów
d1jgapg