Roladki w liściach kapusty. Konkurencja dla gołąbków
Młoda kapusta pyszna, krucha i bardzo delikatna w smaku. Świetnie nadaje się na surówki, bigos czy lekką zupę. Możemy również przygotować z niej roladki, które tylko z pozoru przypominają klasyczne gołąbki. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 5 |
- 5 dość dużych obgotowanych liści kapusty (ok. 5 min we wrzącej osolonej wodzie)
- 5 plastrów chudego boczku cienko pokrojonych
- 500 g mielonego mięsa
- 1 jajko
- musztarda miodowa
- 2 kromki chleba tostowego
- 2-3 ząbki czosnku posiekany (podsmażone na łyżce oleju)
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1/2 kostki rosołowej
- Chleb tostowy namoczyć. Ściąć twardą część z liści.
- Mięso mielone włożyć do miski lub misy miksera.
- Dodać jajko, odciśnięty chleb, posiekany czosnek.sól, pieprz (według własnego smaku), dobrze wyrobić, aż masa będzie kleista.
- Liście kapusty ułożyć na desce kuchennej, posmarować cienką warstwą musztardy.
- Na każdym położyć plaster boczku, następnie rozłożyć warstwę mięsa mielonego (niezbyt grubą). Zwijać roladki.
- Naczynie żaroodporne posmarować olejem, układać ciasno roladki.
- Wlać 1/4 szklanki rosołu z kostki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 45 minut.
- Gotowe podawać z ziemniakami i ulubioną sałatką.
- Po schłodzeniu w lodówce, roladki świetnie smakują z pieczywem pokrojone w plasterki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze